АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мал. 5 - Забір матеріалу з ротоглотки (А) та носа (В)

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Закріплення вивченого матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  8. II. Сприйняття нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Опрацювання нового матеріалу
  12. IV. Вивчення нового матеріалу.

Кров для серологічного дослідження беруть у гострий період захворювання на 1-2-й день або через 2-3 тижні після початку захворювання сухим стерильним шприцом у кількості 5 мл. Після відділення сироватки її відсмоктують, звільняють від еритроцитів та зберігають у закритих ампулах на холоді, краще в замороженому вигляді (при t - 10-20 ˚С).

Спинномозкову рідину беруть шляхом люмбальної пункції, центрифугують та обробляють як носоглоткові змиви.

Шматочки органів (легені, трахея, бронхи) трупів отримують під час секції стерильно та в чашках Петрі доставляють у лабораторію. Тканини відмивають від крові, подрібнюють та готують 10 % суспензію у фізіологічному розчині. Центрифугують 10-15 хв при 3000 об/хв. До надосадової рідини додають антибіотики та після 30-60 хвилин контакту при кімнатній температурі використовують для зараження курячих ембріонів або культури клітин. Зберігати суспензії можна у замороженому стані при температурі - 20 ˚С. На пробірку або чашку з матеріалом наклеюють етикетку із зазначеними прізвищем, іменем, по батькові хворого, дати забору матеріалу, також повинна бути коротка виписка із історії хвороби з діагнозом. Матеріал, який надійшов до лабораторії, реєструється та зберігається в холодильнику при 4˚ С або в замороженому стані при 20 ˚С нижче нуля.

 

ЛЮМБАЛЬНА ПУНКЦІЯ

 

Мета: з діагностичною та лікувальною метою при менінгітах (різної етіології), призначенні антикоагулянтної терапії хворим з інсультом, субарахноїдальних крововиливах, епілептичному статусі.

Оснащення: гумові рукавички, захисні окуляри, шприц, мала голка для анестезії шкіри, пункційна голка з мандреном, скляна трубка з канюлею, зажимом, розчин новокаїну, спирт, йод, стерильні серветки, пробірки.

Методика: пункція проводиться в лежачому положенні на боці із зігнутими в колінах та підібганими до живота ногами, нахиленою вперед головою. Пункцію проводять між остистими відростками третього та четвертого або п’ятого поперекових хребців. Орієнтиром для місця пункції є лінія, яка з’єднує гребінці клубових кісток і відповідає остистому відростку четвертого поперекового хребця. Ділянку пункції обробляють розчином йоду, а потім спиртом.

Для знеболення застосовують хлоретил або інфільтрують місце проколу розчином новокаїну. Голка для люмбальної пункції повинна мати довжину 9-12 см та добре підібраний мандрен. Вона вводиться між остистими відростками по середній лінії за ходом хребта, кут між голкою та поверхнею шкіри 75-80 ˚. Введення голки триває до подолання опору зв’язок і твердої мозкової оболонки, після чого виникає відчуття «провалювання». Після цього можна обережно дістати мандрен. Зазвичай з голки з`являється цереброспинальна рідина.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)