АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

Чернігівський державний технологічний університет

 

ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

ОБРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

 

Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи
студентів напряму підготовки 6.030601 – „Менеджмент” всіх форм навчання

 

Чернігів ЧДТУ 2010


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

Чернігівський державний технологічний університет

 

ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

ОБРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

 

Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи
студентів напряму підготовки 6.030601 – „Менеджмент” всіх форм навчання

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри менеджменту та державного управління

Протокол №17 від 21 червня 2010 р.

 

 

Чернігів ЧДТУ 2010


Прогнозування розвитку підприємств обробної промисловості. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи студентів напряму підготовки 6.030601 – „Менеджмент” всіх форм навчання / Укл. Бутко М.П., Іванова Н.В. – Чернігів: ЧДТУ, 2010. – 95 с.

 

Укладачі: Бутко Микола Петрович, доктор економічних наук, професор

Іванова Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент

 

 

Відповідальний за випуск: Бутко М.П., завідувач кафедри
менеджменту та державного управління,
доктор економічних наук, професор

 

 

Рецензент: Задорожна С.М., кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та державного управління Чернігівського державного технологічного університету

 

 


ЗМІСТ

 

ПЕРЕДМОВА...................................................................................................... 4

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1. Використання експертних оцінок у прогнозуванні 6

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №2. Виявлення сезонних коливань та побудова прогнозу із використанням індексу сезонності........................................................ 19

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №3. Попередній аналіз рядів динаміки. Ідентифікація тренду в часовому ряді......................................................................................... 26

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №4. Прогнозування на основі розрахунку експоненційного згладжування......................................................................................... 34

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №5. Прогнозування із застосуванням екстраполяції на основі вирівнювання......................................................................................... 39

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №6. Побудова прогнозної моделі з використанням регресійно-кореляційної моделі............................................................................... 48

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №7. Оцінка якості та точності прогнозів............ 58

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА................................................................ 70

 

Додаток А....................................................................................................... 72

Додаток Б........................................................................................................ 78

Додаток В........................................................................................................ 85

Додаток Е........................................................................................................ 88


ПЕРЕДМОВА

 

Попит на прогнозні розробки існував завжди, оскільки людству було цікаво зазирнути в майбутнє, узгодити з цим свої наміри та відповідно до імовірного майбутнього складати плани дій. На сучасному етапі розвитку підприємництва, у зв’язку зі змінами в інстутиціональному та бізнес-середовищах, які відбуваються з достатньо високою швидкістю, зростає попит на якісні та оперативні прогнозні розробки.

Сьогодні економічне прогнозування – невід’ємна частина системи управління економічним розвитком підприємства на всіх рівнях прийняття рішень. Ринкова економіка потребує урахування імовірнісних факторів розвитку, складання альтернативних програм розвитку підприємства тощо. Все це визначає підвищену роль прогнозних розрахунків у всіх сферах: інвестиційній, виробничій, соціальній та інших. Крім того, підвищується роль економічного прогнозування як інструменту складання планів діяльності підприємства та контролю за ходом їх реалізації.

Прогнозування наразі входить практично в усі галузі науки, господарської і політичної діяльності. Але основним є економічне прогнозування, оскільки розвиток економіки визначає темпи зростання інших елементів суспільної системи. Разом з тим економіка є однією з найбільш важливих і складних для прогнозу областей.

Робота підприємств в умовах ринкових відносин усе більше має потребу в науково обґрунтованому прогнозуванні їхньої діяльності. Пов’язано це насамперед з тим, що процес розробки і ухвалення рішення містить у собі визначення безлічі альтернативних рішень, їхню оцінку і вибір єдиного, оптимального рішення. Результати прогнозування при цьому мають форму «матеріалу для міркування», на основі якого можна істотно підвищити наукову обґрунтованість економічних рішень. Зважаючи на кризовий стан економіки країни ще більш актуальним постає питання розроблення прогнозу тенденції розвиту підприємств для розрахунку доцільності проведення подальшої їхньої діяльності та визначення наслідків і можливих перспектив.

Прогнозування розвитку підприємства – це процес наукового обґрунтування можливих кількісних та якісних змін його стану в майбутньому, а також альтернативних способів досягнення очікуваного стану.

Дисципліна “Прогнозування розвитку підприємств обробної промисловості” належить до вибіркових навчальних дисциплін циклу вибору навчального закладу підготовки бакалаврів.

Метою вивчення дисципліни є формування системи знань і наукового рівня економічного мислення майбутнього менеджера на основі теоретичної бази, яка необхідна при засвоєнні прикладних економічних наук та розв’язання конкретних задач практики господарювання в сучасних умовах.

Предметом дисципліни є закономірності та тенденції розвитку економічних об’єктів (процесів, явищ) в минулому та стан їх в майбутньому, які необхідно досліджувати і знати. Вивчення предмету прогнозування необхідно для того, щоб максимально зменшити невизначеність в процесі прийняття рішень з метою вибору оптимального варіанту рішень з альтернативних.

Основні завдання курсу полягають у вивченні основних методів інавчання студентів теорії та практики прогнозування стану зовнішнього оточення та промислового підприємства, набутті студентами знань з теоретичних питань виробничо-господарської діяльності та вмінь вирішувати конкретні практичні задачі.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

– особливості прогнозів, які забезпечують існування та функціонування суб’єктів господарювання;

– сутність законів, закономірностей, принципів організації та управління процесом прогнозування;

– основні принципи складання прогнозів;

– методи процесу прогнозування в організації;

– організаційні форми процесу прогнозування;

– теоретичні основи прогнозування в організації;

Результатом опанування дисципліни «Прогнозування розвитку підприємств обробної промисловості» є набуття студентом наступних навичок:

– аналізу різних можливих моделей прогнозів;

– приймання організаційно-управлінських рішень, ґрунтуючись на складених прогнозах та організації їх реалізації;

– вибору ефективних та оптимальних варіантів організаційних форм процесу прогнозування;

– організації підсистем прогнозування ділової активності на підприємстві;

– забезпечення ефективного використання результатів прогнозування об’єкту управління;

– визначення і оцінки якості та надійності застосовуваних методів прогнозування.

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)