АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття політичної партії

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  3. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  4. Адміністративні стягнення: поняття і види
  5. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  6. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  7. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  8. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  9. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  10. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  11. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  12. Визначення поняття “медсестринська справа”.

 

Невід'ємною частиною політичної системи сучасного демократичного суспільства є політичні партії. Етимологічно “партія” означає “частину”, “окремість”, елемент політичної системи. Одним з перших запропонував визначення політичної партії відомий англійський політичний діяч і філософ XVIII в. Е. Берк. "Партія, - писав він, - являє собою організацію людей, об'єднаних з метою просування спільними зусиллями національного інтересу, керуючись деяким специфічним принципом, щодо якого усі вони дістали згоди"[6]. Сучасне розуміння партій з відповідними типологічними ознаками почало формуватися в XIX - початку XX ст. разом з формуванням представницьких інститутів і поширенням виборчого права. Інтерес становить позиція німецького дослідника В. Хасбаха, що розглядав партію як "союз людей з однаковими політичними поглядами і цілями, що прагнуть до завоювання політичної влади з метою використання її для реалізації власних інтересів". Найбільш цікаве визначення дав М. Вебер, який вважав партії "громадськими організаціями, що спираються на добровільний прийом членів, що ставлять собі за мету завоювання влади для свого керівництва і забезпечення активним членам відповідних умов (духовних і матеріальних) для одержання певних матеріальних вигод чи особистих привілеїв або того й іншого одночасно"[7].

До кінця 19 сторіччя партії стали найважливішими складовими сучасних політичних систем. Приміром, якщо в 1861 р. у Великобританії в парламентських виборах партії взагалі не брали участь, те в 1951 р. у вищі владні структури не був обраний жоден не залежний від партії претендент.

Отже, ПАРТІЯ - це політична громадська організація, що бореться за владу чи за участь у здійсненні влади. Суперництво політичних груп, об'єднаних навколо впливових родин чи популярних лідерів, протягом багатьох століть складало характерну, істотну рису політичної історії. Але такі організації, які ми називаємо політичними партіями, виникли в Європі й у США не раніше ХІХ ст. Наприклад, у тексті американської Конституції, Декларації прав і свобод громадянина, в інших політичних документах кінця 18 ст. немає навіть згадки про політичні партії. Партії виникли в Древній Греції і являли собою невеликі угруповання, що здебільшого не мали організаційної структури. Вони виражали інтереси значної частини пануючого класу. Кожна партія створювалася для захисту інтересів певних населення (як правило, економічних чи національних).

Законодавство України дає таке визначення партії. Політичною партією є об'єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого і регіонального самоврядування і представництво в їхньому складі[8]. Політичні партії в Україні сприяють формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах.

Згідно із Законом України “Про об’єднання громадян” та ст.36 Конституції, право на об'єднання - одне із найбільш усеосяжних політичних прав громадян, що зачіпає основні аспекти політичного життя громадян. Його мета полягає в тому, щоб забезпечити можливість участі кожного в політичному і громадському житті, а так само юридично установити створення різного роду суспільних об'єднань. Право на суспільні об'єднання надає громадянину широкий спектр реалізації своїх інтересів безпосередньо чи разом із громадською організацією.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)