АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні джерела статистичної інформації для визначення вартісних показників продукції сільського господарства

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. Internet-джерела
  3. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  4. XV. 9. Хімічні джерела електричної енергії
  5. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  6. Агрохімічне обслуговування органічного сільського господарства
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  8. Аналіз витрат на 1 грн. продукції
  9. Аналіз відвантаження та реалізації продукції
  10. Аналіз обсягів і структури виробництва продукції
  11. Аналіз обсягу і асортименту продукції
  12. Аналіз показників використання основних засобів підприємства

Наявність у сільському господарстві нашої країни суб’єктів господарської діяльності з різною формою власності та господарювання зумовлює потребу визначення вартісних показників сільськогосподарської продукції окремо по кожній соціально-економічній категорії господарств. Це має важливе значення для характеристики соціально-економічної та організаційної структур сільського господарства, визначення ролі і місця кожної категорії господарств у виробництві сільськогосподарської продукції, вивчення ефективності їх господарювання. Разом з тим специфіка організації виробництва і господарювання в різних категоріях господарств зумовлює необхідність застосування різних організаційних форм статистичного спостереження.

Основним джерелом статистичних даних про виробництво продукції в сільськогосподарських підприємствах є річні звіти цих підприємств і періодична звітність, які ґрунтуються на суцільному обліку продукції. Для обліку продукції у господарствах приватного сектора використовують матеріали спеціально організованих статистичних обстежень (переписів, вибіркових бюджетних обстежень та різного роду одноразових обліків).

Характерною особливістю статистики продукції сільського гос­подарства є широке використання розрахункових показників. Це насамперед стосується визначення обсягу сільськогосподарської продукції господарств населення.

Основні джерела статистичної інформації, які використовуються при визначенні вартісних показників продукції сільського господарства, були вказані раніше при викладі методології їх розрахунку.

Контрольні запитання

1. Які існують види обліку продукції сільського господарства і з якою метою вони застосовуються?

2. З чого складається продукція сільського господарства?

3. Що таке валова продукція сільського господарства та її склад?

4. Які складові валової продукції рослинництва? Опишіть методику обчислення їх по сільськогосподарських культурах і багаторічних насадженнях.

5. Опишіть методику визначення вартості продукції вирощування молодих багаторічних насаджень і квіткових та декоративних культур.

6. Що таке незавершене виробництво в сільському господарстві? Опишіть методику його визначення.

7. Які складові валової продукції тваринництва? Опишіть методику їх обчислення.

8. У чому полягають особливості визначення вартості продукції кролівництва і хутрового звірівництва та побічної продукції тваринництва?

9. У чому полягають особливості визначення продукції сільського господарства?

10. Що таке кінцева продукція сільського господарства та методика її обчислення?

11. Що таке товарна продукція сільського господарства та її склад?

12. Назвіть показники товарної продукції сільського господарства та опишіть методику їх розрахунку.

13. Назвіть показники товарності продукції сільського господарства та опишіть методику їх розрахунку.

14. Що таке реалізована і чиста продукція сільського господарства? Опишіть методику їх обчислення.

15. Що таке валовий і чистий дохід? Яка методика їх обчислення?

16. Що таке валова додана вартість сільського господарства, яка методика її обчислення?

17. Опишіть методи перерахунку валової і чистої продукції сільського господарства в порівнянні ціни.

18. Назвіть основні напрями аналізу вартісних показників продукції сільського господарства.

19. Як визначаються показники виходу валової продукції сільського господарства на одиницю земельної площі та душу населення?

20. Назвіть показники, що характеризують склад валової і товарної продукції сільського господарства і опишіть методику їх обчислення.

21. Назвіть основні методи та показники, які використовуються при аналізі динаміки вартісних показників продукції сільського господарства та опишіть методику їх обчислення.

22. Напишіть формули індексів, що застосовуються для вивчення динаміки валової, товарної та чистої продукції сільського господарства.

23. Напишіть формули індексів взаємопов’язаних систем індексів, що застосовуються при аналізі валової та чистої продукції сільського господарства, а також формули визначення абсолютної зміни їх обсягів за рахунок аналізованих факторів.

24. Перелічіть види відносних величин, які використовуються для аналізу вартісних показників продукції сільського господарства.

25. Назвіть ознаки, які використовуються при побудові типологічних групувань при аналізі вартісних показників продукції сільського господарства. Складіть макет таблиці типологічного групування.

26. Назвіть ознаки, які використовуються при побудові структурних групувань при аналізі вартісних показників продукції сільського господарства. Складіть макет таблиці структурного групування.

27. Назвіть ознаки, які використовуються при побудові аналітичних групувань при аналізі вартісних показників продукції сільського господарства. Складіть макет таблиці аналітичного групування.

Завдання 1. Річний звіт сільськогосподарського підприємства про виробництво валової продукції сільського господарства за звітний рік містить такі дані.

Вартість валового збору зернових, технічних, плодоягідних, кормових, овоче-баштанних культур, картоплі та інших (з урахуванням вартості незавершеного виробництва) становить 6400 тис. грн.

У господарстві намелено борошна з власного зерна на 20 тис. грн., а також вироблено сухофруктів з власних плодів на 4 тис. грн. і зібрано дикорослих фруктів, ягід, лісових горіхів і грибів на 2 тис. грн.

Вартість виробленого молока, яєць, вовни, меду становить 3400 тис. грн., а вартість продукції вирощування худоби і птиці (у живій вазі) — 1200 тис. грн. Крім того, реалізовано молодняку звірів на плем’я, одержаних шкурок, а також м’яса звірів для господарського використання на 5 тис. грн.

За рік зі ставків виловлено риби на 10 тис. грн.

Визначте обсяг валової продукції сільського господарства у кожній галузі та в господарстві в цілому.

Завдання 2. Виробництво і розподіл продукції рослинництва в господарстві за звітний рік характеризуються такими даними:

Вид продукції Вироблено продукції, тис. грн. В тому числі
продано заготівельним і переробним підприємствам, кооперації та іншим торговельним організаціям продано на ринку видано робітникам господарства в рахунок оплати праці видано за виконані роботи і надані послуги на сторону
Зернові і зернобобові культури          
у тому числі солома    
Цукрові буряки    
Картопля та овочі      
Кормові коренеплоди    

 

Закладено ягідник на площі 2 га, а площа вирощування ягідника становить 3 га. Вартість закладки 1 га ягідника коштує 899,3 грн., а вартість вирощування 1 га — 512,6 грн.

У поточному році посіяно озимих під урожай майбутнього року 560 га, а в минулому році — на площі 480 га. У поточному році зорано на зяб та піднято парів на площі 320 га під урожай наступного року, а під урожай звітного року — 360 га. Вартість незавершеного виробництва 1 га озимих культур становить 122,50 грн., а 1 га ярих — 60,49 грн.

Визначте: 1) валову продукцію рослинництва; 2) товарну продукцію рослинництва; 3) показники товарності по видах продукції та по рослинництву в цілому. Обчислені показники проаналізувати.

Завдання 3. По сільськогосподарських підприємствах області за звіт­ний рік обсяг валової продукції сільського господарства у фактично дію­чих цінах становив 1920 млн грн., а в порівнянних цінах — 1600 млн грн.

Матеріальні витрати у фактично діючих цінах становлять 930 млн грн.

Визначте: 1) обсяг чистої продукції у фактично діючих цінах; 2) обсяг чистої продукції у порівнянних цінах: а) за методом прямого перерахунку; б) за методом індексу цін; в) за методом «питомої ваги» чистої продукції.

Завдання 4. Маємо такі дані по господарству за звітний рік:

1. Валова продукція (по собівартості) — 2474 тис. грн.

2. Одержаний прибуток від реалізації продукції і наданих послуг на сторону та інші прибутки — 1018 тис. грн.

3. Збитки від реалізації продукції, наданих послуг та інші збитки — 158 тис. грн.

4. Усі затрати звітного року, крім оплати праці, відрахувань на соціальні заходи, — 1504 тис. грн.

5. Визначено до видачі по оплаті праці — 744 тис. грн.

6. Оплата праці найнятих і залучених осіб, включаючи відрахування на соціальні заходи, — 4 тис. грн.

7. Відрахування на соціальні заходи — 252 тис. грн.

Визначте валовий і чистий дохід господарства за звітний рік та їх вихід на 100 га сільськогосподарських угідь, площа яких становила 2330 га.

Завдання 5. Виробництво валової продукції в сільськогосподарських підприємствах області характеризується такими даними:

Показники Рік
базисний звітний
Валова продукція сільського господарства у порівнянних цінах, млн грн.    
Матеріальні витрати у порівнянних цінах (крім оплати праці), млн грн.    
Відпрацьовано за рік, тис. люд.-год.    

Визначте: 1) відносну та абсолютну зміну валової продукції сільського господарства за рахунок продуктивності та витрат праці; 2) відносну та абсолютну зміну чистої продукції за рахунок частки чистої продукції у валовій, продуктивності та витрат праці. Зробіть висновки.

Завдання 6. Маємо по господарству за два роки такі дані про середньорічне поголів’я худоби, середній вихід продукції на 1 голову у вартісному виразі та площу сільськогосподарських угідь:

Види і групи тварин Середньорічне поголів’я, голів Середній вихід продукції на 1 голову, грн.
базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік
Корови        
Молодняк великої рогатої худоби        
Свині        

Площа сільськогосподарських угідь у базисному році становила 3186 га, а у звітному році — 3061 га.

Визначте рівні виходу валової продукції тваринництва на 100 га сільськогосподарських угідь, а також за допомогою індексного методу — відносну і абсолютну зміну виходу валової продукції тваринництва на 100 га сільськогосподарських угідь в цілому по господарству за рахунок факторів, що визначають його зміну.

Завдання 7. Залежність виходу валової продукції рослинництва на 100 га ріллі (Yx1,x2,x3) від якості ґрунтів в балах (х 1), фондозабезпечності на 1 га ріллі, грн. (х 2) і рівнем внесення мінеральних добрив, ц. діючої речовини на 1 га ріллі (х 3) характеризується такою кореляційно-регре­сійною моделлю:

Yx 1, x 2, x 3 = 41,5 + 0,5 x 1 + 0,8 x 2 + 50,8 x 3.

Сукупний коефіцієнт детермінації R2= 0,675.

Перевірте вірогідність зв’язку з рівнем ймовірності α = 0,05 і дайте економічну інтерпретацію параметрам і характеристикам цієї кореляційно-регресійної моделі.

Завдання 8. За даними статистичного щорічника визначена тенденція зміни обсягу валової продукції тваринництва в усіх категоріях господарств України за 1990—1998 рр. (млн грн.), яка характеризується таким рівнянням тренду Yt = 27480 − 3309,4 t + 161,1 t 2. Коефіцієнт детермінації R 2 = 0,993.

Перевірте адекватність трендового рівняння за допомогою F-крите­рію з рівнем ймовірності α = 0,05 і поясніть його параметри та характеристики.

Самостійна робота 1. За даними річних звітів сільськогосподарського підприємства за два роки (форма № 6-АПК) проаналізувати динаміку валової продукції сільського господарства по галузях і в цілому по господарству на основі обчислення аналітичних показників динаміки (абсолютний приріст, темп приросту, середньорічний абсолютний приріст і темп приросту), а також динаміку галузевої структури валової продукції за допомогою абсолютних, відносних та загальних показників структурних зрушень. За базовий рік взяти 1997 р., а за звітний —минулий рік, при цьому проміжок між роками повинен бути не менше трьох. Скласти висновки.

Самостійна робота 2. За даними річного звіту сільськогосподарського підприємства (форми №№ 7-АПК, 9-АПК, 13-АПК, довідка 7 до форми № 9-АПК) визначити натуральні показники товарності на вибір по двох видах продукції рослинництва і тваринництва як за обсягом їх виробництва, так і за посівними площами і поголів’ям худоби, та вартісні показники товарності по галузях і підприємству в цілому. Обчислені показники проаналізувати.

Рекомендована література

(основна і додаткова)

 

1. Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 року.

2. Земельний кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 25 жовтня 2001 року.

3. Закон України, "Про плату за землю від 19 вересня 1996 року (з наступними змінами та доповненнями).

4. Закон України "Про оренду землі", прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня 1998 року // Урядовий кур'єр.— 1998. — 22 жовтня. — № 203.

5. Закон України, "Про оплату праці", прийнятий Верховною Радою України 24 березня 1995 року (з наступними змінами та доповненнями).

6. Указ Президента України від 24 травня 2000 року “Про основні напрями соціальної політики на період до 2004 року”// Урядовий кур'єр. — 2000. — 31 травня. — № 97.

7. Указ Президента України від 30 травня 2001 року “Про Основні напрями земельної реформи в Україні на 2001 — 2005 роки”// Урядовий кур'єр. — 2000. — 2 червня. — № 97.

8. Державний класифікатор продукції та послуг. ДКПП. Державний класифікатор України. ДК 016 — 97. Чинний від 1999 — 01 — 01.

9. Інструкція з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми №№ 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем). Затверджено Наказом Державного комітету статистики України від 5 листопада 1998 р. № 377.

10. Інструкція зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві України. Затверджена наказом Мінстату України № 171 від 07.07.95р.

11. Інструкція по заповненню форми № 24 "Звіт про стан тваринництва". Затверджено наказом Держкомстату України від 22 червня 1999 р. № 210.

12. Класифікація видів економічної діяльності. КВЕД. Державний класифікатор України. ДК 009 — 96. Чинний від 1997 — 01 — 07.

13. Класифікація основних фондів. Затверджено наказом Держстандарту України від 19 серпня 1997 р. № 507.

14. Методичні положення щодо розрахунку валової продукції сільського господарства у порівнянних цінах. Затверджено наказом Держкомстату України від 25.12.97 № 109.

15. Методологічні пояснення по складанню форми № 11-оф "Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)". Затверджено наказом Держкомстату України від 26 грудня 1997 року № 112.

16. Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств. — К.: Міністерство аграрної політики України. — 2001.

17. Башкатов Б.И. Статистика сельского хозяйства. С основами общей теории статистики. Курс лекций. — М.: Ассоциация авторов и издателей “ТАНДЕМ”. Издательство “ЄКМОС”. —2001 г.

24. Чекотовський Е. В. Основи статистики сільського господарства: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2001.

25. Чекотовський Е. В. Графічний метод у статистиці (на основі програми EXCEL): Навч. посібн.. — К.: Т-во “Знання”, КОО, 2000.

 


* Продовольственная и сельскохозяйственная Организация Объединенных Наций: Европейская экономическая комиссия, Статистические разработки, ФАО: Серия 5: программа Всемирной сельськохозяйственной переписи 2000 года. — ООН, Нью-Йорк и Женева,1995. —С. 133—136.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)