АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виробництва м’яса і м’ясної продуктивності тварин

Читайте также:
  1. Аналіз обсягів і структури виробництва продукції
  2. Аналіз ритмічності виробництва
  3. Блок 1. Ресурси виробництва
  4. Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва
  5. Вибір обсягів виробництва у короткостроковому періоді
  6. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  7. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  8. Види ефектів виробництва, пов’язаних з удосконаленням менеджменту організації
  9. Вимірювання продуктивності праці
  10. Виробництва
  11. Виробництва благ громадського вжитку; коригування побічних наслідків
  12. Виробництва монополістом

Продукція вирощування тварин — це приплід, приріст молодняку і приріст тварин на відгодівлі та нагулі в живій вазі. Продукція вирощування тварин визначається окремо по основних видах сільськогосподарських тварин (великій рогатій худобі, свинях, вівцях і козах та разом по всіх видах птиці) за визначений період (місяць, квартал, рік). Обсяг продукції вирощування тварин визначають двома способами: прямим, або прибутковим, і розрахунковим, або видатним.

При прямому, або прибутковому, способі визначення обсягу продукції вирощування тварин підсумовують живу вагу приплоду, приросту молодняку і приросту тварин на відгодівлі і нагулі; при цьому по приросту живої ваги визначають два показники: без відрахування ваги здохлої худоби та птиці і з відрахуванням ваги здохлого молодняку і ваги тварин, що загинули на відгодівлі та нагулі (по останньому зважуванню до загибелі). Зазначимо, що цей метод не враховує зміну живої ваги продуктивної і робочої худоби основного стада.

Приріст живої ваги молодняку тварин включає: по великій рогатій худобі — телят, телиць неосіменених, осіменених телиць (до переведення їх в групу корів), волів і воликів (до переведення їх у групу робочих волів або досягнення трирічного віку), бичків (до переведення їх у групу бугаїв-плідників або досягнення трирічного віку); по свинях — молодняк (до переведення у доросле виробниче стадо); по вівцях і козах — молодняк (до 1 року і переведення у доросле стадо); птиця будь-якого віку. Приріст живої ваги молодняку тварин за визначений період визначають як різницю між кінцевою і початковою вагою тварин за цей період (місяць, квартал і т. п.), включаючи вагу здохлого молодняку. Для розрахунку його обсягу використовують дані зважувань молодняку тварин, що проводилися у господарстві за певний період і дані про живу вагу худоби, що була на початок періоду, при народженні або купівлі. У випадках, коли зважування неможливе (наприклад, осіменених телиць, супоросних свиноматок, які перевіряються, і котних вівцематок на певній стадії вагітності та ін.), їх вага приймається умовно за останнім зважуванням. Надалі приріст ваги у цих випадках визначається зважуванням даних тварин після першого отелення, опоросу або окоту. У випадках, коли дані про живу вагу одержаного приплоду телят, поросят, ягнят і козенят відсутні, то приймається їх середня вага: телят — 26—35 кг, поросят — 0,8—1,2 кг, ягнят і козенят — 2—4 кг, залежно від породи і стану одержаного приплоду. Для молодняку птиці приймається така середня вага: 35 г — курчата, 50 г — каченята та індичата і 100 г — гусенята.

Приріст живої ваги тварин на відгодівлі і нагулі визначають як різницю між живою вагою тварин, що знаходяться на відгодівлі на звітну дату, вагою тварин, знятих з відгодівлі з початку року до звітної дати, та живої ваги тварин, поставлених на відгодівлю з початку року, і живої ваги тварин на початок року.

Таким чином, визначення продукції вирощування тварин відповідно до прямого способу здійснюється за такою схемою:

Жива вага одержаного приплоду + Приріст живої ваги худоби (молодняку і дорослої) на відгодівлі і нагулі _   Вага здохлого молодняку, худоби на відгодівлі і нагулі .

 

При розрахунковому способі продукцію вирощування тварин визначають за даними обороту стада; при цьому всі його показники визначають у живій вазі у вагових одиницях. Визначення обсягу продукції вирощування тварин розрахунковим способом можна записати таким чином:

ПВ = НкНп + Р + ПК,

де Нк, Нп, Р, П, К — жива вага тварин відповідно на кінець та початок року; реалізованих; здохлої дорослої худоби; куплених, одержаних в обмін та інші надходження зі сторони.

Слід зазначити, що при розрахунковому способі в продукцію вирощування включається зміна живої ваги продуктивної і робочої худоби основного стада. Проте обсяг продукції вирощування, визначений за цим методом, зменшується за рахунок ваги здохлих тварин основного стада. Тому, щоб отримати вірогідніший результат, враховують вагу здохлої дорослої худоби (маточного поголів’я, плідників і робочих волів).

Прямий спосіб застосовується як основний при визначенні продукції вирощування в сільськогосподарських підприємствах, де вирощувана і відгодована худоба систематично зважується.

Розрахунковий, або видатний, спосіб є основним при визначенні продукції вирощування в господарствах населення.

Зазначимо, що середня жива вага дорослої худоби, що загинула, визначається, виходячи з середньої ваги голови кожного виду тварин.

Для визначення обсягів продукції вирощування в господарствах населення статистичні органи складають у розрізі окремих категорій господарств допоміжну таблицю до розрахунку виробництва (вирощування) худоби і птиці — «Додаток до таблиці 8», в якій продукція вирощування визначається по основних видах тварин (великій рогатій худобі, свинях, вівцях та козах і разом по всіх видах птиці, а також в цілому по всіх видах) за такою схемою:

1. Реалізовано на забій худоби та птиці в живій масі, т.

2. Наявність поголів’я худоби та птиці, тис. голів:

а) на початок року;

б) на кінець року.

3. Середня жива маса 1 голови худоби і птиці, кг.

4. Загальна жива маса худоби та птиці, т:

а) на початок року (ряд. 2а ´ ряд. 3);

б) на кінець року (ряд. 2б ´ ряд. 3).

5. Збільшення (+), зменшення (–) живої маси худоби та птиці на кінець року порівняно з живою масою на початок року (ряд. 4б – 4а).

6. Загальна жива маса худоби та птиці, т:

а) проданої, переданої і вивезеної на плем’я;

б) купленої, ввезеної на плем’я.

7. Виробництво (вирощування) худоби та птиці за рік, т (ряд. 1+ 4б + 6а – 4а –6б).

8. Здохло дорослої худоби (маточного поголів’я, плідників і волів робочих), тис. голів.

9. Середня жива вага дорослої худоби, що загинула, кг.

10. Загальна жива маса дорослої худоби, що загинула, т (ряд. 8 ´ ряд. 9).

11. Всього вироблено (вирощено) основних видів худоби і птиці в живій масі, т (ряд. 7 + ряд. 10).

Підсумки розрахунків виробництва (вирощування) худоби і птиці, визначені за програмою таблиці «Додаток до таблиці 8», записуються по кожному виду тварин у табл. 8 «Виробництво продуктів тваринництва», яка містить остаточні дані про всі види продукції тваринництва в розрізі всіх категорій господарств.

Виконуються також розрахунки очікуваних обсягів продукції вирощування по основних видах тварин (фактичні дані за 9 місяців і очікувані за IV квартал).

Основним показником інтенсивності вирощування тварин є середньодобовий приріст великої рогатої худоби, свиней на вирощуванні, відгодівлі та нагулі. Середньодобові прирости відповідного виду худоби визначаються діленням загального обсягу одержаного приросту від вирощування, відгодівлі і нагулу за певний період на число кормо-днів відгодівлі за цей період.

Статистика тваринництва визначає загальний обсяг виробництва м’яса у живій і забійній вазі. Під живою вагоютварини розуміють вагу живої тварини, а під забійноювагою — вагу туші забитої тварини (без голови, шкіри, хвоста, крові, внутрішніх органів та їх вмісту (серце, нирки, печінка, язик тощо) та нижньої частини ніг).

У зарубіжній статистиці обліковують усі види м’яса без суб-
продуктів і внутрішнього жиру. У США, Канаді і деяких інших країнах до маси туші включають нирки і навколонирковий жир і всі свинячі туші враховуються зі шкурами. У США до загального обсягу м’яса включають яловичину, телятину, баранину, свинину і м’ясо птиці. Вітчизняна статистика до загального обсягу виробництва м’яса включає м’ясо всіх видів худоби (яловичину, телятину, свинину без шкур, баранину, козлятину, конину, кролятину) і птиці. Отже, статистичні дані про виробництво як окремих видів м’яса (яловичини, свинини), так і загального обсягу його виробництва по окремих країнах, є непорівнянні. При проведенні міжнародних зіставлень щодо обсягів виробництва м’яса потрібно здійснювати відповідні перерахунки.

Відсоткове відношення забійної ваги тварин до живої називається виходом м’яса. Цей показник залежить від виду тварин, їх породи і вгодованості. Співвідношення забійної ваги тварин без субпродуктів до живої ваги в середньому становить: у великої рогатої худоби — 48%, свиней — 66, овець і кіз — 42, а з субпродуктами відповідно — 58, 77 і 49%. Відношення забійної ваги до живої в середньому по всіх видах птиці дорівнює 80%.

У статистиці тваринництва м’ясною продукцією є тварини, призначені для забою на м’ясо, — забійний контингент. До забійного контингенту належать тварини, реалізовані на забій для виробництва м’яса і забиті в господарстві (крім тварин, не призначених до забою, а саме: телят, ягнят і козенят віком до 6-ти місяців, поросят віком до 2-х місяців і курчат).

Обсяги виробництва м’яса в живій вазі (реалізовано на забій у живій вазі) по сільськогосподарських підприємствах, які складають статистичну звітність за формою № 24 «Звіт про стан тваринництва» і бухгалтерські річні звіти,

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)