АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні напрями та зміст соціально-педагогічної роботи з дітьми та батьками

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. Автоматизация и роботизация
  4. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  5. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  6. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  7. Аналіз роботи системи
  8. Б) Основні властивості операцій над множинами
  9. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  10. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  11. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  12. Бюджетна система України: основні характеристики

 

Виходячи з аналізу соціальних, психологічних, правових, пе-дагогічних проблем категорії внутрішньо переміщених осіб, мож-на говорити про такі основні актуальні напрями соціально-педа-гогічної роботи з дітьми та батьками.

 

1. Виявлення осіб групи ризику та організація надання їм не-обхідної допомоги Основними етапами цієї діяльності є:

 

А. Виявляти вразливі групи населення, у тому числі внутріш-ньо переміщені особи.

 

Б. Здійснювати аналіз їх потреб.

 

В. Надавати допомогу у відповідності до здійснення своєї функціональної діяльності.

 

Г. Перенаправляти по допомогу в органи державної влади, во-лонтерські групи, громадські організації

 

2. Формування знань про соціально-політичні події в Україні З метою попередження або мінімізації негативних наслідків

 

конфліктних подій важливо формувати знання у дітей, батьків та педагогічних працівників про ситуацію, що склалася. Особливо це стосується необхідності відстеження нових законів та інших нор-мативно-правових актів, які активно зараз приймаються з метою сприяння захисту та надання допомоги особам у складних жит-тєвих обставинах. Своєчасне донесення такої інформації до ді-тей, батьків та педагогічних працівників сприятиме зверненню по допомогу від осіб, які її потребують, водночас запобігаючи більш складним наслідкам перенесених подій.

 

3. Протидія булінгу Булінг – це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення

 

з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або групи ін-ших дітей. Жертвою булінгу може стати дитина, погляди якої від-різняються від загальноприйнятих у даному колективі, нові учні в класі. Діти можуть не розказувати про ці випадки нікому з дорос-лих. Особливо це стосується хлопчиків, від яких батьки через по-ширеність гендерних стереотипів вимагають, щоб ті були мужніми

і протистояли цькуванню.

4. Формування навичок протистояння інформаційній війні

 

Інформаційні війни є інформаційними технологіями, що впли-вають на інформаційні системи, маючи на меті введення в оману масової чи індивідуальної свідомості, виведення з ладу або десинх-


 

 


ронізацію процесів управління суспільством та його складовими, пе-редовсім військовими5. Сучасний розвиток інноваційних технологій дозволяє швидко і масово поширювати інформацію, яку при цьому можна змінити до невпізнання. Усе це робиться для маніпуляцій дум-ками, емоціями, ставленнями і врешті-решт – поведінкою.

 

Як протидіяти інформаційним війнам? Необхідно відфільтро-вувати інформацію, а також знизити емоційне сприйняття. Варто говорити собі, що в кожної сторони є свої інтереси й інформація фільтрується відповідно до них. Шукати інші джерела, що можуть підтвердити чи спростувати факти. Виділити для себе декілька ви-дань та журналістів чи громадських діячів, думці яких можете дові-ряти. Дуже важливо знаходити не тільки підтвердження своєї точ-ки зору, але й шукати раціональні аргументи в інших6. Важливим напрямом формування особистості в умовах навчального закладу має бути формування критичного мислення. Критичне мислення – (грец. κριτική τέχνη – «мистецтво аналізувати, судження) – це на-укове мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обмірко-ваних та незалежних рішень. Головним чином, йому притаманні такі властивості, як усвідомленість та самовдосконалення.

 

5. Вирішення конфліктів Зростання рівня агресії в одній сфері життєдіяльності суспіль-

 

ства призводить до збільшення кількості конфліктів у всіх решті. Сучасні протистояння в Україні позначилися на зростанні кон-фліктних ситуацій у сімейному середовищі, навчальних закла-дах, громаді. У цілому на сьогоднішній день ситуація ускладнена тим, що конфлікти тривають і важко передбачити час та спосіб їх розв’язання. Це посилює тривожні настрої в суспільстві, стра-хи, розчарування і вимагає адекватної роботи всіх педагогічних працівників. З метою попередження конфліктів в шкільному се-редовищі важливо докладати зусиль для сприяння адаптації вну-трішньо переміщених дітей. Рекомендації з адаптації дивіться на сторінках 37–40 цих методичних рекомендацій.

 

Матеріал із цього питання тренер може взяти у посібнику «Со-ціально-педагогічна та психологічна робота з дітьми у конфлік-тний та постконфліктний період: мето. рек.» / Н.П. Бочкор, Є.В.

 

 

5 Почепцов Г.Г. Інформаційна політика [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pidruchniki.ws/18000102/politologiya/informatsiyni_viyni

 

6 http://www.gurt.org.ua/news/recent/21591/


 


Дубровська, О.В.Залеська та ін. – К.: МЖПЦ «Ла Страда-Украї-на», 2014. – С. 15–25

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)