АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГЛОСАРІЙ. 1. Адміністративно-організаційні методи управління – система прямого адміністративного впливу на підлеглих

Читайте также:
  1. ГЛОСАРІЙ
  2. ГЛОСАРІЙ
  3. ГЛОСАРІЙ
  4. Глосарій
  5. Глосарій
  6. Глосарій
  7. Глосарій
  8. Глосарій
  9. Глосарій модулю 1
  10. ГЛОСАРІЙ ТЕРМІНІВ
  11. Глосарій термінів

1. Адміністративно-організаційні методи управління – система прямого адміністративного впливу на підлеглих, що здійснюється у формі регламентування, нормування, інформування, інструктування.

2. Внутрішнє середовище організації — це склад­на система елементів і зв'язків між ними, що є об'єктом контролювання та регулювання керівництвом.

3. Державні органи та закони – це всі ті законодавчі акти та закони, які випускають державні органи.

4. Економічні методи управління — система економічних важелів і заходів, за допомогою яких здійснюється вплив на керовані об'єкти з метою досягнення поставленої мети і забезпечення єдності інтересів суспільства, підприємства та окремих праців­ників.

5. Завдання – це робота, серія робіт або частина роботи, яка повинна бути виконана заздалегідь установленими способами у заздалегідь обумовлені терміни.

6. Зовнішнє середовище – це неконтролюємі сили, які впливають на рішення менеджерів, їх дії, внутрішню структуру та процеси в організації. Воно може бути прямої та непрямої дії.

7. Інформація – це знання отримані про основний факт, подію чи ситуацію.

8. Комунікації – це процес обміну інформацією між двома чи більше особами, що забезпечує їх порозуміння.

9. Конкуренти – це ті підприємства, з якими організації необхідно боротися за долю ринку, споживачів та ресурси, які вона хоче отримати із зовнішнього середовища, щоб забезпечити своє існування.

10. Контроль – це функція, яка здійснюється останньою, це процес співвідношення фактично досягнутих результатів із запланованими.

11. Конфлікт – це протиріччя, виникаюче між людьми в процесі їх трудової діяльності через непорозуміння чи протилежність інтересів.

12. Менеджмент – це вид діяльності, який спрямований на використання в процесі діяльності організації працю, інтелект, мотиви поведінки людей для досягнення цілей цієї організації.

13. Методи управління — способи впливу на окремих працівників і виробничі колективи загалом з метою досягнення визначених цілей.

14. Мотивація – це процес спонукання себе та інших до діяльності для досягнення особистих цілей та цілей організації.

15. Об’єкт управління – це окрема структурна одиниця або організація в цілому, на яку спрямована управлінська дія (виробничо-господарська організація та її зовнішнє оточення).

16. Організаційна структура - логічні взаємовідносини рівнів управління і функціональних галузей, які побудовані в формі, яка дозволяє найбільш ефективно досягати цілей організації.

17. Організація – це група людей (підприємство, фірма, відомство та інші трудові формування), діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної цілі організації та особистих цілей її членів.

18. Організування — вид управлінська функція, спрямований на формування структури управління організацією, встановлення у ній системи зв'язків та відносин, що дає змогу ефективно працю­вати для досягнення поставлених цілей.

19. Планування – функція менеджменту, в якій приймається рішення про те, які повинні бути цілі організації і що повинні робити її члени, щоб досягти цих цілей. Цілі організації спрямовані на здійснення місії організації.

20. Повноваження – це сукупність прав і обов’яків без згоди з іншими приймати рішення, віддавати розпорядження і виконувати різні дії в інтересах компанії.

21. Постачальники – це фірми або фізичні особи, які виконують функцію з постачання організації сировини, матеріалів, засобів та предметів праці, інформації, обладнання для подальшої їх переробки та виробництва виробів чи використанні їх в процесі виробництва нової продукції.

22. Правові методи управління — сукупність способів дії суб'єкта уп­равління за допомогою правових норм, правових відносин і пра­вових актів.

23. Ринок трудових ресурсів – це все працездатне населення, яке може працювати у визначеній сфері діяльності організації.

24. С оціально–психологічні методи управління –сукупність конкретних прийомів впливу на процеси формування та розвитку трудових колективів, соціальні процеси, що відбуваються всередині них, структуру зв’язків споживачів, інтереси, стимули, соціальні бажання, особистий настрій і побажання.

25. Споживачі – це підприємства або фізичні особи, які використовують в своїй діяльності або споживають продукцію даної організації. Суб’єкт управління – це управлінський орган чи особа, що здійснює управлінську дію. Це скерорувач управлінських дій. Особа, що реалізує управлінські відносини. Саме через них, менеджери впливають на організацію та її зовнішнє середовище.

26. Технологія – це поєднання кваліфікованих навичок, обладнання, інфраструктури, інструментів і відповідних технічних знань, необхідних для здійснення бажаних перетворень у матеріалах, інформації або людях. Технологія — спосіб перетворення вхідних елементів (матеріалів, сировини, інформації тощо) на вихідні (продукти, послуги).

27. Управлінське рішення – це емоційний і правовий акт з вибору однієї з багатьох альтернатив, що здійснюються керівником у межах своїх повноважень.

28. Цілі – це конкретний кінцевий стан або бажаний результат, якого прагне досягти група, працюючи разом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)