АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розподіл навчального часу за темами

Читайте также:
  1. III. Сприйняття та усвідомлення нового навчального матеріал. Розвиток математичних знань, умінь і навичок учнів.
  2. IX. У припущенні про розподіл ознаки по закону Пуассона обчислити теоретичні частоти, перевірити погодженість теоретичних і фактичних частот на основі критерію Ястремського.
  3. V. Для дискретної випадкової величини Х, заданої рядом розподілу, знайти:
  4. Біноміальний закон розподілу
  5. Взаємозв'язок ІС обліку з іншими підсистемами інформаційної системи підприємства.
  6. Визначення передаточного числа редуктора і його розподіл між ступенями
  7. Випадкові величини та їх розподіл
  8. Випадкові змінні х та у стохастично залежні, якщо зміна однієї з них викликає зміну розподілу другої (умовний розподіл однієї з них залежить від значень другої).
  9. Властивості емпіричної функції розподілу
  10. Властивості функції розподілу
  11. Внутренние взаимозависимости между стратегией, структурой, системами управления и персоналом партнеров по МСА
  12. Водохозяйственными системами

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ

 

“Затверджую”

______________

Проректор з навчальної роботи

проф. Міхов Л.І.

______________

 

 

Методичні рекомендації

до самостійної роботи студентів з дисципліни „Менеджмент”

галузі знань 0305 „Економіка і підприємництво”

напрямів підготовки: 6.030504 „Економіка підприємства”,

6.030507 „Маркетинг”, 6.030509 „Облік і аудит”,

6.030508 „Фінанси”, 6.030502 „Економічна кібернетика”

 

Заочної форми навчання

Укладачі: к.е.н., доцент Кравченко В.Л.,

ст. викладач Трикоз І.В.

Затверджений

на засіданні кафедри

Прот. № __

від _______________р.

 

Бердянськ – 2011

Укладачі: к.е.н., доцент Кравченко В.Л., ст. викладач Трикоз І.В.

 

Рецензенти:

 

Фролова Г.І. - к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій Бердянського університету менеджменту і бізнесу.

Мартякова О.В. - д.е.н., проф. Інституту економіки промисловості НАН України.

Розглянуто та затверджено

на засіданні кафедри менеджменту організацій

Протокол №__ від_____________________

 

Завідувач кафедри ____________________

 

Затверджено на засіданні Науково-методичної Ради університету

Протокол №__ від ____________________

Навчально-методичне видання

 

Методичні рекомендації

до самостійної роботи студентів з дисципліни «Менеджмент»

для підготовки студентів

напрямів підготовки: 6.030504 „Економіка підприємства”,

6.030507 „Маркетинг”, 6.030509 „Облік і аудит”,

6.030508 „Фінанси”, 6.030502 „Економічна кібернетика”

 

 

Бердянський університет менеджменту і бізнесу, 2011

Кафедра менеджменту організацій

 

 

ЗМІСТ

 

1. Анотація...............................................................................................................4

2. Розподіл навчального часу за темами...............................................................6

3. Завдання для самостійної роботи відповідно теоретичного матеріалу.........7

4. Завдання для самостійної роботи відповідно практичних завдань …….....31

5. Тематика та технічне оформлення рефератів…………………………….…39

6. Питання до іспиту……………………………………………….…….......….42

7. Критерії оцінювання знань студентів……………………………………….44

8. Список рекомендованої літератури………………………………..………..46

9. Глосарій……………………………………………………………………….50

 

1. АНОТАЦІЯ

 

Актуальність. В умовах ринкових відносин у нашій країні все частіше виникає необхідність звертатись до менеджменту – теорії та практики управління організацією. Сьогодні знання основ менеджменту стає необхідним кожному спеціалісту.

Напрям підготовки. Навчальна дисципліна „Менеджмент" включена як нормативний, обов'язковий предмет у підготовку фахівців галузі знань 0305 „Економіка і підприємництво” спеціальностей 6.030504 „Економіка підприємства”, 6.030507 „Маркетинг”, 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030508 „Фінанси”, 6.030502 „Економічна кібернетика”.

Метою пропонованої дисципліни є формування сучасного управлінського мислення, системи спеціальних знань у галузі менеджменту, розуміння концептуальних основ системного управління організаціями.

Відповідно до сформованої мети завданнями курсу є:

- формування системи спеціальних знань у галузі менеджменту, вивчення видів організаційних структур управління та проблем їх проектування на конкретному підприємстві,

- володіння методами сучасного менеджменту,

- розуміння діяльності та проблем свого підприємства та організацій-партнерів,

- розвивати уміння аналізувати проблеми, розглядати ситуацію, як ціле, приймаючи управлінське рішення.

Предметом вивчення даної навчальної дисципліни являються загальні закономірності, принципи формування, функціонування та розвитку системи управління організацією, управлінські відносини.

Після вивчення курсу студенти повинні оволодіти наступними знаннями та вміннями:

- проводити системний аналіз макро- і мікро середовища,

- на основі системного аналізу з урахуванням потенціалу організації та факторів зовнішнього середовища формулювати місію організації, встановлювати цілі організації,

- на основі аналізу використання робочого часу складати плани особистої роботи, планувати час як ресурс,

- використовуючи принципи та методи організації управлінської праці, вміти ефективно розподіляти повноваження в структурі апарату управління організації,

- на базі інформації про можливості підлеглих здійснювати делегування повноважень,

- будувати комунікаційну мережу для обміну інформації та зворотного зв'язку,

- визначати вплив факторів зовнішнього середовища на діяльність організації, адаптувати організацію до швидкозмінного зовнішнього середовища,

- аналізувати діючі організаційні структури та проектувати нові організаційні структури управління,

- готувати і проводити наради та збори,

- сполучати офіційні повноваження і особистий авторитет, формувати власний гнучкий стиль керівництва,

- організовувати збір даних та діагностувати неформальні стосунки у колективі, співпрацювати з неформальними лідерами, усувати деструктивне лідерство,

- забезпечувати культуру процесів управління та умов праці,

- визначати потреби працівників, використовуючи індивідуальний підхід, розробляти і впроваджувати комплексні сучасні багатоаспектні мотиваційні заходи.

Взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Придбані в процесі вивчення дисципліни знання, вміння та навички мають безпосередній вихід на спеціаліста і отримують подальший розвиток в процесі вивчення конкретних видів менеджменту: «Менеджмент персоналу», «Операційний менеджмент», «Контролінг», «Стратегічне управління підприємством».

 

Методичні вказівки до самостійного вивчення курсу "Менеджмент" призначені для студентів денної та заочної форм навчання економічних спеціальностей базової освіти.

Інтенсифікація впровадження новітніх технологій навчання, розвиток науково-методичного та матеріального забезпечення нав­чального процесу, поступова інтеграція вітчизняної системи освіти до європейської та світової зумовили необхідність і можливість поетапного скорочення лекційних та інших форм занять студентів.

Самостійна робота студента (СРС) є однією із форм ово­лодіння навчальним матеріалом у вільний від обов'язкових навчаль­них занять час.

Головною метою самостійного вивчення курсу є здобуття знань, вмінь та практичних навичок у галузі менеджменту системами різних форм власності та різної правової форми з урахуванням специфіки їхнього функціонування в умовах ринкової економіки.

Завданням самостійного вивчення курсу незалежно від спеціа­лізації і форм навчання є засвоєння студентами теоретичних знань з питань управління, що вирішується у всіх соціально-економічних системах, незалежно від форми власності та галузі діяльності.

Зміст самостійної роботи студента над курсом "Менеджмент" визначається програмою цієї дисципліни, завданням та рекомендаціями викладача.

Обсяги самостійної роботи окремого студента можуть значно виходити за межі обов'язкової програми, якщо це зацікавило його і у нього виникло бажання (потреба) у поглибленні та розширенні знань з даної навчальної дисципліни.

Після самостійного вивчення теоретичного матеріалу за вказаними літературними джерелами до кожної теми треба відповісти на контрольні теоретичні питання та виконати практичні завдання для самоперевірки, які наведені в кінці теми курсу.

Самостійному вивченню студентами курсу чи окремих його тем передують оглядові лекції, на яких, розглядаються завдання та послідовність вивчення курсу, найбільш важливі та проблематичні аспекти менеджменту, особливості їхнього вирішення у сучасних умовах.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу в час, вільний від обов’язкових навчальних занять. Мета організації самостійної роботи – надавати максимальну можливість для розвитку особистих і професійних якостей, творчої індивідуальної майбутніх фахівців. Під час опрацювання запропонованого для самостійного опрацювання матеріалу студенти навчаються елементам організації власної роботи, отримують звичку до самонавчання, самовиховання.

Самостійна робота студента над засвоєнням навчального матеріалу з конкретної дисципліни може виконуватися у бібліотеці вищого навчального закладу, методичних кабінетах, навчальних лабораторіях, комп’ютерних класах, а також в домашніх умовах. Студентам також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання.

Навчальний матеріал навчальної дисципліни, передбачений робочим навчальним планом для засвоєння студентом в процесі самостійної роботи, виноситься на підсумковий контроль поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні навчальних занять.

Самостійна робота проводиться відповідно до заздалегідь складеного графіку, який доводиться до відома студентів на початку поточного семестру. Обов’язковим для студентів є конспектування матеріалу, винесеного на самостійне вивчення, в зошит для самостійної роботи.

 

 

Розподіл навчального часу за темами

Найменування розділів, тем Розподіл за семестрами та видами занять
Всього Лекція Практ. Семін. Лабор. Індив. СРС
Модуль 1 Теоретичні аспекти розвитку менеджменту як науки
  Сутність і розвиток менеджменту.              
  Внутрішнє і зовнішнє середовище організації.              
  Принципи та функції менеджменту.              
  Планування та прогнозування як функція менеджменту.              
  Елементи організації діяльності.              
  Мотивація діяльності.              
  Управлінський контроль.              
Модуль 2 Методи управління
  Методи управління              
  Процес прийняття управлінських рішень.              
  Інформаційне забезпечення управління та комунікаційний процес.              
  Керівництво та лідерство в організації              
  Модель сучасного менеджера.              
  Управління конфліктом              
  Організаційна культура.              
  Соціальна відповідальність і етика організації в умовах ринкових відносин.              
  Разом              

 

 

3. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ВІДПОВІДНО ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ

 

Модуль 1. Теоретичні аспекти розвитку менеджменту


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)