АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Індивідуально-консультативна робота. Підготувати тези (до 3-х ст.) на тему: «Менеджери та підприємці – ключові фігури ринкової економіки»

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Підготувати тези (до 3-х ст.) на тему: «Менеджери та підприємці – ключові фігури ринкової економіки».

Перелік питань для самостійної роботи

1. Чи можна розглядати менеджмент як систему (єдине ціле)?

2. Що є предметом, об’єктом та суб’єктом вивчення курсу менеджменту?

3. Характерні риси менеджменту як управлінського феномена.

4. На які групи поділяються менеджери організації?

5. Визначте важливі навички, які допомагають менеджерам досягти успіху.

Тезисний матеріал до теми:

Як самостійна теоретична дисципліна наука про управління виникла на рубежі ХІХ –ХХ ст. в США.

Сучасний менеджмент не дає універсальних рецептів – це тисяча можливих варіантів і нюансів управлінських рішень.

Під наукою менеджменту необхідно розуміти специфічну сукупну галузь різноманітних знань (з економіки, кібернетики, математики, екології, соціології, психології тощо), що має власний об’єкт і предмет дослідження, теоретичну основу та методику вивчення, базується на концепціях, теоріях, принципах і методах.

Українське слово управління і англійське (management) вважаються синонімами, це пояснюється тим, що в словнику англійської сучасної мови поняття "менеджмент" перекладається як "управління", "завідування", "вміння володіти", "керівництво", "дирекція", "адміністрація" тощо. але їх зміст певним чином відрізняється.

Сучасний менеджмент - це складне соціально-економічне, інформаційне та організаційно-технологічне явище, процес діяльності, що має справу зі зміною стану, якостей об'єкта управління. Він містить знання, уміння, навички, прийоми, мотивацію тощо. Тобто, сучасний менеджмент містить все те, що входить в поняття соціальних та людських технологій.

Предметом науки менеджменту є управлінська діяльність, міжособові відносини та організаційно-економічний механізм їх здійснення на рівні підприємства, установи, організації.

Менеджмент, як кожну управлінську систему, потрібно розглядати у двох аспектах. З одного боку, складовою менеджменту є об'єкт управління, з іншого - суб'єкт управління.

Об'єкт управління - це те, на що спрямована управлінська діяльність (людина, група або колектив людей). Об’єкт управління має просторові та часові параметри (розміри, місцезнаходження, його природні зміни в процесі існування). Об’єктами виду управління, яке розглядається, є різноманітні форми суспільних відносин, поведінка і діяльність людей у різних організаціях.

Суб'єкт управління – є персоніфікатор управлінської діяльності. Це окрема людина або об’єднання людей, що управляє. До суб'єктів управління належать також відповідні суспільні інституції (організації, установи), працівники апарату управління. Взаємодія між суб'єктом та об'єктом управління здійснюється за допомогою управлінської праці, яка реалізує конкретні управлінські відносини.

Останнім часом значущість професійного менеджменту зростає. Стає дедалі зрозуміліше, що менеджмент - це професія, відповідна галузь знань, самостійна наукова дисципліна.

 

Літературні джерела: 1 – 28, 33, 35, 39

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)