АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційні системи в інформаційному і аналітичному забезпеченні правоохоронної діяльності митних органів

Читайте также:
  1. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  2. S.I.2. Види діяльності, які може здійснювати юридична особа після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії)
  3. Акти, як форма правових засобів прокурорської діяльності.
  4. Аналіз депозитної та кредитної діяльності кредитних спілок
  5. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  6. АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  7. Аналіз та самоаналіз діяльності адміністративно-управлінської ланки
  8. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  9. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  10. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  11. Анкета «Оцінка діяльності учителя»
  12. Антиконкурентні дії органів влади, місцевого самоврядування, адміністративно - господарського управління і контролю

Інформаційне і аналітичне забезпечення (ІАС) одна із видів оперативно службову діяльність оперативно-розшукових підрозділів митних органів, з якої реалізовують низку покладених на митні органи функцій і завдань. Головна мета цього виду оперативно-службовій діяльності залежить від забезпеченні повного, достовірного, оперативного інформаційного відблиски і наступного аналізу процесів, що з одного боку – зі злочинною діяльністю у сфері ЗЕД, з іншого боку – з оперативно-пошукової діяльністю митних органів.

Функціонально ІАС правоохоронної діяльності митних органів залежно від норм права, регулюючих митне справа (ТК РФ) і оперативно-розшукову діяльність (ФЗ Про ОРД) митних органів. За підсумками положень ст. 2, 6, 10 ФЗ Про ОРД, ст. 403, 423 ТК РФ формулюються завдання ІАС правоохоронної діяльності:

1. Створювати і використовувати інформаційні системи, необхідних:

- виявлення, попередження, припинення і розкриття злочинів, віднесених до компетенції митних органів, і навіть виявлення і запровадження осіб, їхподготавливающих, які роблять чи які вчинили;

- здійснення розшуку осіб, котрі переховувалися від митних органів, як органів дізнання;

- добування інформації про події чи діях, створюють загрозу економічній безпеці Російської Федерації.

2. Забезпечувати інформаційно-аналітичну підтримку боротьби з контрабандою, й іншими злочинами у сфері митного справи, зокрема:

- брати участь у добуванні інформації, яка потрібна на припинення незаконному обігові через митний кордон Російської Федерації наркотичних коштів, зброї, боєприпасів, вибухових пристроїв і вибухових речовин, предметів художнього, історичного й будь-якого археологічного надбання народів Російської Федерації і розвинених країн, об'єктів інтелектуальної власності, видів тварин та рослин, які перебувають під загрозою зникнення, їх частин 17-ї та дериватів, інших товарів.

- забезпечувати інформаційне взаємодію Космосу з митними й іншими компетентні органи інших держав, міжнародними організаціями, що займаються питаннями боротьби з митними правопорушеннями.

У цілому нині ІАС правоохоронної діяльності спрямоване виконання двох найбільш загальні завдань, виконання яких властиво митним органам, як і будь-яким іншим складним системам: управлінських і предметних.

З метою вироблення оптимальних управлінські рішення спеціалізовані інформаційно-аналітичні підрозділи митних органів:

- беруть участь у організації та втілення заходів поточного і перспективного планування правоохоронної діяльності.

- розробляють і впроваджують спеціальні інформаційні системи, методи і технології взаємодії оперативно-розшукових підрозділів між собою - і іншими правоохоронні органи.

- розробляють та реалізовують методологію ІАС ОРД.

- готують аналітичні, оглядові, довідкові документи у інстанції.Предметние завдання знаходять вираження у вигляді участі інформаційно-аналітичних підрозділів у реалізації ОРЗ у вигляді спеціальних інформаційних систем:

1. Збір і аналіз даних про оперативну обстановку, можливих об'єктах оперативного інтересу, ознаках протиправних діянь, віднесених до області компетенції митних органів. Зміст цього виду діяльності окреслюється виявлення серед інформації, використовуваної для митних цілей (можливе з залученням інших спеціальних інформаційних ресурсів немає і відомостей), аномальних ознак, які можуть свідчити про скоєння латентних митних правопорушень, і навіть систематизацію інформації про засоби і схемах скоєння правопорушень.

2. Здійснення інформаційної підтримки ОРД. Зміст цього виду діяльності окреслюється автоматизоване надання оперативному працівникові з його запиту інформації стислого довідкового характеру із можливістю документування результату обробки запиту як юридично значимого документа.

ІАС реалізується усім стадіях оперативно-розшукової процесу: стадії оперативного пошуку, стадія перевірки, стадії розробки й контролю, стадії розшуку.

На стадії оперативного пошуку (чипревентивно-поисковом етапі) ІАС залежить від пошуку первинноїоперативно-значимой інформації кримінально-правового характеру із застосуванням спеціальних інформаційних систем. Спочатку оперативного пошуку непотрібен наявності певних, конкретних даних про злочин та (чи) про особі, йогосовершившем. Результатом ІАС ОРД цьому етапі є отриманняоперативно-значимой інформації, що вимагає попередньої перевірки. ІАС ОРД проходить за ініціативи інформаційно-аналітичного підрозділи, або за завданням інших оперативно-розшукових підрозділів митного органу.

З огляду на те, що митні злочину відбуваються особливої сфері правовідносин і мають особливіквалифицирующие ознаки (спосіб скоєння злочини минулого і безпосередні об'єкти злочинного зазіхання), ІАС ОРД на стадії оперативного пошуку передбачає аналіз даних електронних масивів по митному оформленню і контролю (що з іншими спеціальними масивами), із єдиною метою:

- визначення об'єктів можливого оперативного інтересу;

- вивчення елементів оперативної обстановки, що з переміщенням можливих об'єктів контрабанди, виявлення можливих схем ухиляння від сплати митних платежів, виявлення ознак інших митних правопорушень.

Матеріали, отримані під час ІАС ОРД поки що, можуть ставати визначенню порушення справ оперативного обліку.

Методологія ІАС ОРД на даної стадії повинна враховувати:

- погрози та криміногенні чинники, що впливають виконання митні органи завдань із забезпечення економічній безпеці країни;

- вплив змін - у міжнародному, федеральному законодавстві і тому відомчої нормативно-правову базу на оперативну обстановку із наступною формалізацією і перевіркою можливих версій;

- відхилення від розрахункових параметрів, характеризуючих оперативну обстановку в «нормальному» стані.

Формою документування ІАС ОРД на даної стадії є добірка оперативних матеріалів. На стадії перевірки змістом ІАС ОРД є перевірка у встановленому ФЗ Про ОРД і нормативними актами ГТК Росії порядку наявну інформацію про ймовірній скоєнні митного злочину. На даної стадії можна застосовувати як голосні, і негласні методи перевірки інформації. Інформаційно-аналітичне підрозділ виконує на даної стадії роботу у формах:

1. Постійного або періодичного спостереження (моніторингу) над діяльністю об'єктів або об'єкта оперативного інтересу.

2. Збору або добування даних про зовнішньоекономічної й інший господарську діяльність об'єкта (об'єктів) оперативного інтересу й їх аналізу із єдиною метою перебування підтверджують абоопровергающих даних про причетності зазначених об'єктів до здійснення митного злочину.

3.Добивания інформації, що б на документи, містятьоперативно-значимую іпроцессуально-значимую інформації і осіб, що ними мають.

>Документирование результатів ІАС ОРД на даної стадії ввозяться рамках ДОП відповідного підрозділи.

На стадії розробки ІАС ОРД бере участь у контролі ЗЕД досліджуваного обличчя на зв'язки з його минулої злочинної банківською діяльністю та підготовкою до реалізації матеріалів, видобутого ході ОРД. Формою документування інформації є справа оперативного обліку. Зазвичай, на стадії розробки ІАС ОРД використовується для:

- встановлення зв'язків осіб, є фігурантами по ДОП.

- відстежування зовнішньоторговельних операцій фігурантів.

- планування переліку необхідних поточних ОРЗ.

- оцінки шкоди, заподіяної злочинної діяльністю фігурантів.

- планування найвигідніших місця, часу, способу процесуальної фіксації факту злочинну діяльність.

ІАС ОРД на даної стадії ввозяться рамках поставлених в ДОП завдань.

На стадії розшуку ІАС ОРД використовується власне для розшуку осіб, причетних до вчинення злочину. З огляду на специфіку діяльності митних органів поруч із розшуком особам, підозрюваних у причетності до вчинення злочину, спеціальні інформаційні системи мають передбачати можливість розшуку потребує матеріальних та нематеріальних активів фігуранта, зокрема. товарів і транспортних коштів, що з'явилися безпосередніми об'єктами злочинну діяльність. На даної стадії ІАС ОРД ввозяться рамках поставлених в ДОП завдань.

Викладене дозволяє сформулювати положення про ролі та місця ІАС у хитромудрій правоохоронній діяльності митних органів, що виявляються наступного:

- ІАС правоохоронної діяльності ефективне засобом підвищення спостережливості стану правопорядку у сфері ЗЕД;

- ІАС правоохоронної діяльності впливає керованість оперативно-розшукових зусиль і засобів і ефективність їх використання;

- ІАС правоохоронної діяльності дозволяє оптимально планувати ОРД;

- ІАС право охоронної діяльності одна із коштів від реалізації завдань ОРД митних органів.

2.2 Методика аналізу процесів митного оформлення із застосуванням методів математичного дослідження баз даних

Застосування аналізу процесів митного оформлення з методів математичного дослідження баз даних обумовлений завданням виявлення прихованих «латентних» митних правопорушень. Економічні вигоди, переслідувані учасниками зовнішньоекономічної діяльності, змушують на широкий, спектр дій, направлений замінити ухиляння від митних платежів.

Наприклад, 2000 року найхарактерніших ухилянням від митних платежів було недостовірне декларування товарів при митному оформленні складі тимчасового зберігання (>СВХ). Широко використовувалася схема з так званими «перекинчиками», коли 20 тонн свинини, заявлені за українсько-словацьким кордоном, перетворювалися на «кишки свинячі» при митному оформленні. Така схема щодо легко виявлялася і при співставленні масивів даних, містять інформацію з документів контролю доставки (>ДКД) і масивів вантажних митних декларацій.

Нині основний схемою під час ввезення товарів завезеними на територію Російської Федерації є схема із застосуванням подвійних і потрійних інвойсів. У разі типова схема доставки товарів у Росію виглядає так. Товар, наприклад електроніка, доставляється на консигнаційні митні склади у країни Прибалтійського регіону чи Фінляндію. На складах замінюються документи, містять початкові інформацію про товарах, - занижується реальну вартість товарів. Далі товари з заниженою вартістю ввозяться завезеними на територію Росії.

Більше економічно вигідна, але й ризикована схема заміняючи інвойсів за українсько-словацьким кордоном. І тут кордон сусідньої держави перетинає транспортної засіб товарами, які реальні характеристики (код, вартість), а Російські митні органи за українсько-словацьким кордоном пред'являються інші відомості. Зазвичай, у перевізника є другий комплект документів з оцінками митної служби суміжної країни. У підробці митних документів несумлінні учасники ЗЕД досягли неабияких успіхів, - в наявність іпломбиратори і матриці зкапиллярними печатками. Як доповнення до цій схемі, що дозволяє уникнути купи неприємностей з оперативними співробітниками митних органів на місці доставки, схема у якій товардовозится до складу, реальний товар вивантажується, а товар, вказаний у підроблені документи, завантажується.

Отже, виникла потреба виявлення можливих прихованих правопорушень. Аналіз таких порушень може бути із застосуванням спеціальних методів дослідження баз даних. У світовій літературі цей напрям одержало назву «>Datamining».Datamining ("видобуток даних") - це процес аналітичного дослідження великих масивів інформації (зазвичай економічного характеру) для виявлення певних закономірностей і систематичних взаємозв'язків між перемінними, які потім можна застосувати до новихсовокупностям даних. Цей процес відбувається включає три основні етапи: дослідження, побудова моделі чи структури та її перевірку. У ідеальному разі, при достатню кількість даних то можна організуватиитеративную процедуру для побудови стійкою (>робастной) моделі. У той самий час, у реальному ситуації практично неможливо перевірити економічну модель на стадії аналізу та тому початкові результати мають характеревристик, які можна залучити до процес прийняття рішення.

Оцінкою виявлення прихованих правопорушень може бути можливість появи правопорушення у процесі митного оформлення товарів певного учасника ЗЕД. Основним припущенням і те, у процесі митного оформлення несумлінний учасник ЗЕД хоче мінімізувати свої витрати й у своїй не перевищуючи припустимий рівень ризику. Тому, верхній рівень витрат обмежується ринкової ціною товару не враховуючи торгових надбавок, а нижній мінімальної припустимими платежами з однієї транспортний засіб, так званої «сіткою платежів». Гадаємо те що рамках конкуренції міжСВХ, брокерські і складські послуги приблизно відповідають одна одній різними складах.

Отже, формулюванням завдання є визначення заходи «латентності таких» митного правопорушення, тобто. ймовірність наявності правопорушення при митному оформленні.

Як було зазначено вище, учасник ЗЕД повинен мінімізувати свої витрати, не перевищуючи певної міри ризику. Тому, домагаючись певної величини митних платежів, учасник ЗЕД повинен комбінувати до заявленого за українсько-словацьким кордоном вагиоформляемую митну партію з товарів різного рівня митного оподаткування. Через війну таких комбінацій співвідношення між вагами товарів різних категорій оподаткування постійний.

Для визначення рівня взаємозалежності терезів оформлюваних товарів у товарної партії скористаємосякорреляционним аналізом, зокрема використовуємо кореляцію Пірсона.

Найчастіше використовуваний коефіцієнт кореляції Пірсонаr (Pearson, 1896) називається також лінійної кореляцією (термін кореляція вперше ввівGalton, 1888 р.),т.к. вимірює ступінь лінійних перетинів поміж перемінними. Можна сміливо сказати, що кореляція виявляє міру, з якою значення двох змінних пропорційні одна одній. Важливо, що значення коефіцієнта кореляції залежить від масштабу виміру. Наприклад, кореляція між зростом і вагою стане однією й тією самою, незалежно від цього, проводилися виміру перетворилася на дюймах і футах чи сантиметрах і кілограмах.Пропорциональность означає просто лінійну залежність. Кореляція висока, якби графіці залежність можна прямий лінією (з позитивним або негативним кутом нахилу). Проведена пряма називається прямий регресії чи прямий, побудованої методом найменших квадратів. Останній термін пов'язаний із тим, сума квадратів відстаней (розрахований по осі У) від можна побачити точок до прямий мінімальна з усіх можливих. Кореляція Пірсона передбачає, дві аналізовані перемінні обмірювані, по крайнього заходу, винтервальной шкалою. Коефіцієнт кореляції Пірсона обчислюється так:

>r12 = [>Е(Yil - У ->barl)*(Yi2 - У ->bar2)] / [>L(Yil - У ->barl)2 *L(Yi2 - У ->bar2)2] 1/2

Значимість кореляцій. Рівень значимості, розрахована кожної кореляції, є головне джерело інформації над надійністю кореляції. Значимість певного коефіцієнта кореляції залежить від обсягу вибірок. Критерій значимості полягає в припущенні, що розподіл залишків (тобто. відхилень спостережень від регресійної прямий) для залежною перемінної у є нормальним (із постійноюдисперсией всім значень незалежної перемінної x).

Дослідження методом Монте-Карло показали, що порушення цих умов перестав бути абсолютно критичним, якщо розміри вибірки дуже малі, а відхилення від нормальності невідь що великі.

Отже, вираховуючи коефіцієнт кореляції конкретної учасникаВ3Д, одержимо міру залежності терезів товарів різною категорії оподаткування товарних партіях. Значення коефіцієнта кореляції лежать у межах від 0 до 1, і що вище взаємозалежність, то ближче до одиниці значення. Від розрахунку коефіцієнта кореляції час торкнутися ймовірності правопорушення при митному оформленні.

Обробка масивів даних великого розміру, саме такими є масиви електронних копій вантажних митних декларацій, дуже багато часу і вносить свої особливі вимоги до використовуваної техніці. Тому дослідження баз даних є доцільним ні з областю даних, а зі спеціально відібраною групою. У митному оформленні оптимально вибрати тих учасниківВ3Д, платежі з одиниці товару яких набагато нижчий певного значення. Для визначення відхилень від встановленого значення скористаємося законом нормального розподілу. Нормальне розподіл використовуємо з багатьох причин. Розподіл багатьох статистик є нормальним чи то, можливо отримано з нормальних з допомогою деяких перетворень. Нормальне розподіл є ще однією з емпірично перевірених істин щодо загальної природи дійсності та її становище може розглядатися як одне із фундаментальних законів природи. Точна форма нормального розподілу (характерна ">колоколообразная крива") визначається лише двома параметрами: середнім і стандартним відхиленням.

Характерне властивість нормального розподілу у тому, що 68% усіх її спостережень лежать у діапазоні +,- 1 стандартне відхилення від середнього, а діапазон +,-2 стандартних відхилення містить 95% значень. Інакше кажучи, нормального розподілі,стандартизованние спостереження, менші -2 чи великі +2, мають відносну частоту менш 5% (>Стандартизованное спостереження означає, що з вихідного значення віднято середнє і результати поділений на стандартне відхилення (корінь з дисперсії)).

Моніторинг оформлення товарних партій на наявність латентності таких (наявність прихованих) правопорушень є доцільним тільки попереднім етап аналізу діяльності учасників ЗЕД. Факт то, можливо виявлено під час дослідження системності поставок партій товарів, містять постійні (з постачання поставку) відносні частки товарів з різноманітною ступенем митного оподаткування. Значимість ймовірності наявності прихованих правопорушень можна розрахувати з допомогою елементарного кореляційного аналізу.

Щоб сформувати висновків щодо діяльності учасника ЗЕД необхідний аналіз повного спектра діяльності учасника. Слід звернути увагу на наявність інший можливої інформації про наявність НТП (можливості зробити аналогічне правопорушення), реєстрацію ЗМІ й реального існування фірми тощо. Загрегированной на даних етапах інформації, генерується відповідні вихідних даних, дозволяють дійти невтішного висновку:

- категорію правопорушення;

- про наявність чи відсутність латентних правопорушень;

- про інші можливих порушеннях.

Слід зазначити, що у цьому етапі формуються відомості, які відображатимуть не наявність правопорушення, а ймовірність його існування, тобто. наявність ризиків скоєння правопорушення. Усі отримані дані, надалі, служать на формування регламенту дій співробітників митних органів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)