АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виділ земельних фондів

Читайте также:
  1. Алгоритм дій у разі виникнення кровотечі/мажучих кров'янистих виділень при використанні ДМПА
  2. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  3. В українській літературній мові виділяють традиційні п'ять функціональних стилів. Який із наведених стилів зайвий?
  4. Виділення і визначення розмірів зелених зон міст України
  5. Виділення об'єктів довідкової інформації
  6. Виділення об'єктів облікової інформації
  7. Вихідні дані для обчислення середньорічної вартості основних виробничих фондів
  8. Горіння — це складне, швидкоплинне фізико-хімічне перетворення речовин, яке супроводжується виділенням тепла і світла
  9. До локомотивів належать: електровози, тепловози, паровози і мотовози. В окрему групу виділяється моторвагонний рухомий склад.
  10. ДОСЛІДЖЕННЯ СЕЧОВИДІЛЕННЯ
  11. Ефективність використання основних фондів

Неоднорідність характеру прояву несприятливих природних явищ, ерозійних процесів, показників мікроклімату навіть в межах одного господарства зумовлює необхідність виділу однотипних земельних площ, виходячи з їх розташування на місцевості і тяжіння, відповідно, до вододілу чи гідрографічної сітки.

Критерієм поділу певної території на однотипні площі може бути такий показник, як крутість схилів.

А.С. Козьменко (табл. 3) запропонував виділяти три земельні фонди: привододільний, присітковий, гідрографічний.

До привододільного фонду віднесено вододіли і прилеглі до них верхні частини привододільних схилів крутістю до 2°. Це найбільш підвищені ділянки місцевості, де руйнування ґрунту (площинна ерозія) відсутнє чи виражене дуже слабо. Основні несприятливі природні явища – дія шкідливих вітрів (хуртовинних, холодних взимку, суховіїв та ін.), посуха.

До присіткового фонду віднесені нижні частини привододільних схилів уздовж бровки берегів гідрографічної сітки крутістю 2-9°. Тут має місце інтенсивний змив ґрунту, інколи виникають вогнища лінійної ерозії, а також та ж дія шкідливих вітрів.

Таблиця 3

Земельні фонди (Козьменко О.С.) та їх використання

Земельні ерозійні фонди     Крутизна схилів Основне використання в сільському господарстві     Лісомеліоративні заходи    
град tg α в %
1.Привододільний до 2 0,035 до 3,5 Польові сівозміни Полезахисні лісосмуги
2. Присітковий 2-4 0,035-0,070 3,5-7,0 Ґрунтозахисні сівозміни (контурне землеробство) Стокорегулюючі лісосмуги (СЛС)
3. Присітковий 4-9 до 0,153 до 15,3 Ґрунтозахисні сівозміни (контурне землеробство) СЛС, ПБЛС, ПряЛС,
4. Гідрографічний >9 >0,153 >15,3 Інші види використання (залуження, багаторічні насадження) плодово-ягідні Яружно-балкові насадження
5. Гідрографічний (заплавні території.)       Інші види використання (залуження, можливо овочева сівозміна) Водоохоронні насадження та залісення річкових пісків

 

Для визначення межі між привододільним і присітковим земельними фондами можна використати показник віддалі між горизонталями та їх вертикальні позначки. Застосування цього методу базується на формулі:

або (4)

де tg α – при значені 0,0175 відповідає 1°, 0,035 – 2°

і – ухил між сусідніми горизонталями;

h – висота січення горизонталей, м;

l – відстань між горизонталями або горизонтальне прокладання, м.

Для практичної роботи з планом у горизонталях можливе знаходження горизонтального прокладання (l) для заданого кута схилу наприклад(для і= 2°, h=10 м, М 1:25000)

286 м – значення горизонтального прокладання на місцевості згідно з масштабом на плані (перпендикуляр між горизонталями) становитиме 286: 250=11,4 мм, а менша відстань означає збільшення кута схилу (див. табл. 3.).

Нижньою межею присіткового фонду буде бровка берега гідрографічної сітки. Здебільшого ширина присіткового фонду не перевищує 400 м, а при ширині менше 50-70 м його можна не виділяти. Якщо ступінь напруженості ерозії незначний чи слабкий – цю площу відносять до привододільного фонду, а якщо значний і сильний – до гідрографічного.

Гідрографічний фонд включає береги і дно давньої гідрографічної сітки та прилеглі до них схили крутістю більше 9°. Землі цього фонду характеризуються найбільш несприятливими умовами (сильна змитість ґрунтів, лінійна ерозія (яроутворення), сухість тощо).

На плані межі між фондами виділяються прямими лініями: протяжність відрізка повинна становити не менше 200 м, а перехід з горизонталі па горизонталь здійснюється строго по вертикалі.

Після встановлення на плані меж між земельними фондами обчислюється їх площа і заноситься в табл. 4.

Таблиця 4

Земельні фонди, критерії їх виділу і співвідношення

Земельні фонди Критерії виду Площа
га у % від загальної площі
Привододільний Вододіли на верхній частині привододільних схилів 2° 1087,5 71,6
Присітковий Нижні частини привододільних схилів більше 2° до бровки берегів гідрографічної сітки 197,3 13,0
Гідрографічний Береги та дно давньої гідрографічної сітки, сучасні розмиви (яри) 233,3 15,4
Разом   1518,0  

Приведені в табл. 3 дані свідчать про переважання площі привододільного фонду, проте майже третина території має крутість більше 2°, що свідчить про можливість прояву і наявність інтенсивних ерозійних процесів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)