АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перша допомога в разі нещасних випадків

Читайте также:
  1. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  2. Безробіття, його показники і види. Допомога до безробіттю.
  3. В якому з наведених випадків надходження основних засобів у банк не є здійсненням капітальних інвестицій?
  4. Взаємне положення площин. Перша позиційна задача
  5. ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ СТРАХОВИХ ВИПАДКІВ І ОБМЕЖЕННЯ СТРАХУВАННЯ
  6. Випадків
  7. Вторинна безоплатна правова допомога
  8. Глава 43. Міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій
  9. Добровільне страхування від нещасних випадків
  10. Добровільне страхування від нещасних випадків.
  11. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  12. Долікарська допомога при носовій кровотечі

 

При отруєнні шкідливими газами треба негайно припинити досліди та відчинити вікна й двері. Потерпілого винести на свіже повітря, розстебнути одяг, дати понюхати вату, змочену нашатирним спиртом. Коли він опритомніє, напоїти міцним чаєм.

У разі неглибокого отруєння хлором або випарами брому дати йому понюхати суміші етилового й нашатирного спиртів.

У разі отруєння йодом потерпілому слід випити крохмаль з водою, молоко, міцний чай або розчин соди.

У разі отруєння лугами потрібно випити молоко або трохи розбавленого розчину ацетатної чи цитратної кислоти.

При отруєнні кислотами потерпілому слід випити води з розтертою крейдою, вапняної води або розбавлений розчин натрій гідроген карбонату. Не вживати блювотних засобів і не промивати шлунок.

При опіках рану слід обробити розчином калій перманганату, таніну або маззю від опіків.

У разі потрапляння на шкіру кислоти або лугу уражене місце промити значною кількістю води, а потім відповідно розчином соди або кислоти.

 

 

Лабораторна робота № 1

 

Тема: “Одержання кислот, ОСНОВ

та солей”

Мета: повторити основні класи неорганічних сполук‚ їх номенклатуру‚ методів одержання та властивостей, складання хімічних рівнянь.

?Контрольні завдання для домашнього

(письмового) виконання

1. Чому розведена сульфатна кислота не діє на мідь, а концентрована її розчиняє?

2. Чим відрізняються сильні кислоти від слабких?

3. Чи відрізняються продукти взаємодії гідроксидів алюмінію та калію у розплаві і у водному розчині? Наведіть рівняння реакцій.

4. Наведіть рівняння реакції іржавіння феруму на вологому повітрі.

5. Мідне покриття можна розчинити при занурені у розчин солі тривалентного феруму. Які процеси при цьому відбуваються? Чи можна використовувати для цього солі феруму (II)?

6. Розкладом яких солей можна одержувати азот? Наведіть рівняння реакцій.

 

Питання для обговорення

 

1. Описати методи одержання кислот. Скласти рівняння реакцій. Назвати реагенти і продукти реакцій.

2. Описати методи одержання основ. Скласти рівняння реакцій. Назвати реагенти і продукти реакцій.

3. Описати методи одержання нормальних, кислих і основних солей. Скласти рівняння реакцій. Назвати реагенти і продукти реакцій.

 

Матеріали і реактиви: штатив для пробірок,пробірки, хімічний стакан на 25 або 50 мл, універсальний лакмусовий папір, апарат Кіппа, колба на 250 мл; дистильована вода, водопровідна вода, кристалічний магній оксид (MgO), розчин натрій гідроксиду (NaOH), розчин хлориду магнію (MgCl2), концентрований розчин натрій гідроксиду (NaOH конц.), концентрована хлоридна кислота (HCl конц.), розчин солі алюмінію (AlCl3), розчин амонію гідроксиду (NH4OH), розчин натрій ацетату (CH3COONa), насичений розчин кальцію дигідроксиду − вапняна вода (Ca(OH)2), концентрований розчин ацетату свинцю ((CH3COO)2Pb конц.).

Хід роботи

Дослід 1. Одержати магнію гідроксид Mg(OH)2, довести його властивості.

1. Помістіть у пробірку невелику кількість кристалічного магній оксиду додайте туди ж 5-10 мл води. Вміст пробірки перемішайте і перевірте реакцію середовища (рН) за допомогою універсального індикаторного паперу.

Напишіть рівняння реакції в молекулярному та іонному виді. Зазначте слабку розчинність магнію дигідроксиду та характер середовища.

2. У дві пробірки налийте по 1 мл розчину солі магнію і додайте такий же об’єм розчину натрію гідроксиду. Одержаний розчин розділіть на 2 пробірки.

В одну з них при струшуванні додайте краплями концентрований розчин хлоридної кислоти (HCl конц.), в іншу – концентрований розчин натрій гідроксиду (NaOH конц.). Вкажіть, що відбувається з осадом у кожній з двох пробірок.

Напишіть рівняння реакцій.

Зробіть висновок про характер властивостей магнію дигідроксиду.

 

Дослід 2. Одержати алюмінію гідроксид − Al(OH)3 і ніколу (II) гідроксиду − Ni(OH)2; визначити, який з них є амфотерний.

1. Помістіть у пробірку 2-3 мл розчину солі алюмінію і додайте такий же об’єм розчину амонію гідроксиду. Вміст пробірки розділіть на 2 пробірки.

В одну з них додайте по краплям концентрований розчин хлоридної кислоти (постійно струшуючи пробірку) до повного розчинення осаду. В іншу – концентрований розчин натрію гідроксиду також до повного розчинення осаду.

Напишіть рівняння реакції в молекулярному та іонному виді. Зробіть висновок про характер властивостей алюмінію гідроксиду.

2. Помістіть у пробірку 2-3 мл розчину солі ніколу і додайте такий же об’єм розчину амонію гідроксиду. Вміст пробірки розділіть на 2 пробірки.

В одну з них додайте краплями концентрований розчин хлоридної кислоти, в іншу – концентрований розчин натрію гідроксиду.

Напишіть рівняння реакції в молекулярному та іонному виді.

Зробіть висновок про характер властивостей ніколу (II) гідроксиду.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)