АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дослід 3. Ксантопротеїнова реакція (Мульдера) доводить присутність у білках ароматичних амінокислот (триптофан, фенілаланін, тирозин)

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  3. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  4. Амінокислотний склад і кількість сумарного білку у продуктах із бобів сої
  5. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  6. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  7. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  8. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  9. Бібліографічний опис джерел, використаних у науковому дослідженні
  10. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  11. Білкові речовини. Амінокислоти як компоненти білків та пептидів
  12. Біуретова реакщя (реакція Піотровського)

 

Принцип методу. При обробці розчину білка концентрованою нітратною кислотою бензольне кільце амінокислот нітрується з утворенням нітросполук, забарвлених у жовтий колір.

Хід роботи. У пробірку до 3-4 крапель розчину білка додають 1-2 краплі нітратної кислоти. Пробірку обережно нагрівають і стежать за зміною забарвлення, утворюється нітросполука жовтого кольору.

 

Дослід 4. Реакція Фоля на амінокислоти, що поміщають сірку (цистеїн).

 

Принцип методу. При нагріванні білка з лугом сірковмісні амінокислоти відщеплюють сірку у виді сірководню, що з ацетатом свинцю дає сірчистий свинець чорного кольору (PbS).

 

Хід роботи. В одну пробірку поміщають трохи волосся або шматочок нігтя, а в іншу − 5 крапель 1%-ного розчину яєчного білка. У кожну з пробірок додають по 1 краплі розчину плюмбуму ацетату (CH3COO)2Pb, і 1 краплю розчину гідроксиду натрію (NaOH) і нагрівають до кипіння.

 

Дослід 5. Визначення аміногрупи - NН2 в амінокислотах і білках (реакція Ван-Слайка).

 

Принцип методу. Нітратна кислота розщеплює амінокислоти із звільненням газоподібного азоту.

 

Хід роботи. У пробірку наливають 3-5 мл 1%-ного розчину яєчного білка або амінокислоти, додають рівний об’єм розчину нітриту натрію (NaNО2) і декілька крапель концентрованої оцтової кислоти (СН3СООН). При цьому утворюється азотиста кислота, що вступає в реакцію з аміногрупою. Виділяються бульбашки газу – азоту.

 

Результати дослідів заносять у таблицю такої форми:

 

№ з/п Назва реакції Застосовувані реактиви Поява фарбування Що відкриває така реакція
         
         

 

 

Дослід 6. Зворотне осадження білків − висалювання.

 

Принцип методу. Висалювання (зворотна реакція) − осадження білків із розчинів за допомогою великих концентрацій солей лужних і лужноземельних металів: Na2SO4, NaCl, MgSO4, а також (NH4)2SO4. При їх додаванні до розчину білка відбувається дегідратація білкових часток, і білки випадають в осад. При додаванні води до цього розчину гідратаційна оболонка білкових часток відновлюється, і осад розчиняється.

Хід роботи. У пробірку наливають 1 мл нерозведеного яєчного білка, додають такий же об’єм розчину сульфату амонію (NH4)2SO4. Рідину збовтують і спостерігають невеличке помутніння. Доливають 1 мл води − помутніння зникає.

 

Дослід 7. Незворотне осадження білків.

 

Принцип методу. Денатурація білка (незворотне осадження) − це порушення структури білка і втрата ним біологічних властивостей. Осаджуються білки солями важких металів, мінеральними й органічними кислотами, кип'ятінням.

При незворотному осадженні порушується гідратаційна оболонка і заряд білка. При подальшому додаванні води осаджений білок не переходить у розчин.

Хід роботи.

а) осадження білків солями важких металів. У пробірки наливають по 1 мл нерозведеного білка, в одну додають декілька крапель розчину плюмбуму ацетату − (CH3COO)2Pb, у другу − розчину сульфату купруму − CuSO4;

б) осадження білків мінеральними кислотами. У дві пробірки наливають по 1 мл кислот: у першу − нітратну (НNO3), у другу − хлоридну (HCl). Потім у кожну обережно по стінці доливають рівний об’єм розчину білка;

в) осадження білків при нагріванні. У пробірку наливають 1 мл нерозведенного білка і кип'ятять.

Незворотність осадження в пунктах досліду 7 установлюють додаванням 0,5-1,0 мл води.

Результати дослідів заносять у таблицю такої форми:

№ з/п Досліджу- ваний розчин Осаджувач Утворення осаду Що відбувається після додавання води Висновок
           
           

 

Зробіть висновок до всієї лабораторної роботи.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)