АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вміст жиру у складі деяких вищих рослин

Читайте также:
  1. D. Зменшення вмісту білків
  2. I. Визначення сімейства рослини.
  3. II. Визначення видової приналежності рослини.
  4. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  5. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  6. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  7. V. Особливості обліку деяких запасів
  8. Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської та Австроугорської імперій.
  9. Анатомо-структурні зміни рослин в умовах засолення
  10. Асортимент, показники якості і умови зберігання соняшникової та кукурудзяної рослинних олій
  11. Атомні радіуси деяких елементів, пм
  12. Батьківська форма Кількість рослин, тис. шт./га

 

Рослина Вміст жиру, % Рослина Вміст жиру, %
Пшениця 1,5 Соя 20,0
Рис 2,0 Бавовна (насіння) 25,0
Овес 6,0 Соняшник 30–46
Кукурудза 6,5 Льон 30–46
Виноград (насіння) 11,5 Мак 40–50
Томати (насіння) 19,0 Какао (боби) 44–50
Огірки (насіння) 25,0 Горіх волоський 60–65
Кавуни (насіння) 30,0 Рицина 50–60

Наведені дані свідчать про те, що більшість рослин (особливо їхнє насіння) містять значну кількість жиру. Разом з тим далеко не всі вони можуть використовуватися для промислової переробки на рослинні олії.

У тваринних організмах жир відкладається у жировій тканині, стінки якої утворені неповноцінним білком – колагеном. Жировмісні тканини в тваринному організмі розташовані в різних місцях: в підшкірній клітковині, між м’язами, навколо деяких внутрішніх органів. Жир міститься у складі кісткового мозку і приймає участь в утворенні нервової тканини.

Як суттєве джерело потенційної енергії жир має велике значення для тваринного організму. Чим більшу роботу виконує організм і чим більше при цьому витрачається енергії, тим більші його потреби в жирі. Жирова тканина тварин містить велику кількість тригліцеридів, яка коливається в межах 87–92 %.

Жир, розташований в підшкірній клітковині, покриває усе тіло досить товстим шаром і виконує роль ізолятора запобігаючи втратам тепла з організму в навколишнє середовище. Цим можна пояснити здатність тварин, що живуть в холодних кліматичних умовах, постійно підтримувати досить високу температуру тіла (38–420С) при низькій температурі навколишнього повітря (мінус 40–500С). Крім того, жир сполучної тканини, що знаходиться в брюшній порожнині навколо усіх внутрішніх органів, завдяки своїй пружності та еластичності захищає їх від струшування та переміщення. Цей жир може використовуватися як запасне джерело енергії в тому випадку, коли раціон харчування недостатній для поповнення затраченої енергії. Тому часто цей жир називають жиром-депо.

Жир кісткового мозку і нервової тканини називають конституційним жиром. Він приймає участь в побудові цих тканин і як джерело енергії може використовуватися тільки у виняткових випадках (в період довготривалого голодування), коли необхідно підтримати життя в живому організмі.

В житті ссавців жир відіграє важливу біологічну роль як складова частина молока. Молоко різних тварин має високу харчову цінність так як використовується для вигодовування молодого організму. Кількість жиру в молоці може коливатися в досить широких межах і залежить від виду тварини, умов її утримання. Наприклад, у молоці корови вміст жиру 2,5–5,0 %, у молоці кози – 5,0–5,5 %, у молоці північної оленухи – до 22 %, а в молоці дельфіна – до 46%.

Жири одного виду тварин за своїми фізико-хімічними показниками досить постійні. Разом з тим ці властивості залежать від місця розташування жирової тканини в організмі тварини, її віку, умов годування.

Жириявляються важли­вим джерелом енергії. При повному окислюванні 1 г жиру виділяєть­ся близько 39 Кдж енергії, що у два з лишком рази більше, ніж з такої ж кількості білків або вуглеводів. В добовому раціоні людини частка жиру повинна займати близько 30 % енергетичної цінності, тобто щоденне споживання жирів може коливатися в межах 80–100 г (35 кг на рік). Співвідношення рослинних і тваринних жирів у добовому раціоні людини зумовлюється, перш за все, її віком. Так, у молодому віці (до 30–35 років) тваринні жири можуть займати до 2/3 добової кількості жиру, а рослинні – 1/3. В більш зрілому віці (після 40 років) це співвідношення повинно змінитися: рослинні жири мають займати 2/3 добової кількості жирів, а тваринні – 1/3.

Біологічна цінність жирів характеризується наявністю в їхньому складі жиророзчинних вітамінів (A, D, E) і поліненасичених кислот жирних. Вітаміни А и D переважно містяться в жирах тварини, в оліях переважає вітамін Е.

Велике значення для нормального функціонування людського організму мають і жироподібні речовини ─ фосфоліпіди, холестерин та іншим, які беруть активну участь у різних процесах життєдіяльності організму. Потреба у фосфоліпідах становить близько 5 г на добу. У значній кількості вони містяться в жирному м'ясі, жовтках яєць та в інших продуктах. Холестерин, як один із головних компонентів майже усіх гормонів, надходить в організм із продуктами тваринного походження, а також в деякій мірі може синтезуватися самим організмом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)