АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етап 1. Аналіз загальної суми витрат підприємства

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. III. Витрати діяльності
  4. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  5. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  6. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  7. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  8. VІІ.Участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти
  9. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  10. А. Макроаналіз по виду зламів.
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства

На першому етапі аналізу загальної суми витрат на виробництво
(див. рис. 12.1) необхідно надати загальну оцінку рівня собівартості, визначити відхилення звітних показників від прогнозних, кошторисних, бюджетних, оцінити їх динаміку, виявити фактори, що вплинули на ці відхилення.

Аналіз динаміки, структури витрат і факторів їх зміни дає можливість своєчасно реагувати на відхилення від нормальних параметрів виробничого процесу, розробити відповідні заходи з недопущення зайвих витрат і втрат, виявити тенденції зміни витрат, розробити заходи для їх оптимізації.

У ході аналізу витрат на виробництво необхідно врахувати їх залежність від обсягів виробництва (див. табл. 12.4). Поділ витрат на постійні та змінні дозволяє провести аналіз беззбитковості й оптимізувати структуру продукції, яка випускається.

Підприємства з невеликою номенклатурою продукції планують і визначають собівартість одиниці продукції за кожним видом. У процесі аналізу фактичну собівартість одиниці продукції кожного виду порівнюють з кошторисною та з фактичною за попередній період, визначаючи при цьому причини відхилень, тенденції їх зміни.

Дані для аналізу собівартості продукції наведено в табл. 12.5.

Таблиця 12.5. Дані для аналізу впливу обсягу та структури продукції на собівартість одиниці продукції

про-дукція Обсяг виробництва продукції Собівартість одиниці виробу, грн. Собівартість продукції, грн. Відхилен-ня від кош-торису собівар-тості продукції, грн.
виробнича програма факт кош-торис факт кош-торис (гр. 1 хх гр. 5) умовна* (гр. 3 хх гр. 5) факт (гр. 3 х х гр. 6)
од. % од. %
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
А   28,57   28,00 206,0 190,0       – 130
Б   18,57   14,67 210,0 215,0       – 365
В   52,86   57,33 130,0 140,0       + 1210
Разом   100,00   100,00 166,6 165,0       + 715

* при плановій собівартості одиниці продукції, фактичному обсязі і фактичній структурі

 

Собівартість одиниці продукції у цілому по підприємству розраховується шляхом ділення загальної собівартості на обсяг виробництва. Як видно з табл. 12.5, собівартість одиниці продукції знизилася на 1,6 грн. (165,0-166,6) (або на 0,96 %). На це вплинули:

1) структурні зрушення у випуску продукції: зросла питома вага продукції В на 4,47 пункти структури, знизилася питома вага продукції А і Б відповідно на 0,57 та 3,9 пункти структури;

2) зміни собівартості одиниці продукції за кожним найменуванням виробів. Так, собівартість продукції А знизилася на 16 грн., Б і В підвищилася відповідно на 5 і 10 грн.

Поглиблюючи аналіз витрат на виробництво, необхідно враховувати, що собівартість продукції залежить від рівня ресурсомісткості виробництва (трудомісткості, матеріаломісткості, фондомісткості, енергомісткості) та зміни цін на споживчі ресурси у зв’язку з інфляцією.

При цьому для більш об’єктивної оцінки діяльності підприємств і повного виявлення резервів при аналізі собівартості продукції необхідно враховувати вплив зовнішнього інфляційного фактору, для цього фактичну кількість спожитих ресурсів на виробництво продукції потрібно помножити на зміну середнього рівня ціни за кожним видом ресурсів, а отримані результати додати.

Узагальнюючий показник собівартості продукції – витрати на 1 грн. продукції. Цей показник отримав назву в окремих літературних джерелах – грошовий рівень витрат. Перевагами використання даного показника є наступні: універсальність – визначається за всіма видами економічної діяльності та на всіх рівнях управління; охоплюється як порівняна, так і непорівняна продукція; з’являється можливість простежити динаміку змін собівартості продукції.

Якщо представити собівартість товарної продукції у вигляді суми добутків собівартості одиниць продукції за кожним видом, що виготовляється, на обсяг виробництва, а вартість продукції – як добуток обсягу виробництва за кожним видом на відповідні ціни[13], то формула для розрахунку витрат на 1 грн. продукції буде наступною:

, (12.2)

де Рв – витрати на 1 грн. продукції (рівень витрат); С – собівартість продукції; ВП – вартість продукції; ОВі – обсяг виробництва у натуральних показниках і -го найменування; Сі – собівартість одиниці продукції; Ці – ціна одиниці продукції; n – кількість видів продукції.

Якщо, наприклад, собівартість випущеної продукції склала 70 тис. грн., а її обсяг в цінах реалізації – 100 тис. грн., то витрати на одиницю продукції складуть 0,7 грн. Це означає, що в кожній одиниці випущеної продукції є 0,3 грн. прибутку і 0,7 грн. витрат різноманітних ресурсів.

Аналіз витрат на 1 грн. продукції підприємства проводиться у наступній послідовності:

1) оцінка динаміки витрат на 1 грн. продукції;

2) порівняння з даними інших підприємств, певними статистичними індикаторами, середньогалузевими показниками тощо;

3) виявлення впливу факторів на зміну рівня витрат на 1 грн. продукції;

4) визначення впливу виявлених факторів на зміну прибутку підприємства.

Безпосередньо на зміну рівня витрат на 1 грн. продукції впливають фактори, які знаходяться з ним у прямому функціональному зв’язку, тобто фактори першого рівня:

ð зміна структури випущеної продукції: цей фактор впливає на загальну суму витрат через зміну середньої собівартості одиниці продукції у зв’язку зі збільшенням або зменшенням питомої ваги конкретного виду продукції (роботи, послуги). При зростанні питомої ваги продукції, яка має витрати на 1 грн. нижче, ніж на всю продукцію, величина витрат на 1 грн. продукції в цілому знизиться, і навпаки;

ð зміна рівня витрат на виробництво окремих видів продукції: собівартість продукції є сумою витрат на виробництво окремих видів продукції; відповідно, чим меншою є сума витрат на виробництво окремих видів продукції, тим нижчий рівень витрат на 1 грн. продукції, і навпаки;

ð зміна цін на використані ресурси: характер впливу цього фактору аналогічний впливу попереднього фактору;

ð зміна цін на продукцію: цей фактор здійснює обернений вплив на рівень витрат на 1 грн. продукції, тобто зниження цін зумовлює збільшення витрат на 1 грн. продукції, і навпаки.

Вплив наведених факторів на зміну витрат на 1 грн. продукції можна визначити способом ланцюгових підстановок. Для цього необхідно:

1) розрахувати витрати на 1 грн. продукції при всіх базисних показниках;

2) визначити витрати на 1 грн. продукції, перераховані на фактичний обсяг виробництва та асортимент;

3) розрахувати витрати на 1 грн. продукції, перераховані на фактичну собівартість, тобто фактичний обсяг виробництва за базовими цінами;

4) визначити фактичні витрати на 1 грн. продукції.

Для аналізу витрат на 1 грн. продукції використаємо дані табл. 12.6.

Таблиця 12.6. Вихідні дані для аналізу впливу факторів на рівень витрат на 1 грн. продукції

Продукція Обсяг товарної продукції, тис. грн. Індекс цін на продукцію (інфляційний фактор) Товарна продукція фактична у порівнюваних цінах Собівартість всієї продукції, тис. грн. Відхилення фактичної собівартості від кошторисної
виробнича програма факт кошторис при кошторисній собіварості, фак-тичному обсязі та структурі фактична при базисних цінах на продукцію факт
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
А     1,04           – 130
Б     1,09           – 365
В     1,02           + 1210
Разом     Х           + 715

За даними табл. 12.6 розрахуємо рівень витрат на 1 грн. товарної продукції способом ланцюгових підстановок:

ð рівень витрат на 1 грн. товарної продукції за кошторисом:

;  

ð рівень витрат за кошторисом, перерахованих на фактичний обсяг випуску і структуру:

;  

ð рівень витрат на 1 грн. товарної продукції фактичної при базисних цінах на ресурси та продукцію:

;  

ð рівень витрат на 1 грн. товарної продукції фактичної при базисних цінах на продукцію:

;  

ð рівень фактичних витрат на 1 грн. товарної продукції:

.  

Розрахунок впливу факторів на рівень витрат на 1 грн. продукції:

ð за рахунок зміни структури продукції (∆РВс):

;  

ð за рахунок ресурсомісткості продукції (∆РВр):

;  

ð за рахунок ціни на ресурси (∆РВц):

;  

ð за рахунок ціни на продукцію (∆РВп)

; ;  

За проведеними розрахунками можна дійти висновку, що рівень витрат на 1 грн. товарної продукції підвищився на 0,038 грн. Така зміна зумовлена впливом наступних факторів:

ð зміна структури продукції спричинила збільшення витрат на 1 грн. товарної продукції на 0,027 грн.;

ð зміна цін на ресурси знизила результативний фактор на 0,023 грн.;

ð зміна цін на продукцію – знизила на 0,038 грн.;

ð зміна ресурсомісткості продукції – підвищила на 0,07 грн.

Найбільший вплив на рівень витрат на 1 грн. товарної продукції спричинила ресурсомісткість продукції. Тобто резервом зниження результативного фактору є зниження ресурсомісткості.

Для об’єктивної оцінки результатів роботи підприємства важливо виділити фактори, які залежать і не залежать від результатів діяльності суб’єкта господарювання. Вирішення цього завдання досягається шляхом вимірювання факторів другого порядку. Зокрема, до факторів, які не залежать від результатів діяльності відносяться фактори зміни цін і тарифів на сировину, матеріали, перевезення готової продукції, послуг тощо.

На наступному етапі аналізу визначається вплив факторів, що досліджуються, на зміну витрат на весь обсяг виробництва та на зміну суми прибутку від реалізації:

ð щоб визначити фактичну економію (перевитрачання) на весь обсяг виробництва, необхідно економію (перевитрачання) на 1 грн. продукції помножити на фактичний обсяг виробництва продукції;

ð щоб визначити вплив факторів на зміну суми прибутку від реалізації, необхідно абсолютні прирости (зниження) витрат на 1 грн. продукції за рахунок кожного фактора помножити на фактичний обсяг реалізації, виражений у базисних цінах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)