АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Технічне завдання

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Призначення проектованого виробу

Сукня для дівчинки дошкільного віку — ошатна, призначена для святкових подій.

При розробці конструкції сукні для дівчинки дошкільного віку необхідно розглянути морфологічні особливості фігури ВІ: кової групи. Дитина швидко росте, але вага її мало змінюється, Кістки і м'язи міцніють, зріст збільшується на 4-6 см за рік.

Оскільки одяг є складовою частиною предметного світу, в яко­му живуть діти, він активно впливає на їх психіку, викликаючи позитивні або негативні емоції, і тим самим сприяє становлен­ню підростаючої особи і розвитку визначених рис її характеру (активності, впевненості або соромливості), сприяє формування ставлення дітей до трудової діяльності дорослих І на особисте прагнення залучатися до неї.

У зв'язку з дим одяг для дітей дошкільного віку має бути м'яким, еластичним, він повинен легко надягатися та скидатися, приховувати недоліки фігури. У той же час важливо підкреслити її «дитячість». Не менш важливими елементами в дитячому одязі є простота, практичність і краса. Адже з раннього віку предмети, які оточують дитину, впливають на її естетичне виховання.

Вимоги до конструкції

Виходячи з призначення проектованого виробу і морфоло­гічних особливостей фігури, конструкція сукні для дівчинки дошкільного віку повинна бути вільною.

Самим відповідним силуетом вважається вільний силует, розширений до низу від лінії плеч.

Крій виробу повинен бути простим і лаконічним. Пропо­нуються вироби із вшивним рукавом зі зборкою по окату. Для зорового подовження фігури необхідно використовувати відрізні кокетки.

Вдало відволікають увагу від несформованої фігури великі плосколежачі коміри, виконані із контрастних тканин. З метою здійснення композиції рекомендується виконувати різноманітні оздоблення: рюші, оборки, вишивку, мереживо тощо.

Вимоги до матеріалів

Вимоги до матеріалів, придатних для дитячого одягу, визна­чаються призначенням і вимогами до конструкції. Перш за все, одяг для дітей дошкільного віку повинен бути м'яким, еластич­ним, повітропроникним, легко пратися і прасуватися, нарешті, захищати дитину від пилу та бактерій.

Ошатна сукня повинна бути легкою. Крім того, тканина по­винна бути міцною й еластичною, тобто мати достатній опір на розрив і витирання. Унаслідок швидкого росту дитини зношува­ність вибраної тканини не має великого значення.

Після технічного завдання розробляється технічна пропозиція, яка починається з розгляду ескізів моделей-аналогів.

II. Технічна пропозиція

2.1. Аналіз моделей-аналогів (табл. 5.7, 5.8)

2.1.1. Аналіз художнього оформлення моделей-аналогів

Модель 1. Сукня для дівчинки дошкільного віку. Ошатна, із шовкової тканини, розширена до низу, із застібкою у шві спин­ки, із коміром «фантазі», із вшивними рукавами «фонарик». Оздоблена вишивкою.

Модель 2. Сукня для дівчинки дошкільного віху. Ошатна, із шовкової тканини, розширена до низу, із застібкою у шві спинки, із плосколежачим подвійним коміром, із вшивними рукавами «фонарик». Оздоблена атласними стрічками.

Модель 3. Сукня для дівчинки дошкільного віку. Ошатна, із шовкової тканини, розширена до низу, із застібкою у шві спин­ки, із фігурним плосколежачим коміром, із вшивними рукавами «фонарик».

Модель 4. Сукня для дівчинки дошкільного віку. Ошатна, із шовкової тканини, розширена до низу, із застібкою в шві спинки, із плосколежачим коміром, оздобленим оборкою, із вшивними довгими рукавами, обробленими манжетами. Низ сукні оздо­блений оборками, різноманітними за шириною.

Модель 5. Сукня для дівчинки дошкільного віку. Ошатна, із шовкової тканини, розширена до низу, із застібкою в середньому шві спинки, із плосколежачим подвійним коміром, оздобленим вишивкою, із вшивними довгими рукавами, обробленими ман­жетами.


Рис. 1


2.1.2, Аналіз конструктивної побудови моделей-аналогів

Таблиця 5.7
Назва деталей конструкції Конструкція, деталей у масштабі 1:10 У яких моделях-аналогах використовується модель
Спинка     Моделі 1, 3, 5
Спинка   —^^ Моделі 2, 4
Перед   Моделі 1, 3, 5 А,
Перед     Моделі 2, 4
Рукав       Моделі 4, 5
             

 

Назва деталей конструкції Конструкція деталей у масштабі 1:10 У яких моделях-аналогах використовується модель
Рукав     Моделі 1, 2, 3
       

 

2.1.3. Аналіз методів технологічної обробки складальних одиниць моделей-аналогів

Таблиця 5.8
Назва складальних одиниць Конструкція вузла У яких моделях-аналогах використовується
Обробка низу рукавів   Моделі 1, 2, 3, 4, 5
Обробка гор­ловини рули- ком 1 * ч >1- Модель 1
Вшивання рукава в про­йму Моделі 1, 2, 3, 4, 5
       

 

Назва складальних одиниць Конструкція вузла У яких моделях-аналогах використовується
Обробка боко­вого зрізу   Моделі 1, 2, 3, 4, 5
Обробка низу виробу • ■*"■*—-   Моделі 1, 2, 3, 4, 5
Обробка ат­ласною стріч­кою в   Модель 2

 

2.2. Висновок за технічною пропозицією

У результаті проведеного аналізу моделей-аналогів можна зробити наступний висновок. Усі вироби відповідають своєму призначенню. Крім того, вони достатньо прості з точки зору технології виготовлення. Використані в моделях великі коміри, мереживо, оборки, вишивка надають виробам ошатного святко­вого вигляду.

В якості моделі-прототипу для подальшого проектування ви­брано модель 4.

Завершальним етапом цього дослідження є розробка ескіз­ного проекту. У результаті розроблено ескіз майбутньої моделі з точним описом зовнішнього вигляду.

III. Ескізний проект

3.1. Опис зовнішнього вигляду

Сукня для дівчинки дошкільного віку, святкова. Перед, спинка, спідниця, рукава виконані із основної тканини. Для сукні рекомендується підібрати шовкові, штучні чи синтетичні тканини.

Сукня-суцільнокроєиа, зі вшивним рукавом, розширена до­низу, із кокеткою на спинці і пілочці. Застібка на спинці у шві. Рукав ушивний, довгий, зі зборкою по окату. Низ рукава обро­блений манжетою і подвійною оборкою.

Тканина повинна бути м'якою, добре драпіруватися.

Комір великии, плосколежачий, оброблений мереживом, ви­конаний із оздоблювальної тканини. Композиційним центром являється бант, виконаний із оздоблювальної тканини. Бантом скріплюють кінці коміра«

Рекомендовані розміри: 28, ЗО, 32.

IV. Розробка технічного проекту

Найважчим етапом при проектуванні одягу є технічний проект. У ході його виконання здійснюється вибір матеріалів на виріб, вивчається розмірна характеристика типової фігури, обумовлюється вибір припусків на вільне облягання, виконується розрахунок і креслення основи конструкції виробу.

Процес моделювання базується на розрахунку перехідного (масштабного) коефіцієнта, основних конструктивних елементів моделі і нанесення модельних особливостей па креслення основи.

При роботі над технічним проектом розробляються методи технологічної обробки складальних одиниць (вузлів) І всього ви­робу в цілому. Крім цього, проектуються елементи художнього оформлення з методикою і способами їх виконання, виконується комплект лекал виробу, а також розробляються норми витрати ма­теріалу (для чого виконується експериментальна розкладка лекал).

4.1.1. Вихідні дані для побудови креслень

Основу вихідних, даних для побудови креслень деталей ви­робу та розмірні характеристики фігури пропонується подавати у вигляді наступних таблиць (табл. 5.9-5.Ц).

Таблиця 5.9
Найменування вимірів Умовні позпвчепия Величина вимірів
Зріст р  
Напівобхват шиї Сш 13,5
Відстань від лінії талії ззаду до найвищої точки проектованого плечового шва в основі шиї ДтсШ  
Півобхват грудей II СгІІ ЗО
Ширина плечового шва Шп  
Довжина рукава ДР  
Обхват Зап'ястя Оз  
Довжина виробу Дв  

 

4.1,2. Обумовлення припусків на вільне облягання Припуски, які використовуються при розрахунку креслення основи конструкції дитячої сукні

Таблиця 5.10
Назва припусків Умовні позначеная Величина припуску
На вільне облягання до півобхвату грудей пг  
На вільне облягання пройми псвр в
До ширини спинки    
До ширини грудей П„ 4,5
До ширини горловини спинки Пт  
До ширини плечового окату    

 

4,2. Розробка креслення основи конструкції виробу Розрахунок величини конструктивних відділків креслення основи конструкції сукні для дівчинки дошкільного віку

Таблиця 5.11
№ а/п Найменування кон­структивних від­ділків Умовні позна­чення Розрахункова формула Величина конструк­тивних відділків
І. Побудова базисної сітки
1. Ширина виробу під проймою А0А, СгІІІ + Лг  
2. Ширина спинки А0а СгІП / 3 + Пшс  
3. Ширина переду   СгШ і 3 + Пшг  
4. Ширина пройми Аа2 Ава( - (А„а + а, а) 9,5
5. Довжина виробу А.Н Дв + мода  
6. Положення лінії глибини пройми АйГ С гІІІ / 3 + Пспр  
7. Положення лінії талії АД ДстІ  
II. Побудова спинки
8. Ширина горловини спинки АА Сіп / 3 + Пшгс  
9. Висота горловини спинки А^А А^А, / 2-1 1,5
10. Положення плечової точки АП, АП, ОДаГІ Шп + Пшп 1,6 10
11. Допоміжні точки для побудови пройми Ги г,пя 0,2 Щпр + 0,5 2,4
12. Положення вершини бокового шва Г г Г! Шпр / 2 4,5
13. Положення вершини бокового шва по лі­нії талії   1-1,5  
14. Лінія низу    
ПІ. Побудова переду
15. Положення вершини горловини виробу ТА, Д«г+2 '  
16. Ширина горловини переду А3А4 ЛА  
17. Глибина горловини переду А4А5 Сш / 3 + 1,5  

 

№ з/п Найменування кон­структивних від­ділків Умовні позна­чення Розрахункова формула Величина конструк­тивних відділків
18. Глибина пройми пе­реду Г4П4 - ГА ппа Г4П, / 3  
19. Допоміжні точки для побудови пройми пвз 3-4 ПвП5/2 0,5
20. Положення плечової точки переду а4п5 Шя + Пт  
21. Допоміжні точки для побудови про­йми ГЛ Г„ Г,П4 / 3 0,2 швр  
22. Положення бокового. зрізу на лінії талії т т 2-2,5  
23. Положення лінії пизу нгні = НаНї ггн4  
IV, Побудова рукава
24. Довжина виробу ОМ Др. зап.  
26. Висота окату 00, 3/4 АТ  
26. Допоміжна пряма для побудови окату рукава рр, 2 (СгШ /3 + 5) зо
27. Допоміжні точки для побудови окату рукава 1-2 3-4 5-6 7-8   1 2 1,5
28. Ширина рукава внизу м,м2 РР, зо
29. Лінія низу рукава М.М, ммв М2М8 М4М7   1 1 1
V. Побудова коміра
30. Лінія вшивання ко­міра в горловину ОА ОВ АА, АА, °А2 + + 4 С / 3 ГС ГИ Ш ' 17,5 7 4 2 4,5

 



О

Креслення рукава


Нанесення допоміжних ліній на оскіа моделі




Нанесення модельних особливостей на креслення основи конструкції виробу


робочої документації.

 

V, Розробка робочої документації 5.1. Розробка робочих лекал

Специфікація лекал і деталей крою з основної й оздоблю­вальної тканини

Таблиця 5.12

з/п Назва, деталей Кількість лекал Кількість деталей крою Примітка
1. Кокетка спинки      
2. Кокетка переду      
3. Рукав      
4. Комір      
5. Оборка     13x136,5
6. Перед      
7. Спцнка      
8. Декоративний бант     5x50
9. Манжета     5x19,6
10. Обробка горловини      
11. Обшивка горловини переду      
12. Пояс      
5.2. Карта витрат матеріалу на зразок дитячої сукні

 

 

Таблиця 5.13
Назва тканини Рамка розкладання в сантиметрах
Шнриііа Довжина
Основна    
Оздоблювальна    

 

Технічне розмноження лекал

Проектування контурів лекал деталей різноманітних розмірів і ростів на основі середнього розміру і росту, виділених в якості базових, називається технічним розмноженням лекал.

Методика внесення змін величин розмірів і ростів полягає в тому, що одну з ліній лекала-оригіналу зазвичай приймають незмінною, до незмінно-вихідних ліній відносять:


І. Вертикальні:

• середня лінія спинки;

, • дотична до пройми пілочки;

• лінія переднього окату рукава;

• лінія перегину передньої половинки;

• лінія, яка відповідає шву вшивання коміра в горловину з пле­човим зрізом.

Горизонтал ь ні:

• лінія глибини пройми;

• лінія глибини окату рукава;

• лінія висоти сидіння.

Існує декілька способів технічного розмноження лекал:

Групування.

Променевий.

Пропорд і йно-роз раху нк овий.

Технічне розмноження лекал за допомогою способу групу­вання.



виробу та економічний: розрахунок його собівартості. VI. Розрахунок собівартості і ціни виробу Визначаємо собівартість сукні, на виробництво якої потрібні наступні витрати (табл. 5.14). Розрахунок матеріальних витрат (Мз)

 

 

Таблиця 5.14
Назва Ціна за 1 м (грн) Витрата матеріалів Усього (грн)
Штучний шовк   1,1 м 19,80
Атлас   0,4 м  
Ґудзики 0,60 1 шт. 0,60
Нитки   1 котушка  
Разом: 31 грн 40 коп.

 

Ціна на матеріали склала Ц, * 31 грн 40 коп. До матеріаль­них затрат входить також витрата електроенергії. Вона включає в себе:

а) роботу на швейній машині: Т, — 10 год.

б) волого-теплову обробку: Та = 4 год.

Т ■■ Т1 + Т2 = 14 год. Ціна за 1 кВт/год. електроенергії скла­дає 15,8 коп.

Ц2*» 15,8 х14 = 2 грн 31 коп.

М3 - Д, + Цг= 31,4 + 2,31 - 33,71 грн.

Розрахунок на оплату праці (Роп)

Відчислення на зарплату проводиться з розрахунку, що плата швеї 3 розряду складає Ца ж 40 коп, за годину. На виготовлення сукні пішло б днів (по 4 години на день). Усього витрачено 24 години, які оплачуються зарплатою (вартістю робіт):

С?! «= 24 х 40 = 9 грн 60 коп.

Одсс та інші податки складають 38,8 % від Роп. їх оплачує організація і відносить до собівартості продукції (збільшус ви­трати на виріб).

С2 = 9,6 х 38,5 = 0,37 грн.

А0 — амортизаційні відрахування.

До них відносяться; витрати на амортизацію інструментів, які складають 10 % від їх вартості (табл. 5.15).

Таблиця 5.15

Назва інструмента Вартість (гри) Амортизація (ісоп.)
Ножиці    
Голки (набір ручних голок)   ЗО
Голки машинні (2 шт.)    
Разом:    

 

Повне списування інструмента проходить через 2 роки. Амортизаційні відрахування за один місяць будуть складати: А0, = 90 / 24 = 3,8 коп.— витрати на амортизацію інструментів.

Орієнтовно, вартість електричної швейної машини — 1600 грн, праски — 80 грн.

Термін експлуатації швейної машини — 10 років; праски — 5 років.

Це складає: 5 років х 300 робочих днів = 1500 днів 10 років х 300 робочих днів = 3000 днів.

Аої = 1500 + 3000 = 4500 днів.

Амортизація обладнання за один день складає: (16000 + 8000) / 4500 38 коп. на день.

Підрахуємо вартість однієї робочої години:

38 коп. на день / на 6 робочих годин = 6 коп. — амортизаційні відрахування однієї години роботи учениці на швейній машині і з праскою. У нас було затрачено Т = 14 год.

А = 14 х 6 = 84 коп.

А = А + А *= 38 + 84 =» 1 гри 22 коп.

О О 03

Плата за аренду приміщення, комунальні послуги, транспортні витрати в нашому випадку дорівнюють нулю, так як виробництво ведеться в шкільній майстерні.

Підрахуємо загальну собівартість за формулою:

С - М + Рп + О + А + З

9 ОН ДО* О др

С = 33,71 + 9,6 + 0,37 + 1,26 = 44 грн 94 коп.

На заключному етапі проходить контроль за якістю виробу, аналіз результатів у вигляді захисту творчого проекту.

Досвід показує, що за такого підходу до виконання проектів учні повинні вивчати не просто техніку, а й технологію, в якій техніка є засобом вирішення технологічних процесів, що відпо­відають вимогам дизайну, ергономіки. Мова йде про створення і вивчення таких технологічних (не технічних) систем, які були б направлені на покращення життя людини.

Замість об'єктів праці, що закладені в трудовому навчанні, за раніше заданими ескізами і технологічними картками у твор­чих проектах учяі проектують виріб від ідеї до впровадження в реальність з урахуванням потреб, традицій, можливостей. Причому всі етапи проектування вимагають інтелектуальної підготовки, пошуку матеріалів, інструментів, обладнання тощо.

Виконання проектів необхідно починати зі збору, накопичення і переробки інформації. А для цього потрібно використовувати можливості різноманітних джерел інформації: газет і журналів, книжок, радіо І телебачення. Знаючи потенційні можливості сво­їх учнів, учитель має можливість максимально чітко підібрати проект і визначити рівень його складності.

Виконання творчих проектів дозволяє організувати в школах регіональні учнівські свята: День моди, конкурс творчих про­ектів, виставки, ярмарки творчих проектів тощо,

Розглянемо методику проектування і виготовлення української чоловічої сорочки у 8—9 класах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.025 сек.)