АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення ціни та обсягів виробництва при монополістичній конкуренції

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Автоматизація виробництва
  3. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  4. Аналіз технологічної схеми виробництва плавлених сирів
  5. Взаємозв’язок потреб, виробництва і попиту
  6. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  7. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  8. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  9. ВИЗНАЧЕННЯ
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

Припустимо, що якась фірма, зорієнтована на монополістич­ну конкуренцію, виробляє та постачає на ринок певний вид про­дукції, що відрізняється від інших товарів цієї групи. Який виг­ляд буде мати крива попиту (крива продажу) на цей товар?

З одного боку, можна з впевненістю сказати, що якщо крива попиту і буде абсолютно еластичною, то тільки у певних межах, оскільки частка фірми не така вже й мала, щоб збільшення нею обсягів продажу взагалі не впливало на ціни. Найчастіше ж вона має похилий характер, тому що: а) фірма в умовах монополістич­ної конкуренції має меншу кількість конкурентів, ніж на конку­рентному ринку; б) продукти цих конкурентів є близькими, але не ідеальними замінниками.

З іншого боку, крива попиту матиме більшу еластичність, ніж на монопольному ринку. Тут є можливість за рахунок позитивної диференціації продукту добиватися ефекту заміщення, коли по­пит з інших товарів цієї групи переключається на товар даної фірми.

Узагальнюючи, можна сказати, що еластичність кривої по­питу буде залежати від числа конкурентів, з яким стикається фірма, та ступеня диференціації продукту в галузі. Чим численніша група конкурентів та слабкіша диференціація продукту, тим більш еластичною буде крива попиту для кожного з них. У цьому випадку монополістична конкуренція буде наближатися до досконалої- Якщо кількість конкурентів буде обмежена, а глибина диференці­ації продукту значна, крива попиту матиме менш еластичний вигляд, що наближатиме положення фірми на ринку до чистої монополії.

Я урахуванням вступних зауважень розглянемо тепер механізм бору обсягів виробництва та ціни у короткотерміновому та дов­готерміновому періодах.

Оскільки крива попиту, що характеризує можливі співвідношення «Ціна - продукт», для ринку монополістичної конкуренції матиме спадаючий характер (хоча і при незначному куті нахилу), то подібно до монопольного ринку крива граничного доходу буде завжди знаходитися нижче неї. Застосовуючи загальне правило, можна сказати, що фірма на ринку монополістичної конкуренції у короткотерміновому періоді буде максимізувати свої прибутки або мінімізувати збитки, виробляючи такий обсяг продукції, що відпо­відає координатам точки перетину кривих граничних витрат та граничного доходу.

Оскільки фірма виробляє продукт, який не має абсолютного замінника, то зменшення його пропозиції на ринку призведе до деякого підвищення цін. За рахунок цього у короткотерміновому періоді фірма на монополістичному ринку може отримувати еко­номічний прибуток, розмір якого відповідає площі заштрихованої фігури на рис. 9.1.

Однак фірма не застрахована від збитків. Умовою отримання економічного прибутку є такий характер попиту на продукт фірми, при якому крива попиту перетинає криву середніх витрат. Якщо ж вона розташована нижче кривої середніх витрат, але перетинає криву середніх змінних витрат, фірма буде вирішувати завдання мінімізації збитків (рис. 9.2).

Якщо крива попиту пройде нижче кривої середніх змінних витрат, фірма змушена приймати рішення про припинення виробництва, оскільки при будь-якому його обсязі збитки будуть перевищувати постійні витрати.

 

Таким чином, у короткотерміновому періоді фірма в умовах монополістичної конкуренції може отримувати економічний при­буток, зазнати збитків чи вирішувати проблему закриття. Що ж відбуватиметься у довготерміновому періоді?

Однозначно відповісти на це запитання неможливо. Ми мо­жемо говорити лише про загальну тенденцію. Нею можна вважа­ти устремління до отримання фірмою нормального прибутку, без­збитковості, тобто встановлення ціни на рівні середніх витрат.

Економічний прибуток, що його отримує типова фірма в умо­вах монополістичної конкуренції, приваблює вступити у галузь нові фірми. Збільшується кількість конкурентів та зростає число продуктів, що здатні досить ефективно замінити продукт типової фірми. Це призводить до того, що крива попиту стає більш елас­тичною, наближаючи умови монополістичної конкуренції до умов конкурентного ринку. Відстань між кривими попиту та середніх витрат зменшується, ліквідуючи економічний прибуток.

Навпаки, якщо типова фірма терпить збитки, спостерігається відтік виробників із галузі, кількість конкурентів зменшується, диференціація товарів поглиблюється, крива попиту стає круті­шою (менш еластичною). Як результат, вона може перетнути кри­ву середніх витрат, ліквідувавши таким чином збитки фірми.

Рівновага встановиться тоді, коли криві попиту та середніх витрат будуть мати лише одну спільну точку — точку дотику, тобто коли ціна установиться на рівні середніх витрат для певно­го обсягу виробництва, а фірма не буде отримувати економічного прибутку та не нестиме збитків (рис. 9.3):

Р - АТС; МС = МR. (9.1)

 

Разом з тим необхідно усвідомлювати, що для ринку монопо­лістичної конкуренції встановлення ціни на рівні середніх витрат лише тенденцією. Існують фактори, що ускладнюють прогнозу­вання результатів монополістичної конкуренції у довготерміново­му періоді. До них можна віднести такі обставини:

1. Існують певні бар'єри для вступу у галузь при монополі­стичній конкуренції. Так, для проведення комерційних та комісій­них операцій на фондовому ринку України необхідно отримати дозвіл від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ліцензію). Ця процедура займає чимало часу і недешево обхо­диться фірмі. Тому якщо якийсь торговець цінними паперами зумів надати своїм послугам властивості, що приваблюють клієнтів, він досить довго може бути захищеним від появи нових конкурентів та отримувати економічний прибуток.

2. Диференціація продукту чи послуги може грунтуватися на таких обставинах, які важко, а може, навіть неможливо відтвори­ти конкурентам. Скажімо, рекламній фірмі вдалося залучити до співпраці талановитого художника, що позитивно позначилося на й продукції та дозволило виділити свій товар серед продуктів аналогічних фірм. Поглиблення диференціації продукту, яке відбу­лося у цьому випадку, не зможе бути ліквідовано за рахунок но­вих конкурентів, а тому фірма буде отримувати економічний при­буток протягом довготривалого періоду.

Подібних прикладів можна навести чимало, що дає підстави оцінювати досягнення рівності ціни середнім витратам на ринку монополістичної конкуренції лише як досить імовірний результат У Довготривалому періоді.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)