АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Монополістична конкуренція та ефективність

Читайте также:
  1. Економічна ефективність виробництва.
  2. Економічна ефективність стандартизації
  3. Енергоефективність
  4. Ефективність використання факторів виробництва
  5. ЕФЕКТИВНІСТЬ НАУКОВО-ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. АРХІВНИЙ МАРКЕТИНГ
  6. Ефективність праці та розширення джерел багатства суспільства
  7. Ефективність систем передачі неперервних сигналів різних методів модуляції
  8. Ефективність та економіка добробуту
  9. Закон зростання потреб і соціально-економічна ефективність виробництва
  10. Конкуренти і конкуренція
  11. Конкуренція та монополії. Наслідки монополізації економіки.
  12. Конкуренція як основна умова розвитку торговельного підприємництва

При аналізі конкурентного ринку нами було з'ясовано, що найвища ефективність використання ресурсів та виробнича ефективність забезпечуються тоді, коли рівновага виробника досягається при рівності ціни, граничних та мінімальних середніх витрат:

Р = МС = АТС min. (9.2)

Інакше кажучи, ефективність гарантує споживачам отримання найбільшого обсягу продукції за найнижчими цінами, що вза­галі можливі при існуючій технології та витратах виробництва. Спробуємо за цим критерієм оцінити ефективність монополістич­ної конкуренції.

Як видно з аналізу, проведеного при викладенні попередньо­го питання теми, при монополістичній конкуренції рівновага ви­робника ніколи не може бути досягнута при рівності ціни гранич­ним витратам. Адже рівновага наступає у точці перетину кривої граничних витрат з кривою граничного доходу, тобто коли МС = MR. Оскільки ж ціна завжди більша за граничний доход, то і в точці рівноваги вона буде більшою за граничні витрати. Для рівно­ваги фірми в умовах монополістичної конкуренції справедлива така нерівність:

Р>МС. (9.3)

Це означає, що елемент монополізму, який властивий монопо­лістичній конкуренції, завжди викликає деяке недовикористання ресурсів для виробництва товарів. Якщо ціни на якийсь товар перевищують граничні витрати на його отримання, це свідчить про те, що суспільство оцінює додаткові одиниці цього товару вище, ніж альтернативні товари, які можна було б виробити за тих же витрат. Тому можна вважати, що монополістична конку­ренція не забезпечує оптимального розподілу та використання ресурсів. Навпаки, спостереження дають масу прикладів недовикористання виробничих потужностей фірмами, орієнтованими на монополістичну конкуренцію. Скажімо, багато хто з пересічних громадян дивується, коли неподалік від однієї бензоколонки відкри­вається нова, хоча й на першій небагато клієнтів. Якраз переви­щення ціни над граничними витратами дозволяє обом виробни­кам отримувати економічний прибуток за умови недовантаження потужностей.

Монополістична конкуренція не здатна забезпечити найвищу виробничу ефективність, тобто рівність цін мінімальним середнім витратам. Адже перетин кривих граничних та середніх витрат при­падає на точку мінімуму останніх. Для досягнення максимальної виробничої ефективності необхідно, щоб через цю точку одночасно пройшли криві попиту та граничного доходу. Оскільки вони не співпадають то досягнення найвищої ефективності для монополістичної конкуренції принципово не можливе. Навпаки, як у «Дотерміновому, так і у довготерміновому періодах вища за мінімальні середні витрати:

Р > АТС min. (9.4)

Тому споживачі завжди змушені платити на ринку монопо­лістичної конкуренції за одиницю продукції більше, ніж це могло б бути на конкурентному ринку.

Таким чином, недовантажені потужності підприємств та за­вищені ціни - ось плата суспільства за монополістичну конку­ренцію. Однак навіть це досить критичне зауваження не дає дос­татньо підстав для однозначно негативної оцінки монополістич­ної конкуренції. Справа в тому, що орієнтація на монополістичну конкуренцію постійно націлює фірму на пошук варіантів виділен­ня свого продукту серед аналогічних товарів галузі, найповніше враховуючи при цьому різноманітність потреб споживачів. Тому аналіз ринку монополістичної конкуренції буде неповним без роз­гляду нецінової конкуренції, яка спонукає фірму до пошуку но­вих варіантів задоволення потреб споживачів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)