АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст екологічного виховання дошкільників в умовах ДНЗ

Читайте также:
  1. I. Запроваджується в умовах воєнного стану.
  2. II. Мовленнєва змістова лінія
  3. III. Мовна змістова лінія
  4. IІІ. Діяльнісна змістова лінія
  5. V. Діяльнісна змістова лінія
  6. V. Зміст теми заняття.
  7. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  8. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  9. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  10. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  11. Анотування статті суспільно-політичного змісту
  12. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.

Екологічне виховання – процес формування в людини свідомого сприйняття навколишнього природного середовища, почуття особистої відповідальності за діяльність, що так чи інакше пов’язана з перетворенням навколишнього середовища, упевненості в необхідності бережного ставлення до природи, розумного використання її балансів, розуміння важливості збагачення природних ресурсів.

Екологічне виховання дошкільників ґрунтується на засвоєнні дітьми системи знань про природу, про існуючі в ній зв’язки і залежності, на усвідомленні впливу діяльності людини на природу. Але щоб виховати в дітей гуманне ставлення до природи, важливі не лише знання, а й виховання гуманних почуттів, позитивного досвіду в спілкуванні з природою. Як початкова ланка, екологічне виховання дітей дошкільного віку має важливе соціальне значення для всього суспільства: своєчасно закладаються засади екологічної культури і людської особистості. Витоками своєї гуманістичної системи та своєю практичною діяльністю В.Сухомлинський переконливо довів, що добрі почуття йдуть своїм корінням у дитинство, а людяність, доброта, ласка, доброзичливість народжуються в праці, турботах, хвилюваннях про красу довкілля.

Перед педагогами стоїть завдання – виховати підростаюче покоління через традиції гармонійного співіснування з природою, раціонального використання та відтворення її багатств, у психологічній готовності оберігати природні цінності.

Екологічна культура – культура всіх видів людської діяльності, так чи інакше пов’язаних із пізнанням, освоєнням чи перетворенням природи. Складається вона і із знання екологічних норм, їхнього розуміння, усвідомлення необхідності виконання, формування почуття відповідальності за долю природи.

Екологічна культура – це здатність людини відчувати живе буття світу, приміряти і пристосовувати його до себе, взаємно узгоджувати власні потреби з природним довкіллям. Екологічна культура звернена до двох світів – довкілля і внутрішнього світу людини. Екологічна культура формується в дошкільному віці, коли діти ознайомлюються з особливостями навколишнього середовища. Враховуючи надзвичайну емоційну чутливість малюків, перевага надається емоційно-естетичному сприйманню природи, розвитку естетичних, інтелектуальних, гуманістично-спрямованих почуттів у ставленні до природи.

Основу екологічної культури становлять елементарні знання про природу: вміння орієнтуватись у навколишньому природному середовищі, усвідомлення життєво-необхідних потреб живих істот в умовах існування, ознайомлення з елементарними відомостями про взаємозв’язки живої природи, значення їх в житті людини, розуміння впливу людини, її господарської діяльності на природне середовище в доступній для дітей формі.

Екологічна свідомість – глибоке розуміння нерозривного зв’язку людини з природою, залежності благополуччя людей від цілісності й екологічної рівноваги середовища життя на землі, переконаність у необхідності бережного ставлення до природи, розуміння важливості і збагачення природних ресурсів. У формуванні екологічної свідомості відповідальна роль належить дошкільній освіті, яка є однією з перших ланок становлення людини – громадянина. Стосовно дітей дошкільного віку можна говорити про формування основ екологічної свідомості, тому, що в дитинстві починається тривалий процес пізнання навколишнього світу – пізнання розумом і серцем, становлення особистості дитини. Знову згадуємо слова всесвітньо відомого педагога В.О.Сухомлинського: «Природа як світ, в якому дитина народжується, пізнає навколишню дійсність і саму себе, полегшує виховну роботу і водночас ускладнює її, бо робить її багатшою, багатограннішою. Постійне спілкування з природою і взаємодія з нею стає істотною стороною виховного процесу». Практика підтверджує, що краще осмислюється матеріал, реалізується дидактична мета тоді, коли нова інформація інтегрується з попередніми знаннями, спирається на досвід.

Екологічна компетентність – категорія екологічної діяльності, пов’язана з екологічною свідомістю, екологічним мисленням та екологічними цінностями. Вона має діяльнісний характер і передбачає здатність мобілізувати знання, ставлення дитини, готовність реалізувати їх у конкретній екологічній ситуації (у межах вікових можливостей).

У зв’язку із актуальністю проблеми виникла потреба у створенні спеціальних програм, спрямованих на ефективне засвоєння дітьми дошкільного віку основ екологічних знань. Таких програм останнім часом створено багато, і кожна пропонує вирішення певних завдань екологічного виховання дошкільників. Основою для створення навчально – виховних програм для дітей дошкільного віку в Україні є Базовий компонент дошкільної освіти. Цей документ окреслює оптимально необхідні, однак достатні для дітей дошкільного віку, знання та вміння з різних сфер суспільного життя, у ньому сконцентровані державні вимоги до освіченості та вихованості дошкільників. Базовий компонент дошкільної освіти передбачає формування у дітей елементів цілісного природовідповідного світогляду, ціннісної змістовної спрямованості на екологічно доцільну поведінку та сприйняття дитиною себе як частки природи, формування почуття відповідальності за те, що відбувається внаслідок її взаємодії з оточуючим світом. Цей еапрямок має дві змістовні лінії. Перша – природа планети Земля, що окреслює обсяг знань, умінь та ставлення дитини до об’єктів і явищ природного довкілля. Друга лінія – природа Космосу. Вона окреслює знання дітей щодо розуміння окремих космічних об’єктів (зірки, серед яких Сонце, планети: Земля, Марс, Венера, супутник планети Земля – Місяць тощо), спрямованість на формування поняття єдності та взаємозалежності всіх елементів Космосу, одним із яких є людина. Сучасні програми навчання і виховання дітей в дошкільному закладі освіти спрямовані на реалізацію окреслених у Базовому компоненті завдань.

Як відомо, становлення особистості починається в дошкільному віці, тобто з її природного входження в духовний світ і традиційне життя рідного народу, в культуру нації як складову загально – людської культури. Ця істина є провідною в програмі розвитку дошкільника «Я у Світі».

Базова програма розвитку дитини «Я у Світі» конкретизує той факт, що кожна людська істота приходить у цей світ, щоб пізнати саму себе як носія фізичного, душевного і соціально-морального начал та умови, в яких їй належить жити.

А кожна дитина приходить у світ в першу чергу для того, щоб пізнати та навчатись вдосконалювати себе; дізнатися, для чого живуть люди на Землі, познайомитися з умовами життя та його основними законами – природними, предметними, соціальними, їй належить навчатися у відповідності, а не всупереч цим законам, відкривати для себе та інших людей свої можливості й здібності, знаходити своє місце у складному й суперечливому широкому світі, почуватися в ньому щасливою.

Мета Базової програми - орієнтація сучасної дошкільної освіти та системний підхід до розвитку, виховання і навчання особистості, збалансованості її різних сторін, гармонійного поєднання «Я» і «Світу».

Завдання програми «Я у Світі» у сфері «Природа» передбачає забезпечення бази для екологічного виховання дітей у дусі сучасних вимог, де чітко визначено мету – «створити сприятливі умови для становлення у дошкільника компетентності в цій сфері життєдіяльності, сформувати зачатки екологічної культури, наукового світобачення та екологічно - доцільної поведінки».

Програма закликає педагога не лише як до наставника й вихователя, а й як до людини, яка протягом певного часу проживає спільно з дитиною життя, яка плекає її душу, відповідає за екологію її особистості, й забезпечує почуття рівноваги й безпеки, комфорту й затишку. Важлива функція вихователя – зберігати захисні сили дитячого організму, пом’якшувати жорстокі впливи довкілля на нього, уникати штучної змагальності, конкурентності, екстремальності в щоденному бутті, спрощувати процес соціалізації дошкільника, підтримувати безпечну для нього дистанцію та бажання визначити своє місце серед інших.

 

 

Законом України «Про дошкільну освіту» заявлено ідею модернізації першої освітньої ланки – вдосконалення її змісту, гуманізацію цілей і принципів дошкільної освіти. В зв’язку з цим проблема переходу від навчально - дисциплінарної моделі освіти до особистісно-орієнтованої стає все актуальнішою. З кожним днем в усьому світі зростає роль особистості. І головною метою дошкільної освіти на сучасному етапі є створення сприятливих умов для особистісного становлення і творчої самореалізації кожної дитини, формування її життєвої компетентності, розвитку ціннісного ставлення до світу Природи, культури, людей, самої себе. Для того, щоб допомогти дитині у реалізації свого природного потенціалу, що формує її як особистість, необхідно замислитись, за якими законами розвивається сама Природа.

Визначна роль дорослого – допомогти зростаючій особистості жити власними силами, у злагоді з довкіллям і злагоді з собою, як активному суб’єкту життєдіяльності. Отже, в кожному навчальному закладі, в кожній родині, необхідно перш за все створити атмосферу доброти, розуміння, щоб дитина якомога більше бачила позитивного досвіду дорослих.

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)