АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація і методика економічного аналізу

Читайте также:
  1. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  2. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  3. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  4. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  5. Аналіз суті та практичних висновків моделі економічного зростання Р. Солоу.
  6. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  7. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  8. Аналітичний метод економічного аналізу
  9. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  10. Балансовий метод економічного аналізу
  11. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  12. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.

Організація і методика економічного аналізу

 

 

Методичні рекомендації і завдання до виконання контрольної та самостійної роботи

для студентів економічних спеціальностей

денної та заочної форм навчання

 


 

Хмельницький національний університет

 

 

Організація і методика економічного аналізу

 

Методичні рекомендації і завдання до виконання

контрольної та самостійної роботи

для студентів економічних спеціальностей

денної та заочної форм навчання

 

Затверджено на засіданні

кафедри обліку та аудиту

Протокол №4 від 22.11.2011 р.

 

Хмельницький 2010


Організація і методика економічного аналіз. Методичні рекомендації та завдання до виконання курсової роботи для студентів економічних спеціальностей денної та заочної форм навчання / Т.Г.Рзаєва, А. І. Склабінська - Хмельницький: ХНУ, 2010. – 134 с.

 

 

Укладачі: Рзаєва Т.Г., к.е.н., доц., Склабінська А.І. к.е.н., доц

 

Відповідальний за випуск: Войнаренко М.П., д.е.н., проф.

 

 

Редактор-коректор:

 

 

Комп’ютерна верстка:

 

Макетування та друк здійснено редакційно-видавничим центром Хмельницького національного університету (м. Хмельницький, вул.. Інститутська, 7/1)


ВСТУП

Формування та розвиток ринкових відносин в Україні потребує активних нових підходів до аналітичних розробок та підняття їх на новий якісний рівень. Стабілізація результатів економічної кризи та нівелювання її наслідків як на рівні підприємства, так і на рівні країни вимагає розширення аналітичних досліджень та удосконалення аналітичної роботи суб’єктів господарювання за видами їх діяльності.

Вагомою складовою даного процесу є розвиток та вдосконалення методики економічного аналізу, відповідно до змін в економіці, а також поліпшення його організації та використання для підвищення якості, обґрунтованості управлінських рішень. Поліпшення організації та повніше використання економічного аналізу в управлінні тісно пов'язані з усією системою вдосконалення господарського механізму в нашій країні, спрямованою на підвищення ефективності виробництва і якості праці в усіх ланках національної економіки.

Методичні вказівки складаються з двох частин:

- основні концептуальні поняття, формули та визначення за темами курсу;

- практичні завдання щодо тем програми курсу.

При вивченні курсу “Організація і методика економічного аналізу” студент виконує контрольну роботу (заочна форма навчання), індивідуальну (денна форма навчання) яка відображає ступінь засвоєння основних його тем. Кожна контрольна (індивідуальна) робота містить шість завдань, які складаються з теоретичного питання, що представляє собою методику аналізу певного об’єкта аналізу (відповідно до завдання), та практичного завдання, яке студент виконує за запропонованою методикою за конкретними даними підприємства і робить необхідні висновки по здійснених розрахунках (рекомендоване інформаційне забезпечення пропонується). За окремими завданнями запропоновані форми таблиць, показники яких необхідно заповнити за звітністю конкретного підприємства.

Подаючи методику аналізу і виконуючи розрахунки студент використовує необхідні дані фінансової, статистичної звітності та недостаючи показники бухгалтерського обліку. Всі документи, які студент використовує в контрольній роботі, додаються до роботи у вигляді додатків. В якості додатків студент може використовувати рекомендоване інформаційне забезпечення, що пропонується по кожній темі (вибірково, відповідно до завдання). За №1 пропонується інформаційне забезпечення за суб’єктами господарювання, за №2 – за суб’єктами малого підприємництва. Додатки, які подаються за завданнями роботи, по мірі посилання на них, нумеруються арабськими цифрами у правому верхньому куті. Контрольна робота без додатків не перевіряється і не може бути зарахована. Робота виконується студентами денної форми навчання відповідно до тем курсу та графіку навчального процесу з дисципліни. Окремі завдання виконуються за даними конкретних підприємств, у разі відсутності інформації по одному підприємству, студент може використовувати звітність інших суб’єктів господарювання. При чому звітністю одного підприємств у разі потреби може користуватись певна кількість студентів, при умові, що їх варіанти не співпадають.

За самостійно проведеними розрахунками, які подаються в контрольній роботі у вигляді тексту, або таблиці компонуються аналітичні висновки та розробляються конкретні заходи щодо покращення ситуації на підприємстві. Контрольну роботу студент виконує за встановленими варіантами, номер якого відповідає порядковому номеру студенту за списком групи. Виконана та зарахована контрольна робота є допуском студента до екзамену, заліку, атестації.

Запропонована контрольна робота дає змогу конкретизувати, поглибити, закріпити та узагальнити знання, що отримав студент, на основі використання практичних даних конкретних підприємств. Виконання контрольної роботи дасть можливість студентам на науковому рівні, використовуючи творчий підхід, провести дослідження за обраним підприємством.

Підготовка та виконання контрольної роботи дає можливість:

- дослідити та проаналізувати будь-яку виробничо-господарську ситуацію за даними конкретного підприємства, ґрунтуючись на вивчених методиках аналізу щодо поставленої мети та завдань;

- визначити, розрахувати та проаналізувати необхідні пріоритетні показники, відповідно до цілей аналізу і обраної методики; виявити причини негараздів, можливі невикористані резерви, а такожзапропонувати відповідну систему заходів щодо покращенняроботи підприємства.

- розвити у студентів навички самостійної наукової роботи з обраної спеціальності, а саме: творчо, з використанням набутих знань з інших дисциплін досліджувати існуючі проблеми і на певному етапі пропонувати можливі шляхи їх вирішення.

Після виконання всіх завдань обраного варіанту та висновків за ними студент подає список використаної літератури в алфавітному порядку. Перевірена контрольна робота повертається студенту для ознайомлення із зауваженнями та доопрацювання. Студент допускається до іспиту, заліку, атестації після опрацювання зауважень та відповідних виправлень по них.


Таблиця 1 –Розподіл завдань між студентами


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)