АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 7. Аналіз показників рентабельності підприємства

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  4. VII. Аналіз галузі
  5. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  9. Аналіз асортиментної продукції
  10. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  11. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну

Мета: дослідити динаміку показників рентабельності та оцінити прибутковість роботи підприємства. Мета досягається шляхом виконання таких завдань:

– дослідити динаміку показників рентабельності та оцінити прибутковість діяльності підприємства;

– розрахувати вплив факторів на зміну показників рентабельності;

Важливим завданням аналізу фінансових результатів є оцінка показників рентабельності.

Розрізняють наступні групи показників рентабельності:

- рентабельність господарської діяльності;

- рентабельність продукції;

- рентабельність активів;

- рентабельність власного капіталу.

Рентабельність господарської діяльності визначається відношенням чистого прибутку до загальної суми витрат, які були здійсненні за досліджуваний період. Рентабельність окремих видів діяльності характеризується співвідношенням прибутку і витрат кожного виду діяльності.

Рентабельність продукції (Р пр) визначається як відношення валового прибутку (ВП) до собівартості реалізованої продукції (С).

Даний показник рентабельності характеризує, скільки валового прибутку міститься в кожній грошовій одиниці собівартості реалізованої продукції. В ньому знаходять відображення зміни в політиці ціноутворення і здатність підприємства контролювати собівартість реалізації, тобто ту частину коштів, яка необхідна для оплати поточних витрат, що виникають в ході виробничо-господарської діяльності, виплати податків і т.д. Динаміка рентабельності може свідчити про необхідність перегляду цін на продукцію або посилення контролю за використанням матеріально-виробничих запасів

На рентабельність продукції впливають такі фактори:

- зміна собівартості продукції;

- зміна цін на продукцію;

- зміна структури реалізованої продукції.

Рентабельність всієї продукції в значній мірі залежить від рентабельності окремих виробів.

Рентабельність виробу (Рв) визначається за формулою:

де Цв – ціна виробу;

Св – собівартість виробу.

На зміну даного показника впливають два фактори: зміна ціни та зміна собівартості виробу. Вихідна формула даного показника є факторною моделлю рентабельності виробу.

Одним з важливих показників рентабельності є рентабельність продажу (Рп). Вона характеризує ефективність підприємницької діяльності і визначається як відношення чистого прибутку (ЧП) до чистого доходу від реалізації продукції (ЧД):

Рентабельність активів (РА) підприємства характеризує ефективність їх використання і визначається як відношення чистого прибутку (ЧП) до середньої величини активів (А):

Рентабельність усіх активів підприємства показує, наскільки ефективно підприємство використовує своє майно для отримання прибутку, тобто який прибуток приносить кожна гривня, вкладена в активи підприємства.

Рентабельність розраховують не тільки по усіх активах підприємства, але й по їх складових, зокрема по матеріальних активах і основних засобах.

Рентабельність матеріальних активів МА) визначається за формулою:

МА – матеріальні активи (основні засоби та запаси).

У знаменнику формули визначення рентабельності основних засобів відображається вартість основних засобів.

Рентабельність власного капіталу характеризує ефективність його використання і визначається відношенням чистого прибутку до середньої величини власного капіталу:

Чиста рентабельність власного капіталу дозволяє оцінити ефективність використання капіталу, інвестованого власниками у виробництво, і порівняти цей показник з можливим отриманням доходу від вкладення цих коштів в цінні папери.

Деякі факторні моделі рентабельності будуються шляхом відповідного перетворення вихідних формул визначення рентабельності (діленням усіх змінних формул на один і той же показник - чистий дохід від реалізації продукції). В результаті отримують наступні залежності між показниками:

1. Рентабельність активів:

де К об – коефіцієнт оборотності активів;

К р п. –коефіцієнт рентабельності продажу.

2. Рентабельність матеріальних активів:

де К р п – коефіцієнт рентабельності продажу;

К фм - коефіцієнт фондомісткості;

Кз – коефіцієнт закріплення матеріальних активів.

3. Рентабельність власного капіталу:

де К об ВК – коефіцієнт оборотності власного капіталу.

Резерви збільшення прибутку виявляються як на стадії планування (прогнозування), так і в процесі виконання планів з прибутків. Роботу пов’язану з визначенням резервів зростання прибутку, поділяють на три етапи:

- аналітичний, на якому виявляють і кількісно оцінюють резерви;

- організаційний - призначений для розробки комплексу інженерно-технічних, організаційних, економічних і соціальних заходів, які повинні забезпечити використання виявлених резервів;

- функціональний, на якому практично реалізують заходи і контролюють їх виконання.

Резервами збільшення валового прибутку є збільшення обсягу продукції, зниження її собівартості, покращення структури продукції за рентабельністю. Одночасно ці резерви є резервами покращення кінцевого фінансового результату. В той час збільшення чистого прибутку можна досягнути за рахунок збільшення доходів і скорочення витрат по інших видах діяльності.

Резерви підвищення рентабельності продукції криються в зниженні собівартості виробів і поліпшенні структури продукції. Резервами зростання рентабельності активів є прискорення їх оборотності і підвищення прибутковості продажу продукції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)