АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 2. Аналіз виробництва продукції, робіт, послуг. №1.Терміновий звіт промислового підприємства з продукції Форма № 1-П (термінова) місячна; Квартальний звіт підприємства по продукції Форма № 1-П (квартальна);

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  4. VII. Аналіз галузі
  5. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. Адміністративна процедура при надання адміністративних послуг.
  9. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  10. Аналіз асортиментної продукції
  11. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  12. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства

Джерела аналізу:

№1. Терміновий звіт промислового підприємства з продукції Форма № 1-П (термінова) місячна; Квартальний звіт підприємства по продукції Форма № 1-П (квартальна); Звіт про основні показники діяльності підприємства форма № 1 – підприємництво; Баланс - форма № 1 (залишки незавершеного виробництва), готової продукції на складі і товарів відвантажених); Звіт про фінансові результати Форма № 2; Примітки до річної фінансової звітності, а також планові матеріали відповідного відділу і бухгалтерські дані про випуск, відвантаження і реалізацію продукції, інші оперативні дані виробничої діяльності; бізнес-план підприємства, оперативні плани-графіки, звітність ф. 5-ЗЕЗ «Звіт про експорт (імпорт) товарів, що не проходять митного декларування», ф. 2 «Звіт про фінансові результати», відомість 16 «Рух готових виробів, їх відвантаження та реалізація» та ін.

 

№2. Звіт про основні показники діяльності підприємства форма № 1 – підприємництво (коротка, квартальна, річна), Звіт про обсяги реалізованих послуг (річна); Основні показники господарської і фінансової діяльності селянського (фермерського) господарства форма № 2 (ферм); Звіт про діяльність туристичної організації форма № 1 – тур; Звіт малого підприємництва про виробництво промислової продукції (на власних або орендованих виробничих потужностях) (додаток №1-П (малі) до форми №1-підприємнитво (коротка)); Звіт про обсяги реалізованих послуг Форма №1-послуги (річна); Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва: 1.Баланс Форма №1-м; 2. Звіт про фінансові результати Форма №2-м;

 

Завдання 3.

Проаналізувати динаміку обсягу випуску продукції, робіт, послуг в розрізі виробничих підрозділів підприємства за звітний період порівняно з минулим роком. Розрахувати відхилення в абсолютній сумі і у відсотка. Для розрахунків використати наступну таблицю.

 

Показники Минулий рік Звітний рік
Обсяг випуску продукції, тис. грн.    
Обсяг реалізації продукції, тис. грн.    
Залишки нереалізованої продукції, тис. грн.*    

Завдання 4.

Дайте оцінку динаміки обсягу випуску та реалізації продукції в абсолютному вираженні і у відсотках. Проаналізуйте структуру продукції з точки зору її оновлення. Визначте основні зміни щодо експортованої продукції (за її складовими), обґрунтуйте значення останнього показника для подальшої діяльності підприємства за наступними даними.

 

Показник Фактично за рік Відхилення
минулий, грн. звітний, грн. абсолютна сума, грн. %
Обсяг продукції (робіт, послуг), грн.        
- у діючих оптових цінах відповідного року        
- у порівняних цінах        
Обсяг продукції на експорт у порівняних цінах, грн.        
в тому числі: - в межах СНД        
- за межами СНД        
Обсяг оновленої продукції у діючих оптових цінах підприємства, грн.        

 

Завдання 5.

Проаналізуйте виконання плану за асортиментом відомими Вам способами. Порівняйте отримані значення та зробіть необхідні висновки. Вкажіть можливі причини та наслідки для підприємства порушення та зміни асортименту. Для розрахунків використати наступну таблицю.

Види продукції За планом, тис. грн Фактично, тис. грн. % виконання плану Фактичний випуск в межах плану, тис. грн. Обсяг недоданої продукції, тис. грн.
А          
Б          
В          
Г          
Д          
Інша          
Разом          

 

Завдання 6.

Проаналізувати темпи зростання по випуску продукції у порівняних цінах з урахуванням трудомісткості методом нормативної заробітної плати. Охарактеризувати зміни щодо структури продукції по трудомісткості та матеріаломісткості. Визначити вплив зрушень у структурі продукції на темпи зростання випуску продукції у вартісному вимірнику.

Показник За минулий рік За звітний рік Темпи зростання, %
1.Обсяг продукції в порівняних цінах, тис. грн      
2.Основна заробітна плата виробничих робітників по нормах, тис. грн      
3.Заробітна плата на 1 грн. випуску продукції, коп      

 

Завдання 7

Проаналізувати вплив структурних зрушень на виконання плану з виробництва товарної продукції. Розрахувати вплив зміни кількості виробів та середньої вартості одного виробу на відхилення фактичного обсягу товарної продукції від планового.

Показник За планом За звітом
Обсяг товарної продукції, тис. грн.    
Кількість виробів,тис. грн    
Середня вартість одного* виробу, грн    

Завдання 8

Проаналізувати структуру випуску продукції за сортністю. Способом першосортних одиниць проаналізувати виконання плану за сортністю. Зробити висновок щодо виконання плану за якістю.

Сорт Ціна 1 шт., грн Випуск продукції
за планом фактично
тис. шт. тис. грн. тис. шт. тис. грн.
Перший          
Другий          
Третій          
Разом          

Завдання 9

Способами середньозважених цін та першосортних одиниць визначити проценти виконання за сортністю. Для розрахунків використати дані наступної таблиці. Зробити висновки щодо зміни сортності продукції на підприємстві.

 

 

Сорт Ціна за шт., грн. За планом За звітом
Кількість виробів, шт Сума, грн Пит. вага, %. Кількість виробів, шт. Сума, грн Пит. вага, %.
Перший              
Другий              
Третій              
Разом *            

Завдання 10

За приведеними даними визначити середній процент виконання плану за сортністю. Вказати можливі причини випуску продукції занижених сортів та назвати інші показники, що характеризують якість виробів.

Виріб Виконання плану з сортності,% Питома вага товарної продукції в загальному її обсязі, %
А    
Б    
С    
Д    
Е    
Разом    

 

Завдання 11

За даними про виробництво товарної продукції по кварталах року визначити коефіцієнти ритмічності та аритмічності роботи підприємства за звітний період. Визначити обсяг продукції, що випущена з порушенням плану (графіку). Розрахувати можливі резерви ритмічного випуску продукції. Встановити можливі причини та наслідки неритмічної роботи підприємства.

 

Квартали року За планом Фактично Фактичний випуск в межах плану
І      
ІІ      
ІІІ      
ІV      
Всього за рік      

Завдання12

Проаналізувати якість реалізованої продукції в розрізі продукції у споживача та на випробуваннях. Проаналізувати зміну структури реалізованої продукції з точки зору якості. Проаналізувати динаміку відмов на випробуваннях. Зробити висновки.

Показник Роки Темп зростання (падіння), %
       
Кількість відмовлень у споживача та в експлуатації, шт..          
-експлуатаційних          
- комплектуючих          
- виробничих          
- конструкторських          
Питома вага відмовлень від загальної реалізації          
Кількість відмовлень на випробуваннях          

 

Завдання 13

Проаналізувати якість продукції, що випущена підприємством, на основі даних наступної таблиці. Дати оцінку динаміки собівартості забракованих виробів та витрат на виправлення браку. Охарактеризувати зміну втрат від браку та загальної суми повернень та утримань з винуватців браку. Вказати основні причини та наслідки випуску забракованої продукції. Вказати як вплине сума забракованої продукції на зміну обсягу випуску та реалізації продукції, її собівартості і фінансові результати діяльності підприємства.

Показник За минулий рік За звітний рік Відхилення (+,-)
1. Собівартість забракованих виробів      
2. Витрати на виправлення браку      
3. Загальна сума браку      
4.Загальна повернена та утримана сума*      
5. Втрати від браку      
6.Виробнича собівартість продукції      
7. Питома вага суми браку в виробничій собівартості, %      
8. Питома вага втрат від браку в виробничій собівартості, %      

 

Завдання 14.

Проаналізувати якість реалізованої продукції на основі даних рекламацій. Визначити як вплинула якість реалізованої продукції на її обсяг. Визначити як змінилась структура реалізованої продукції з точки зору її якості. Вказати можливі причини що призвели до зміни якості реалізованої продукції.

Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення (+,-)
Кількість прийнятих рекламацій, шт..      
Сума за рекламованої продукції, грн..      
Обсяг реалізованої продукції, тис. грн..      
Питома вага суми за рекламованої продукції в загальному обсязі реалізованої, %      

 

Завдання 15.

Відомими способами розрахувати вплив зміни матеріальних витрат та матеріаловіддачі на зміну результативного показника. З метою перевірки отриманих результатів скласти баланси факторів в абсолютній сумі і у відсотках. За отриманими результатами аналізу зробити необхідні висновки. Для розрахунків використати дані наступної таблиці.

Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення (+,-)
Обсяг випуску продукції, тис. грн.      
Матеріальні витрати, тис. грн.      
Матеріаловіддача, грн. *      

 

Завдання 16.

За даними запропонованої таблиці провести розрахунки впливу факторів на зміну результативного показника способами елімінування (абсолютні різниці, відносні різниці, ланцюгові підстановки). Визначити результативний показник та фактори, що на нього впливають. За проведеними розрахунками довести переваги та недоліки використаних способів. Розрахувати вплив середньорічної вартості основних фондів основного виду діяльності та фодовіддачі на зміну обсягу випуску продукції. Скласти баланс факторів та порівняти отримані результати. За отриманими результатами аналізу зробити необхідні висновки.

 

Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення (+,-)
Обсяг випуску продукції, тис. грн.      
Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.      
Фондовіддача, грн. *      

Завдання 17.

За даними наступної таблиці визначити результативний показник та розрахувати вплив кількості реалізованої продукції та її середньої ціни на зміну обсягу продукції (робіт, послуг) відомими Вам способами. За проведеними розрахунками скласти баланс факторів у відсотках та абсолютних сумах. Проаналізувати отримані результати, зробити необхідні висновки.

Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення (+,-)
Обсяг продукції (робіт, послуг), тис. грн.      
Кількість реалізованої продукції, тис. шт.      
Середня ціна одного виробу, грн..      

 

Завдання 18

Встановити залежність між показниками таблиці. Розрахувати вплив зміни чисельності та їх продуктивності праці на обсяг випуску продукції. Вплив факторів на результативний показник визначити відомими Вам способами елімінування. Проаналізувати отримані результати, скласти баланс факторів, зробити необхідні висновки.

 

Показник Минулий рік Звітний рік Відхилення (+,-)
Обсяг випуску продукції, грн.      
Середньо облікова чисельність працівників, чол.      
Продуктивність праці одного працюючого, грн. *      

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)