АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методики діагностики самосвідомості, їх достоїнства та недоліки

Читайте также:
  1. III. Mix-методики.
  2. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  3. VІ. Кількісні методики
  4. Активизирующие профориентационные методики
  5. Алгоритм діагностики і надання допомоги хворим з політравмою на догоспітальному етапі
  6. АНТРОПОМЕТРИЯ , МЕТОДИКИ ИЗМЕРЕНИЯ ТЕМПЕРАТУРЫ ТЕЛА , АРТЕРИАЛЬНОГО ДАВЛЕНИЯ , ЧАСТОТЫ СЕРДЕЧНЫХ СОКРАЩЕНИЙ , ЧАСТОТЫ ДЫХАНИЯ
  7. Арттерапія в роботі з обдарованими дітьми як метод діагностики обдарованості
  8. Вибір методики одержання функціонального відбитка залежно від стану слизової протезного ложа
  9. Види та методи соціальної діагностики
  10. Вкажіть, які методики відповідають основним методам копроскопічної діагностики за гельмінтозів.
  11. Выписка из Методики оценки масштабов и последствий
  12. Додаткові методи діагностики

В області діагностики самосвідомості використаються наступні класи методик:

· стандартизовані самозвіти

· нестандартизовані самозвіти;

· ідеографічні методики;

· проективні методики (включаючи рефрактивні техніки)

   
1) Шкала “Я-концепція” Теннесі     2) Шкала дитячої “Я-концепції” Пірсона-Харріса   3) Шкала самоповаги Розенберга   4) Тест-опитувальник самоставлення (В.В.Столін, С.Р. Пантілєєв) До стандартизованих самозвітів відносяться насамперед тести-опитувальники, що складаються із тверджень, що стосуються: 1) ставлення випробуваного до самого себе в різних життєвих сферах; 2) почуттів, думок щодо тих або інших подій у житті суб'єкта; 3) поведінкових проявів; 4) взаємин з іншими людьми. Спосіб відповіді широко варіюється від 2-х до 7-и альтернативних виборів, з вербальною й невербальною згодою.
Тест 20 тверджень на самоставлення (Kuhn M., McPartland T., 1966) Нестандартизовані самозвіти являють собою розгорнутий самоопис, у якому так чи інакше проявляється “Я-концепція”. Для обробки сукупності тестів застосовують процедуру контент-анализу
Техніки репертуарних решіток Дж. Келлі Ідеографічні техніки засновані на використанні психосемантичних закономірностей, аналізі індивідуальних матриць, при яко­му простір самоопису і його змістовних осей не задаються апріорно на основі усереднених даних, а виявляються за результатами кон­кретного обстежуваного, причому результати інтерпретуються не шляхом співвіднесення з «нормою», а в порівнянні з іншими характеристиками того ж суб'єкта
1. Методика малюнка людини К. Маховера   2. Символічні завдання на виявлення “соціального Я” (розроблені Б.Лонгом, Р.Зіллером і Р. Хендерсоном Проективні техніки. Проективні показники використовуються для аналізу аспектів ставлення, що вислизають при аналізі прямого самозвіту: 1) несвідомих компонентів самоставлення (внутріособистісних захистів); 2) “небажаної самооцінки”, тобто самооцінки, що суперечить соціально прийнятним зразкам особистості

 

Рефрактивні техніки

Це процедури, у яких люди роблять оцінку якихось своїх атрибутів, не усвідомлюючи, що вони оцінюють себе.

Наприклад, Методика керованої проекції.

Випробуваному пред'являють його власний словесний портрет під ім'ям портрета іншої особи, а також портрет його вигаданої протилежності.

 

Методи виміру локусу контролю.

Інтегральна характеристика самосвідомості, що зв'язує почуття відповідальності, готовність до активності й переживання “Я”. Локалізація контролю над значимими для себе подіями: інтернальний та екстернальний.

1) шкала Роттера;

2) у вітчизняній психології:

а) оригінальна шкала Роттера;

б) Опитувальник рівня суб'єктивного контролю (адаптація Е.Ф. Бажина, С.А. Голинкіної, А.М. Еткінда);

 

Контрольні списки – різновид стандартизованого самозвіту

Стислість пунктів, аж до окремих прикметників. Наприклад, контрольний список прикметників Г.Гоха містить 300 особистісних прикметників, розташованих за абеткою. Випробуваний вибирає прикметники, які йому відповідають.

Передбачає вимір глобальної самооцінки.

Російською мовою також розроблені подібні списки (роботи А.Г.Шмельова, 1983, “Особистісний семантичний диференціал”).

 

Достоїнства й недоліки методик психодіагностики самосвідомості.

Клас методик Достоїнства Недоліки
Стандартизовані самозвіти Забезпечують порівнянність результатів, незалежність від досвідченості експериментатора й кількісний підхід Апелюють до більш усвідомлених аспектів самоставлення й потенційно піддані впливу стратегій «самопрезентації”, крім того, обмежують досліджуваного заданими рамками підібраних тверджень.
Контрольні списки Простота застосування й обробки Нав'язують суб'єктові оцінку за параметрами, які можливо не є значимими для його “Я-концепції”; винесення категоричних суджень щодо значимих для суб'єкта особистісних параметрів на внутрішній опір (соціальна норма скромності). Наприклад, “добрий”, “правдивий”, тощо.
Нестандартизовані самозвіти Знімають обмеження досліджуваного заздалегідь заданими твердженнями (самоставлення виражається мовою суб'єкта). Багатство відтінків самоопису. Більш трудомісткі й важкі для кількісної обробки, більше піддані впливу лінгвістичних здібностей досліджуваного. Стратегія самопрезентації.
Ідеографічні методики Простір самоопису мовою досліджуваного Проблема диференціювання системи діагностики висновків й їхньої обґрунтованості.
Проективні методи Усувають прямий вплив стратегії самопрезентації Відсутність простих і валідних критеріїв зіставлення проективних показників самоставлення; необхідність доказу, що проективна продукція відноситься до самоставлення, а не до інших психологічних характеристик; теоретична проблема розробки обґрунтованої системи категорій кодування проективного змісту

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)