АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Начальні ігри на уроках іноземної мови (методична допомога студенту-практиканту)

Читайте также:
  1. Аналіз уроку з іноземної мови
  2. Визначальні категоріальні характеристики світу
  3. Визначальні риси традиційної (натуральної) економіки
  4. Визначення цілей уроку з іноземної мови
  5. ВИКОРИСТАННЯ ІЛЮСТРАТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ НА УРОКАХ ІСТОРІЇ
  6. Вразливі групи населення. Необхідна допомога
  7. Долікарська допомога при термічних впливах
  8. Допомога
  9. Допомога при особливих видах травм
  10. Еластичність попиту та пропозиції іноземної валюти
  11. З іноземної мови тематичне оцінювання проводиться на основі поточного оцінювання і виставляється єдиний тематичний бал.
  12. І. Розвиток зв’язного мовлення учнів на уроках зарубіжної літератури

 

 

На сучасному етапі розвитку методики вивчення іноземної мови основний акцент робиться на розвитку особистісно орієнтованого (інтерактивного) та комунікативного підходів. Підвищення ефективності навчання є одним із головних завдань сьогодення. Мовна комунікація не існує сама по собі, а створюється у процесі соціальної взаємодії з іншими людьми. Якщо засоби мови можна вивчити і без спілкування з партнерами, то оволодіти самою мовою можливо лише в процесі комунікації.

Безумовно, гра є елементом пожвавлення на занятті, стимулює позитивне ставлення до вивчення іноземної мови, але вона є не лише засобом урізноманітнення заняття. Як метод навчання рольова гра виконує такі функції: навчальну (сприяє оволодінню навичками і вміннями діалогічного мовлення); мотиваційно-збуджувальну (мотивує і стимулює навчальну і пізнавальну діяльність); орієнтувальну (орієнтує учасників на планування власної мовленнєвої поведінки і на передбачення поведінки інших комунікантів); компенсаторну (компенсує відсутність спілкування в реальних ситуаціях); виховну (сприяє формуванню особистості, розширює світогляд).

У сучасних автентичних підручника2 ігрова діяльність подається за наступними типами:

ü Line up – учасники утворюють ряд відповідно до певної ознаки;

ü Rounds – кожен із учасників говорить слово для побудови речення;

ü Strip story – студенти отримують репліки для утворення оповідання;

ü Smile – учасники обмінюються репліками, з усмішкою підходячи один до одного;

ü Merry-go-round – учні утворюють два кола – зовнішнє і внутрішнє, рухаючись якими, обмінюються репліками;

ü Contacts – учасники підходять один до одного і починають бесіду;

ü Reflection – учні намагаються зрозуміти, що про них думають товариші;

ü Listening – учасники лише слухають і погоджуються з думкою інших;

ü Politeness – звертаються один до одного з ввічливим проханням;

ü Concession – виявляють згоду в суперечці;

ü Respect – кожен із учасників говорить з повагою один про одного;

ü Gratitude – виражають подяку;

ü Rally – звертаються до аудиторії;

ü Conflict – вчаться правильно реагувати на емоційну фразу партнера.

Ефективна гра забезпечує високу активність кожного учасника навчального процесу.

Вчителю пропонується декілька ігр за їх призначенням та особливостями організації й використання на уроках іноземної мови.

v Ігри лексичної спрямованості (спрямована на вивчення нових слів):

☺ Гра у слово.

Інструкція: Учні виписують нові слова відповідно до теми, яку вони вивчають, перевіряючи їх правопис за словником. Запропоновані вирази для вирішення комунікативного завдання:

− Does the word “…” sound familiar to you?

− Yes, this word is familiar to me. Ukrainian for it is “…”.

− (No, I am afraid it’s unfamiliar to me. What does it mean?)

− Yes, you are absolutely right.

− (No, you are wrong.)

− What is the spelling of this word?

− Thank you very much. Now I know this word.

Учасники гри записують необхідну інформацію, узагальнюючи її: скільки учнів виписали ці ж самі слова, скільки із них їх уже знали та яке слово є найбільш складним для запам’ятовування.

☺ Гра-відпочинок. Relaxation Game

Інструкція: Imagine you see a tree with apples on it. Try to get them. They are so high. Stand up! Take them. You can’t do it. Raise your hands up! It’s so difficult to get the apples. Jump! Is there anything in your hands? Nothing? Jump once more! Now have a rest.

☺ Лексико-граматична гра «Вгадай тварина» («Guess the animal») Інструкція: Гра використовується для розвитку уяви, творчого мислення, навичок усного мовлення теме «Аnimals» або навички вживання загального питання з дієсловом to be (будь-яка тема). Учитель починає малювати якусь тварину (або предмет). Учень повинен здогадатися яку тварину (або предмет) буде намальовано. Він задає питання: Is it a cat? (Is it a book?) Потім учитель починає поступово домальовувати, учень продовжує задавати питання поки не відгадає.

☺ Лексико-граматична гра «Квартира» («Flat»)

Інструкція: Ця гра на повторення лексики та розвиток навичок усного мовлення за темою «Квартира». Учні працюють у групах. Кожній групі дається опис однієї з кімнат квартири (спальня, їдальня, дитяча, вітальня) і великий аркуш паперу. Учні ділять лист на 4 частини. Кожна група малює кімнату за описом, яке їй видається, та підписує назви предметів в кімнаті. Потім групи міняються картками з описом кімнат. Наприкінці роботи кожна група повинна намалювати всю квартиру. Картки з описом кімнат забираються, і кожна група

отримує завдання усно описати одну з намальованих


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)