АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ХІД РОБОТИ. 1. Запустіть програму Access і відкрийте БД, що містить таблицю Оцінки чи створіть подібну таблицю

Читайте также:
  1. Автоматизация и роботизация
  2. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  3. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  4. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  5. Аналіз роботи системи
  6. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  7. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  8. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  9. Варіанти питань до модульної роботи
  10. Вибір оптимального режиму роботи і відпочинку
  11. Вибір теми курсової роботи
  12. Види органів держави. Поділ влади як принцип організації роботи державного апарату

1. Запустіть програму Access і відкрийте БД, що містить таблицю Оцінки чи створіть подібну таблицю.

2. Розгляньте таблицю і зробіть в ній зміни.

Якщо в таблиці немає відмінників, змініть дані так, щоб вони були, а також, щоб були студенти, які вчаться лише на “4” і “5”, а також, щоб були такі, що мають “2” з математики. У таблиці повинно бути не менше десяти записів.

3. Поекспериментуйте з командою Знайти, щоб відшукати записи, де прізвища студентів починаються на букву М.

Клацніть у полі Прізвище і виконайте команду Редагувати → Знайти У поле Зразок введіть М* і увімкніть перемикач

Шукати тільки в поточному полі→Знайти→Знайти далі.

4. Знайдіть записи студентів, які мають “5” з математики.

5. Усі студенти виправили “2” з математики на “3”. Внесіть зміни в БД, використовуючи команду Редагувати→По­міняти.

6. Виведіть на екран (відфільтруйте) записи про студентів, які мають з математики оцінку “5”.

Виберіть потрібне поле (клацніть мишею у будь-якій клітинці з оцінкою “5” з математики будь-якого студента) і натисніть на кнопку Фільтр за вибраним ЦЦ. Перепишіть номери записів у звіт. _______________Відновіть вигляд таблиці кнопкою Вилучити фільтр.

7. Відфільтруйте записи про студентів, що не мають “3” з математики.

Виберіть поле з оцінкою “3” з математики і виконайте команду з меню Записи→Фільтр→Заперечити вибране. Вилучіть фільтр.

8. Відфільтруйте записи з оцінкою “4” в полях математики і фізики.

Тут умова складніша, тому виконайте команду Записи→Фільтр→Змінити фільтр. Задайте оцінки (4 і 4) в полях умов для математики і фізики. Застосуйте фільтр: Записи→Застосувати фільтр. Перепишіть номери записів у звіт. Вилучіть фільтр.

9. Застосуйте розширений фільтр, щоб вивести записи про студентів, які вчаться на “4” або “5” з математики або інформатики.

Записи→Фільтр→Розширений фільтр→У поля фільтрування Мат і Інф введіть умову 4 ог 5 або введіть 4 та 5 у двох рядках→Застосувати фільтр→Перепишіть номери шуканих записів→Вилучити фільтр.

10. Виведіть записи про відмінників.

11. Створіть і виконайте Запит1 на вибірку записів про студен­тів, які мають “5” з інформатики.

Вікно БД→Запити→Створити→Конструктор→ОК→Додайте таблицю Оцінки→Закрийте вікно Додати таблицю. Заповніть бланк запиту, виконайте його і перепишіть номери знайдених записів. _______________ Закрийте вікно запиту зі збереженням структури запиту з назвою Запиті.

12. Модифікуйте Запит1, щоб вибрати записи про студентів, які вчаться на “4” або “5” з математики і мови. Вікно бази даних→Запити→Виберіть Запиті→Конструктор. Оцінки “4” і “5” введіть одну під одною (у двох рядках) в умовах для полів математики і мови. Запустіть запит. Перепишіть номери записів. _________________________Закрийте запит без збереження.

13. Створіть і виконайте новий Запит2 на вибірку лише номерів і прізвищ студентів, у яких сьогодні день іменин.

Запит1 за основу не брати. Створіть новий запит. Виберіть якесь ім’я і введіть його у поле Ім’я бланку запиту як умову пошуку (наприклад, Юрій, якщо сьогодні 6 травня, чи інше). Вимкніть режим виведення на екран оцінок, якщо їхні поля занесені в бланк запиту. Виконайте і збережіть Запит2.

14. Створіть Запит3 з параметром для шукання записів про студентів, які мають деяку, задану параметром, оцінку з математики.

Значення параметра користувач буде вводити в окремому діалого­вому вікні після запуску запиту. Виконайте цей пункт методом модифікації Запиту 1. У полі Мат задайте у квадратних дужках такий текст: [Введіть оцінку]. Ліквідуйте числову умову в іншому полі (Інф).

15. Запустіть ЗапитЗ двічі, щоб визначити, хто має з матема­тики “5”, а хто — “2”.

Прізвища й оцінки занотуйте у звіт._________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. Модифікуйте Запит3 на випадок двох параметрів, наприклад для полів Мат та Інф, та поекспериментуйте з ним.

17. Закрийте Запит3, зберігаючи його.

18. Доповніть структуру таблиці Оцінки полем Дата і введіть дати народження студентів, наприклад 25.1.83 тощо.

19. Сконструюйте запит для вияснення, хто зі студентів може бути скерований на стажування за рубежем, якщо умова стажування така: оцінки “4” і “5” з усіх предметів і дата народження між 1.1.83 і 31.12.84 включно.

20. Сконструюйте і виконайте Запит4 на створення нової таблиці Відмінники, куди треба з таблиці Оцінки скопіювати записи про усіх відмінників за алфавітом.

Відкрийте конструктор звичайних запитів (можна на основі Запиту1) і задайте умову вибірки відмінників. Змініть тип запиту на запит Створення таблиці. Введіть назву нової таблиці Відмін­ники і запустіть запит. Закрийте конструктор запиту, зберігаючи його, і переконайтесь, що на закладці Таблиці є нова таблиця. Відкрийте цю таблицю і переконайтесь, що в ній є записи про відмінників.

21. Доповніть таблицю Відмінники записами про студентів, що вчаться на “4” або “5” з усіх предметів.

Відкрийте конструктор Запиту4, змініть умови вибірки, змініть тип запиту — Доповнення і запустіть його на виконання. Пере­гляньте таблицю Відмінники. Скільки в ній є записів? _____________Чи є записи, що повторюються? ______________________________________ Закрийте запит без збереження.

22. Створіть на базі таблиці Оцінки нову таблицю з назвою Рейтинг і з обчислювальним полем Сума — сумою оцінок студентів з усіх предметів.

Відкрийте Запит1 у режимі конструктора або створіть новий запит. Зліквідуйте старі умови. У рядку Поля після поля Мова чи Дата у порожню клітинку введіть вираз Сума: [Мат]+[Інф]+ [Фіз]+ [Літ]+[Мова].

23. Виконайте запит.

24. Упорядкуйте список студентів за рейтингом.

Поверніться в конструктор запиту. Увімкніть режим упорядку­вання за спаданням для поля Сума. Виконайте запит. Пере­пишіть номери студентів за спаданням рейтингу у звіт.____________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________

25. Збережіть отримані результати в таблиці Рейтинг. Конструктор запиту→Змініть тип запиту на тип Створення таблиці→Дайте таблиці назву “Рейтинг” → ОК → Запуск запиту → Закрийте запит зі збереженням як Запит5.

26. Відкрийте і перегляньте таблицю Рейтинг.

27. Виконайте запит на відшукання в таблиці Відмінники записів, що повторюються.

Вікно бази даних→Закладка Запити (але нічого не вибирати) → Створити → Виберіть режим Записи, що повторюються → ОК → Виберіть таблицю Відмінники → Далі → Задайте поля, де можна виявити небажані повторення, наприклад, Номер, пере­вівши цю назву у поле пошуку повторень→Готово. Перепишіть номери записів, що повторюються, враховуючи кратність повторень, у звіт. ___________________________

____________________________________________________________ Закрийте запит як Запит6.

28. Вилучіть з таблиці Відмінники записи, що повторюються, за допомогою запиту на вилучення.

Відкрийте Запит1 у режимі конструктора. Доповніть запит таблицею Відмінники. Вилучіть з конструктора таблицю Оцінки, клацнувши у ній і застосувавши команду Вилучити. В умові пошуку по полю Номер зазначте один під одним номери записів, які треба вилучити, враховуючи кратність (число повторень). За­пустіть на виконання запит на вилучення.

29. Збережіть таблицю Відмінники як новостворену без записів, що повторюються.

Створіть нову таблицю Оцінки2, відобразивши у ній три перші поля з таблиці Оцінки тих студентів, які мають хоча би одну двійку (чи трійку, якщо двійок немає) з будь-якого предмета.

30. Створіть новий Запит7, у якому відмініть режим виведення на екран усіх полів крім перших трьох, а умову (=2) зазначте в різних рядках у полях оцінок. Змініть тип запиту на Створення НОВОЇ таблиці. Таблицю назвіть Оцінки2. Запустіть запит.

31. Відкрийте таблицю Оцінки2 і перегляньте ЇЇ.

32. Сконструюйте Запит8 для виявлення записів у таблиці Оцінки, які не мають підпорядкованих записів у таблиці 0цінки2, тобто, виясніть, хто зі студентів не має заборго­ваностей.

На закладці Запити натисніть на кнопку Створити і виберіть останній тип запиту “Записи без підпорядкованих” → ОК. Вико­найте вказівки майстра. Виберіть таблицю Оцінки як основну → Далі, а 0цінки2 як підпорядковану→Далі. У наступному вікні встановіть зв’язок (↔) між полями НОМЕР в обох таблицях. Між таблицями буде встановлено зв’язок у даному випадку один до одного → Далі. Занесіть усі поля таблиці Оцінки для відобра­ження в запиті →Далі. Змініть назву запиту на Запит8 → ГОТОВО.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Яке призначення фільтрів?________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Як створити запит?______________________________________________

__________________________________________________________________

3. Як виконати пошук по текстовому полю?___________________________

__________________________________________________________________

4. Що таке запит?_________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Яка різниця між використанням фільтра і запиту?____________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Що таке простий запит на вибірку?________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

7. Яке призначення конструктора запитів?_____________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________

8. Як побудувати умову зі сполучником “або” у запиті?_________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________

9. Як побудувати умову зі сполучником “і” у запиті? Що таке запит з параметром?____________________________________________________

_______________________________________________________________

10. Опишіть умову для відшукання записів про студентів, які народилися між 1 квітня і 30 травня.__________________________________________

11. Опишіть умову відшукання записів про студентів, номери телефонів яких починаються на 69.__________________________________________

12. Як обчислити середню оцінку з математики всієї групи?_______________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)