АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1. ВИЗНАЧЕННЯ РЕЙТИНГОВОЇ ОЦІНКИ УЧНІВ

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  3. II. Контрольна робота.
  4. III. Актуалізація опорних знань учнів.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

. Мета роботи:

Þ сформувати у студентів вміння використовувати функціональні можливості табличного процесора MS Excel для визначення рейтингової оцінки учнів.

. Постановка завдання:

Þ розробити шаблон таблиці, яка передбачає визначення суми набраних учнем балів, відсоткове співвідношення, рейтинг учня та його оцінку. наочно зобразити отримані дані у вигляді діаграм.

. Довідкові дані

Серед проблем, що роблять суттєвий вплив на підвищення ефективності і якості навчання, особливе місце займають перевірка й оцінка знань учнів – необхідна частина навчально-виховного процесу. Від їхньої правильної постановки багато в чому залежить його успіх. Проблема оцінної діяльності вчителя є однією з ряду надзвичайно важливих проблем у роботі школи. Від її вирішення багато в чому залежить успіх навчання.

Рейтинг – віднесення до того або іншого класу, розряду, показник успішності чого-небудь (англ. ratіng – оцінка). В освіті рейтинг – ранжування, учнів у групі за результатами комплексної, сумарної оцінки їх досягнень протягом процесу навчання.

Рейтингова система дозволяє учню: самому розпоряджатися своїм часом; постійно отримувати інформацію про успішність своїх академічних результатів; порівнювати рівень своїх знань із рівнем знань інших учнів; поглиблюватися в області науки, що цікавить.

Для того, щоб визначити рейтинг необхідно: розділити навчальний матеріал на структурно-логічні самостійні модулі (логічні блоки); визначити нормативні бали на всі завдання (або правила нарахування балів); встановити мінімальну кількість балів по кожному виду навчальної діяльності, яку повинен набрати учень; скласти правила і положення для учнів, на основі яких буде проводитися оцінювання – рейтинговий регламент; засобами програмних засобів організувати облік успішності учнів і розрахунки їх рейтингів; наприкінці семестру, чверті виставити загальну оцінку, що є сумою рейтингових оцінок за окремі модулі.

Можливі наступні види рейтингу: рейтинг по предмету або по ряду предметів; рейтинг з предмету загальний або окремо по теоретичних питаннях, окремо за розв’язанням завдань і за додатковими балами; рейтинг тимчасовий – за деякий проміжок часу (семестр, рік тощо) або тематичний – по окремих розділах (темам).

При рейтинговій системі оцінювання досягнень учнів можна застосовувати найрізноманітніші форми й методи організації навчально-пізнавальної діяльності, але найголовніше – викликати в учнів інтерес до предмета й розбудити бажання навчатися.

Використання комп'ютера дає вчителеві не тільки нові можливості у викладанні свого предмета, але й дозволяє здійснити опрацювання результатів навчання.

Використання можливостей сучасних інформаційних технологій дозволяє автоматизувати процес опрацювання результатів навчання. Це дозволяє вчасно корегувати зміст і методику навчання, наочно представляти їх у вигляді таблиці й діаграм, дає більш повну інформацію про результати освітнього процесу в цілому. Система рейтингової оцінки залежить від способів організації навчального процесу. Можна скласти таблицю в MS Excel, що враховує результати різних видів діяльності учнів на заняттях і визначити рейтингову оцінку учня.

Система рейтингової оцінки залежить від способів організації навчального процесу. Можна скласти таблицю в MS Excel, що враховує результати різних видів діяльності учнів на заняттях: виконання контрольних робіт; виконання лабораторних робіт; результат складання заліків.

Кожен вид діяльності оцінюється певною кількістю балів. Потім підраховується загальна сума балів, набраних кожним учнем і відсоток цієї суми стосовно максимально можливої кількості балів. Може бути також визначений ранг (місце) кожного учня. За результатами рейтингової оцінки може бути побудована діаграма

Зміни системи оцінювання в школі будуть адекватними напрямкам модернізації освіти, якщо оцінювання буде розглядатися не тільки як засіб контролю досягнення навчальних результатів, але і як один з педагогічних засобів реалізації цілей освіти в школі.

. Використовуваний інструментарій табличного процесора MS Excel:

Ø Функція СУММ підсумовує всі числа в інтервалі комірок.

Синтаксис: СУММ (число1;число2;...)

Число1, число2,... – від 1 до 30 аргументів, для яких потрібно визначити суму.

Примітка: Ураховуються числа, логічні значення й текстові представлення чисел, які безпосередньо введені в список аргументів. Якщо аргумент є масивом або посиланням, то тільки числа враховуються в масиві або посиланні. Порожні комірки, логічні значення, тексти й значення помилок у масиві або посиланні ігноруються.

Ø Функція РАНГ повертає ранг числа в списку чисел. Ранг числа – це його величина щодо інших значень у списку (якщо список відсортувати, то ранг числа буде його позицією.)

Синтаксис РАНГ (число;посилання;порядок)

Число – число, для якого визначається ранг.

Посилання – масив або посилання на список чисел. Нечислові значення в посиланні ігноруються.

Порядок – число, що визначає спосіб упорядкування.

Примітка: Якщо порядок рівний 0 або опущений, то MS Excel визначає ранг числа так, ніби посилання було списком, відсортованим у порядку убування. Якщо порядок – будь-яке ненульове число, то MS Excel визначає ранг числа так, ніби посилання було списком, відсортованим у порядку зростання. Функція РАНГ присвоює повторюваним числам однаковий ранг. Однак наявність повторюваних чисел впливає на ранги наступних чисел. Може виявитися необхідним використовувати визначення рангу, з урахуванням зв'язків в обліковому запису.

Ø Функція ЕСЛИ викоритсовується для вибору одного з двох значень у залежності від того, виконується задана умова або ні.

Синтаксис: ЕСЛИ(лог_выражение;значение_если_истина;значение_если_ложь)

Лог_выражение – це будь-яке значення або вираз, що визначає умову.

Значение_если_истина – це значення, яке по повертається, якщо лог_выражение при обчисленні дає значення ИСТИНА. Значение_если_истина може бути формулою.

Значение_если_ложь – це значення, яке по повертається, якщо лог_выражение при обчисленні дає значення ЛОЖЬ. Значение_если_ложь може бути формулою.

Примітка: До 7 функцій ЕСЛИ можуть бути вкладені одна в одну як значення аргументів значение_если_истина і значение_если_ложь для конструювання більш складних перевірок. Якщо один з аргументів функції ЕСЛИ є масивом, при виконанні функції ЕСЛИ обчислюються всі елементи масиву.

Ø Діаграму можна створити на окремому аркуші або помістити в якості впровадженого об'єкта на аркуш із даними.

Для створення діаграми, необхідно спочатку ввести для неї дані на аркуші. Після цього, виділивши ці дані, слід скористатися майстром діаграм для покрокового створення діаграми, при якому вибираються її тип і різні параметри. Або використовуйте для створення основної діаграми панель інструментів Діаграма , яку згодом можна буде змінити.

. Порядок виконання роботи

1. Створіть таблицю за зразком на аркуші Види діяльності:

Мал. 1

2. Створіть таблицю за зразком на аркуші Рейтингова оцінка, заповніть її:

Мал. 2

3. Визначте загальну набрану кількість балів за виконані види роботи:

3.1. У комірку М: введіть формулу: =СУММ(C6:L6);

Мал. 3

3.2. Виконайте автозаповнення по колонці таблиці.

4. Визначте Підсумок у відсотках:

4.1. У комірку N6 введіть формулу: =M6/$C$20;

4.2. Формат комірки відсотковий;

4.3. Виконайте автозаповнення по колонці таблиці.

5. Визначте Рейтинг учня за успішністю:

5.1. У комірку O6 введіть формулу: =РАНГ(M6;$M$6:$M$15);

 

Мал. 4

5.2. Виконайте автозаповнення по колонці таблиці.

6. Визначте оцінку учня:

6.1. У комірку Р6 введіть формулу:

=ЕСЛИ(M6>90;"відмінно";ЕСЛИ(M6>85;"добре";ЕСЛИ(M6>75;"задовільно";"не задовільно")));

 

 

Мал. 5

6.2. Виконайте автозаповнення по колонці таблиці.

7. Виконайте умовне форматування по колонці Оцінка:

7.1. У меню Формат виберіть Условное форматирование;

7.2. Якщо значення «Відмінно»: Шрифт – напівжирний курсив; Колір – темно-синій; Заливання – блакитне;

7.3. Якщо значення «Добре»: Шрифт – напівжирний курсив; Колір – темно-зелений; Заливання – світло-зелене;

7.4. Якщо значення «Задовільно»: Шрифт – напівжирний курсив; Колір – червоний; Заливання – жовте;

 

 

Мал. 6

8. Визначте загальну кількість балів за предмет:

8.1. У комірку C19 введіть формулу: =СУММ(C18:F18);

Мал. 7

8.2. У комірку G19 введіть формулу: =СУММ(G18:J18);

8.3. У комірку K19 введіть формулу: =СУММ(K18:L18);

8.4. У комірку C20 введіть формулу: =СУММ(C19:L19);

9. На аркуші критерії побудуйте таблицю за зразком:

 

 

Мал. 8

10. Побудуйте діаграму Підсумок у балах:

10.1. Виберіть на панелі інструментів піктограму Майстер діаграм ;

10.2. Виберіть тип діаграми Гистограмма;

 

 

Мал. 9

10.3. Виберіть вихідні дані: вікно Исходные данные:

 

Мал. 10

10.4. Заповніть параметри діаграми: Заголовки – «Підсумок у балах»; Подписи данных – «Значения»;

 

 

Мал. 11

10.5. Розмістіть діаграму на окремому аркуші:

 

 

Мал. 12

11. Аналогічним чином побудуйте діаграму Рейтинг.

12. Збережіть файл під ім’ям lab_1.

13. Підготуйте звіт з виконаної лабораторної роботи.

. Завдання для самостійної роботи

У відповідності з наведеним прикладом визначте рейтинг успішності учня з усіх предметів.


. Навчальний приклад

 

Мал. 13

 

 

Мал. 14

 

 

Мал. 15


. Звіт до лабораторної роботи № 1

Звіт до лабораторної роботи бути оформлений у такому вигляді:

 

<Дата проведення лабораторної роботи>

<Виконавець лабораторної роботи>

Звіт до лабораторної роботи <номер>

Тема: <Назва лабораторної роботи>.

Мета: <Мета даної лабораторної роботи>.

Завдання: <Завдання даної лабораторної роботи>.

Додаткові відомості: <Конспект додаткових відомостей>.

Використовуваний інструментарій: <Перелік і характеристика використовуваного в лабораторній роботі інструментарію>.

Порядок виконання роботи: <Перелік основних кроків виконання лабораторної роботи>.

Приклад виконаної роботи: <Перелік файлів, що є результатом виконаної лабораторної роботи; місце їх розташування>.

Приклад виконаного самостійного завдання: <Перелік файлів, що є результатом виконаного самостійного завдання; місце їх розташування>.

Висновки: <Перелік виконаної лабораторної роботи (мети та завдань даної роботи). Основні висновки і узагальнення>.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)