АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МАЙОНЕЗ.ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ ТА ЯКОСТІ

Читайте также:
  1. Аналіз асортименту і структури продукції.
  2. Аналіз номенклатури, асортименту та структури випуску продукції
  3. Аналіз узагальнюючих показників якості продукції
  4. Аналіз якості виготовленої продукції.
  5. Аналіз якості продукції
  6. Аналіз якості товарних запасів
  7. Анкета обстеження якості готельних та ресторанних послуг
  8. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  9. Асортимент, показники якості і умови зберігання соняшникової та кукурудзяної рослинних олій
  10. Аспекти оцінювання якості адміністративних послуг
  11. Аудит якості буває зовнішнім і внутрішнім.
  12. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання

План

 

Хімічний склад і харчова цінність майонезу

Роль сировини, що використовується для виробництва майонезу, у формуванні його асортименту, споживних властивостей та якості

Вплив технологічних операцій виробництва майонезу на формування його споживних властивостей та якості

Класифікація і характеристика асортименту майонезу

Вимоги до якості, фасування, маркування та збереження майонезу

 

 

 

Хімічний склад і харчова цінність майонезу

Майонез – це харчовий продукт, виготовлений на основі олій і являє собою високодисперсну жирову емульсію типу "жир у воді". Безперервним середовищем в цій емульсії виступає вода, а диспергованою фазою є жир (олія). Роль стабілізаторів емульсії відіграють поверхнево-активні речовини, що утворюють навколо диспергованих краплин олії міцні адсорбційні оболонки. При виробництві майонезу з цією метою використовують свіжі курячі яйця, сухий яєчний білок або жовток, заморожені яєчні продукти, сухе знежирене молоко, сироватковий білковий концентрат, соєві білки, альгінат натрію, а останнім часом і деякі види синтетичних поверхнево-активних речовин, які дозволені державними органами охорони здоров’я для використання в харчовій промисловості (Е430 – поліоксиетилен стеарат, Е436 – поліоксиетилен сорбітат тристеарат, Е446 – сукцистеарин, Е477 – ефіри пропіленгліколя і жирних кислот).

Майонез залежно від смакових добавок використовують як приправу до м'ясних, рибних, овочевих і навіть солодких блюд. При заміні в рецептурі оцтової кислоти на лимонну та додатковому введенні вітамінів та мінеральних речовин майонез може використовуватися для дитячого та дієтичного харчування.

У своєму складі майонез містить жири, білки, вуглеводи, зольні елементи, вітаміни, що надходять до нього із різноманітної основної і додаткової сировини. Високий зміст жиру (до 72%) робить майонез високоенергетичним продуктом (табл. 20).

Таблиця 20 - Загальний хімічний склад та енергетична цінність майонезів

Майонез Вміст, г на 100 г продукту Енергетична цінність, кДж
води білків жирів вуглеводів золи
Прован­саль 25,0 2,8 67,0 2,6 1,0  
Молочний 25,0 2,4 67,0 3,9 1,7  
Любительський 45,0 2,0 47,0 2,8 1,1  

 

У зв'язку з тим, що у складі жирової основи майонезу практично 2/3 приходиться на частку олій, можна говорити про те, що майонез поряд з маргарином є одним з основних джерел незамінних жирних кислот (лінолевої та ліноленової) і вітаміну Е.

Майонез має гарні смакові властивості, що обумовлено його рецептурним складом. Серед цих продуктів - цукор, сіль, гірчиця, оцтова кислота, томат-паста, хрін, перець гострий, перець запашний, кріп, петрушка, часник, кінза тощо.

Організмом людини майонез засвоюється на 96-98%. Це пояснюється, в першу чергу, тим, що майонез – це високодисперсна емульсія, тому олія у складі майонезу засвоюється швидше і краще, ніж у натуральному вигляді. Крім того, завдяки тому, що у складі майонезів багато смакових добавок, що сприяють виділенню шлункового соку, продукти і блюда, що вживаються з майонезом, засвоюються повніше і краще, ніж без майонезу.

Майонез – харчовий продукт на основі олій у якому рівномірно розподілені усі компоненти рецептурного складу.

Залежно від того, яка фаза перебуває у диспергованому стані, розрізняють два типи емульсії: пряму (жир–вода), коли олія є дисперсійною фазою, і непряму (вода–жир), де олія служить дисперсним середовищем. Встановлено, що прямі емульсії мають більшу фізіологічну цінність, тому що організм легше засвоює жири, які знаходяться у тонкодисрпергованому стані. Прикладами таких природних емульсій є молоко, вершки і, звичайно, майонез.

Механізм дії емульгаторів полягає в тому, що його частки прилипають до поверхні крапельок жиру своїми гідрофобними ділянками, чи до крапельок водяної фази – гідрофільними ділянками, створюючи тим самим навколо цих крапельок захисну оболонку, що охороняє краплини жиру від безпосереднього зіткнення. Для одержання стійких концентрованих емульсій емульгатори повинні мати одночасно і поверхневу активність, і здатність утворювати структуровані колоїдно-адсорбційні шари.

Завдяки тому, що до майонезу додають разом з олією незамінні поліненасичені жирні кислоти, такі як лінолева і ліноленова, жиророзчинні вітаміни й інші біологічно активні речовини, майонез є біологічно цінним продуктом харчування.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)