АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники, що характеризують жирнокислотний склад

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. II. Склад сім'ї призовника
  3. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  4. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  5. SLS-Склад Лайт
  6. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  7. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  8. VI. Помилки та ускладнення
  9. VI. Помилки та ускладнення
  10. VI. Помилки та ускладнення
  11. VVS Офис - Склад - Магазин v4.3.1
  12. Адміністративне правопорушення, його склад.

Та якість жирів

 

Жирнокислотний склад тригліцеридів можна визначити певними фізичними та хімічними показниками – температурами плавлення та застигання, величиною густини, показником заломлення, йодним числом, числами Поленске, Рейхерта-Мейссля, Генера, числом омилення, ацетильним і родановим числами.

Температура плавлення та затвердіння жирів характеризує співвідношення твердих і рідких жирних кислот у молекулах тригліцеридів. Ці величини за значенням не співпадають: температура застигання на декілька градусів нижча від температури плавлення, що пояснюється явищем поліморфізму, яке виникає за рахунок методики, що використовується при визначенні цього показника.

Густина жиру залежить від хімічної природи жирних кислот, що входять до складу його тригліцеридів – чим більше (у % до молекулярної маси кислоти) у складі жирних кислот кисню, тим більша густина такого жиру. Отже, із збільшення в молекулі гліцериду вмісту низькомолекулярних, ненасичених жирних кислот і оксикислот, тим вище густина такого жиру. Тому існує певна залежність між такими показниками, як густина жиру, йодне число, число омилення, коефіцієнт заломлення. Визначати цей показник можна за допомогою ареометра, гідростатичних терезів та пікнометра. Найбільш точні результати дає визначення густини за допомогою пікнометра.

Коефіцієнт заломлення визначається як відношення синусів кутів падіння та заломлення, що утворюються світловим променем та перпендикуляром до поверхні розділу двох середовищ. Числове значення цього показника від складу та хімічної природи сполук, що входять до складу жиру. Коефіцієнт заломлення визначається за допомогою рефрактометрів. Величина цього показника в жирах збільшується з наявністю у їхньому складі оксигруп, із збільшенням молекулярної маси та ступеню ненасиченості жирних кислот.

Йодне число показує, скільки грамів йоду може приєднатися до ненасичених жирних кислот, що містяться у 100 г жиру. Цей показник характеризує ступінь ненасиченості тригліцериді, що входять до складу жиру.

Число омилення – це кількість грамів їдкого калію, яка потрібна для омилення гліцеридів і нейтралізації вільних кислот, що містяться в 1 г жиру. Цей показник характеризує середню молекулярну масу жирних кислот, які містяться в тригліцеридах.

Число Рейхерта-Мейссля показує кількість летких розчинних у воді жирних кислот і визначається кількістю мілілітрів децинормального розчину КОН, витраченого на нейтралізацію цих кислот, що були відігнані з 5 г жиру.

Число Поленске показує кількість летких, але нерозчинних у воді жирних кислот і визначається, як і число Рейхерта-Мейссля, кількістю мілілітрів децинормального розчину КОН, витраченого на нейтралізацію цих кислот, що були відігнані з 5 г жиру.

Роданове число показує кількість родану (у %), у перерахунку на йод, яка може приєднатися до наважки досліджуваного жиру. За допомогою роданового та йодного чисел можна встановити розподіл подвійних зв’язків в ланцюжку жирної кислоти.

Число Генера показує співвідношення у досліджуваному жирі (у %) нерозчинних у воді жирних кислот і речовин, що не піддаються омиленню.

Ефірне число виражається кількістю міліграмів їдкого калію, що необхідно витратити для нейтралізації тих жирних кислот, які етерифіковані в 1г досліджуваного жиру.

Ацетильне число виражається кількістю міліграмів їдкого калію, що необхідно витратити для нейтралізації оцтової кислоти, яка виділяється при омиленні 1г ацетильованого жиру. Цей показник визначається (з використанням відповідної поправки) між коефіцієнтами омилення свіжого та ацетильованого жиру.

За величиною ацетильного числа можна говорити про вміст гідроксильних груп у досліджуваному жирі. Так як більшість свіжих жирів являють собою повні ефіри і майже не містять оксикислот, то ацетильне число їх не значне. В процесі окислення жиру (навіть на першому етапі) в жирі починають накопичуватися молекули з оксигрупами (оксикислоти, вторинні спирти тощо).

Деякі хімічні показники майже не залежать від жирнокислотного складу, а в більшій мірі характеризують якість жирів. Це такі показники, як кислотне та перекисне числа.

Кислотне число жиру характеризує наявність в жирах та жировмісних продуктах вільних жирних кислот, що присутні у природних жирах або утворилися внаслідок їх гідролізу та окислення. Цей показник виражається кількістю мг їдкого калію, що необхідна для нейтралізації вільних жирних кислот, які знаходяться в 1 г жиру.

Перекисне число характеризує наявність в жирах первинних продуктів їх окислення і виражається кількістю грамів вільного йоду, що утворюється з йодистого калію при його окисленні первинними продуктами окислення жирів, які містяться у 100 г жиру.

Ліпоїди - це жироподібні речовини, які разом з тригліцеридами входять до складу як рослинних, так і тваринних жирів (від 0,2 до 6,0%). За походженням їх можна поцілити на дві групи. Одні з них називають супутниками жирів або домішками першого роду. Ці речовини завжди містяться в сирих жирах, бо вони є складовими частинами клітин жирових тканин. Як правило, за хіміч­ною природою ці речовини, як і жири, є складними ефірами. Це фосфогліцериди, стерини і воски. Але деякі супутники жирів мають і іншу хімічну природу. Наприклад, каротиноїди.

Домішки другого роду - це матеріали, які потрапляють у жир механічним шляхом (пісок, залишки тканин жирових клітин), а також речовини, які у свіжих сирих жирах, одержаних із доброякісної си­ровини з дотриманням технологічних режимів, не зустрічаються. До складу цих домішок можна віднести залишки розчинників (якщо жир одержували способом екстрагування), мила (в рафінованих жирах), вільних жирних кислот (утворилися внаслідок гідролізу або окислення) та ін.

Крім того, необхідно пам'ятати, що одні з цих домішок підвищують харчову цінність жирів (вітаміни, фосфогліцериди), інші (ряд алкалоїдів і глікозидів) через свою токсичність роблять жир непридатним для їжі.

Фосфатиди (фосфогліцериди) належать до складних ефірів, у складі яких крім гліцерину, жирних кислот є залишок фосфорної кислоти.

Фосфатиди біологічно активні речовини, входять до складу всіх клітин живого організму рослин і тварин. Вони регулюють міжклітинний обмін жирів, переносять кисень, проявляють антиокислювальні властивості, прискорюють розсмоктування жиру в печінці. Фосфатиди як емульгатори застосовуються при виробництві майонезу, борошняних кондитерських виробів, шоколаду.

Фосфатиди гігроскопічні, набухають у воді, утворюють колоїдні розчини. Ці властивості фосфатидів використовуються при рафінації жирів. Фосфатиди легко окислюються киснем, при цьому вони набувають темного кольору.

Із фосфатидів найбільше вивчені лецитини, кефаліни, фосфосерини.

Лецитини являють собою тригліцериди, в яких одна спиртова група етерифікована фосфорною кислотою, з'єднаною з холіном (), а дві інші – високомолекулярними жирними кислотами.

Наприклад, - лецитин має таку будову:

Кефаліни відрізняються від лецитинів тим, що замість холіну до них входить коламін ().

У продуктах лецитини і кефаліни зустрічаються разом, причому у продуктах рослинного походження здебільшого містяться кефаліни, а тваринного походження – лецитини.

Фосфосерини містять у своєму складі амінооксикислоту серин ().

Фосфосерини входять до складу речовини головного мозку. Є вони в насінні олійних рослин.

Стерини. В жирах, які не зазнали дії активних хімічних речовин, завжди містяться стерини (стероли) – поліциклічні ненасичені спирти гідроароматичного ряду. Залежно від походження стерини по­діляються на три групи: зоостерини входять до складу тваринних жирів; фітостерини є супутниками олій; мікостерини містяться у грибах та дріжджах. У тваринних жирах стеринів менше (0,07–1,0%), ніж у рослинних (до 2,0%).

Типовим представником стеринів тваринного походження є хо­лестерин. У невеликих кількостях він зустрічається у вільному ви­гляді або як складний ефір – холестерид.

Холестерин присутній у всіх клітинах і тканинах, бере участь в утворенні багатьох гормонів, затримує вологу, забезпечує необхідний тургор клітин. Під впливом ультрафіолетового проміння холе­стерин перетворюється на вітамін Д3, який відзначається високою біологічною активністю.

Але крім важливого фізіологічного значення, холестерин виступає як фактор, що каталізує розвиток атеросклерозу. У крові здорової людини за норму вважається 140–200 мг % холестерину.

Із фітостеринів найбільш вивченими є ситостерин і сигмастерин, які входять до складу (0,1– 0,2%).

Типовим представником мікостеринів є ергостерин, який одержують із грибів та дріжджів. Під впливом ультрафіолетового проміння ергостерин перетворюється на вітамін , який має таку ж вітамінну активність, що й вітамін .

Крім стеринів у жирах містяться і складні ефіри стеролів і високомолекулярних жирних кислот, тобто стериди. Стеридів більше міститься у жирах рослинного походження, ніж у жирах тваринного походження.

Воски – це складні ефіри високомолекулярних одноатомних (нечасто - двоатомних) спиртів і високомолекулярних жирних кислот. До складу восків частіше входять такі спирти, як цетиловий, цериловий, мелісиловий. Більша частина восків являє собою тверді упруго-пластичні, іноді навіть крихкі при кімнатній температурі, речовини.

Воски не розчиняються у воді, а досить товстий шар не пропускає парів води. Цими властивостями, напевне, можна з'ясувати локалізацію восків на поверхні окремих частин рослин. Вони захищають ці частини від втрати вологи та механічних пошкоджень.

Внаслідок того, що до складу твердих восків входять головним чином насичені високомолекулярні кислоти і спирти, вони в хімічному відношенні досить інертні, погано окислюються, не вступають у реакції приєднання.

За походженням воски можна поділити на тваринні, рослинні і викопні.

Найбільше поширені з тваринних восків бджолиний, шерстяний, спермацет. Бджолиний віск виділяється восковими залозами бджіл; шерстяний нагромаджується на вовні овець; спермацет міститься в черепній коробці кашалота.

Рослинні воски покривають тонким шаром листя, стебла і плоди рослин. Представниками цих восків є лігнін і кутін.

До викопних восків належить гірський або монтан-віск, який виділяють з бурого вугілля з допомогою розчинників.

Із харчових жирів найбільша кількість восків міститься в оліях. Так, у насінні соняшника восків близько 1%. Наявність восків у рослинній сировині ускладнює технологічний процес виробництва харчових олій. У процесі виробництва воски з олійної сировини переходять в олію у вигляді маленьких кристалів. У нерафінованій олії вони утворюють "сітку". Олія стає непрозорою і втрачає товарний вигляд. Воски, як інертні сполуки, важко виводити з олії у процесі рафінації. Одним з найефективніших способів виведення восків – повільне охолодження олії при постійному перемішуванні. При цьому кристали восків збільшуються, а потім відфільтровуються.

 

4.Класифікація жирів

 

Єдиної класифікації жирів, яка б охоплювала все їхнє різноманіття і відповідала науковим вимогам класифікації, на сьогодні немає.

Існує декілька класифікацій, в основі яких полягають різні ознаки, що характеризують цей клас органічних сполук. Більшість існуючих класифікацій базується на основі жирнокислотного складу тригліцеридів з урахуванням, перш за все, співвідношення насичених і ненасичених жирних кислот.

Найбільш загальною є класифікація, що базується на походженні сировини та консистенції жирів.

За видом сировини, з якої виробляють жири, їх поділяють на рослинні, тваринні і комбіновані, а за консистенцією – на рідкі й тверді.

Рідкі олії залежно від співвідношення насичених і ненасичених жирних кислот, а також від їх здатності утворювати плівки при окислюванні (висиханні) поділяють на типи.

Олії, подібні до тунговової. Їх одержують з горішків китайського або японського тунгу. У складі цих олій переважають тригліцериди елеостеаринової кислоти (кислоти, що має три подвійних зв’язки). При окисленні вони швидко висихають, утворюючи матову міцну плівку, що не розчиняється у звичайних розчинниках жирів.

Олії, подібні до льняної. До цього типу відносять олії, що виробляють з льону, коноплі, сосни. В їхньому складі переважають тригліцериди ліноленової кислоти (кислоти з трьома ізольованими подвійними зв’язками). Ці олії висихають не так швидко як тунгова, але плівка, що при цьому утворюється досить міцна, блискуча, не розчиняється у диетиловому ефірі.

Олії, подібні до макової. До цієї групи відноситься більшість олій, що використовуються для харчування, – соняшникова, бавовняна, кукурудзяна, соєва, кунжутова, арахісова, кедрова із насіння гарбуза, дині, кавуна тощо. У складі цих олій переважають тригліцериди лінолевої кислоти (кислоти з двома ізольованими подвійними зв’язками). Олії цього типу висихають надто повільно, а плівка, що при цьому утворюється липка і легко розчиняється у диетиловому ефірі.

Олії, подібні до оливкової. Олії цього типу одержують з оливок, мигдалю, гірчиці, ріпаку, кісточок абрикосів тощо. У складі цих олій переважають тригліцериди олеїнової кислоти. При окислюванні ці олії практично не утворюють плівок.

Олії, подібні до рицинової. Це рицинова олія, яку виробляють з рицини, Вона у своєму складі містить до 80% рицинолевої кислоти (ненасичена оксикислота – похідна стеаринової кислоти). Фактично ні за яких умов не утворює плівок при окисленні.

Тверді рослинні масла поділяють на дві групи залежно від наявності у їхньому складі летких і низькомолекулярних жирних кислот.

До першої групи належить кокосове та пальмоядрове масло, які у своєму складі мають до 23% летких жирних кислот, а також значну кількість середньомолекуярних кислот – лауринової (до 50%) та міристинової (біля 20%).

До другої групи відносяться пальмове масло та масло какао. Ці масла у своєму складі не мають летких жирних кислот, а переважають у їхньому складі пальмітинова (25–47%) та олеїнова (35–50%) кислоти.

До рідких тваринних жирів відносяться копитний жир, який одержують з наземних тварин (у його складі переважають тригліцериди олеїнової кислоти), та жири морських тварин і риб (до їхнього складу входять тригліцериди поліненасичених жирних кислот з 4–6 подвійними зв’язками).

До твердих тваринних жирів, які не містять летких жирних кислот, відносять яловичий, баранячий, свинячий (у їхньому складі переважають стеаринова і пальмітинова кислоти); до жирів, у складі яких є леткі жирні кислоти (до 10 %), належить молочний жир.

Комбінованими називають жири, отримані від змішування тваринних, рослинних і гідрогенізованих жирів. Це маргарин, кулінарні жири та жирові суміші.

Крім того, жири поділяють на види, різновиди та товарні сорти.

На види жири поділяють залежно від виду сировини, з якої вироблено жир (свинячий жир, соняшникова олія тощо).

На різновиди олії поділяють залежно від глибини рафінації (соняшникова олія може бути нерафінованою, гідратованою, рафінованою).

На товарні сорти жири поділяють залежно від якості. Наприклад, свинячий топлений жир може бути вищого та першого сортів; нерафінована соняшникова олія може бути вищого, першого та другого сортів.

Питання для самоконтролю знань

1. Розкрити значення жирів для організму людини.

2. Що собою являють жири за хімічною природою? Дати характеристику складових частин тригліцеридів.

3. З`ясуйте вплив насичених та ненасичених жирних кислот на фізичні властивості жирів.

4. З`ясуйте основні хімічні властивості жирів та їх вплив на якість жирів та жировмісних продовольчих товарів.

5. У чому полягає сутність сучасної теорії окислення жирів?

6. Які речовини накопичуються на першому етапі процесу окислення та як вони впливають на споживні властивості жирів?

7. Які речовини відносяться до вторинних продуктів окислення і як вони впливають на споживні властивості жирів?

8. Дайте характеристику хімічних показників, які визначають жирнокислотний склад та якість жирів.

9. Що собою являють жироподібні речовини? Чим вони схожі на жири, та чим відрізняються від них? Яке значення вони мають для організму людини?

10. За якими ознаками класифікують жири?

 

ТЕМА 2

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)