АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік розрахунків з постачальниками й підрядниками

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  9. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  10. Агент із розрахунків за рекламу
  11. Акредитив як форма міжнародних розрахунків
  12. Акредитивна форма розрахунків

У процесі здійснення підприємницької діяльності суб’єкт господарювання взаємодіє з іншими підприємствами, організаціями, які поставляють матеріальні цінності, включаючи виробничі запаси, обладнання, інші активи, надають послуги, виконують роботи, необхідні для забезпечення звичайної діяльності підприємства. У результаті виникає поточна кредиторська заборгованість перед вітчизняними та іноземними постачальниками та підрядниками.

Розрахунки з постачальниками та підрядниками проводяться в готівковій, безготівковій формі або зарахуванням взаємних вимог на підставі первинних документів (накладних, товарно-транспортних накладних, актів приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), податкових накладних, виписок банку).
Для обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками використовують рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. Його призначено для ведення обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності (у тому числі отримані від учасників промислово-фінансових груп (ПФГ)), виконані роботи, надані послуги.
За кредитом даного рахунку відображають заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом – її погашення, списання.
Цей рахунок має такі субрахунки:
631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”;
632 “Розрахунки з іноземними постачальниками”;
633 “Розрахунки з учасниками ПФГ”.
Наприклад, розрахунки з вітчизняними постачальниками за придбані сировину та матеріали відображають так:
1) Дт 201 “Сировина і матеріали” Кт 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” – на суму отриманих матеріалів без ПДВ;
2) Дт 641 “Розрахунки за податками” Кт 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” – на суму податкового кредиту з ПДВ;
3) Дт 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” Кт 311 “Поточні рахунки в національній валюті” – на суму оплати постачальнику за отримані матеріали (з ПДВ).

 

На рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконанні роботи і надані послуги.

За кредитом рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом - її погашення, списання тощо.

Рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" має такі субрахунки;

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"
632 "Розрахунки з іноземними постачальниками"

На субрахунку 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками.

На субрахунку 632 "Розрахунки з іноземними постачальниками" ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги.

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа (рахунку) на сплату.

Рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" кореспондує

  за дебетом з кредитом рахунків:   за кредитом з дебетом рахунків:  
  "Брак у виробництві"   "Капітальні інвестиції"  
  "Каса"   "Виробничі запаси"  
  "Рахунки в банках"   "Тварини на вирощуванні та відгодівлі"  
  "Короткострокові векселі одержані"  
  "Малоцінні та швидкозношувані предмети"  
  "Розрахунки з покупцями та замовниками"  
  "Виробництво"  
  "Розрахунки з різними дебіторами"   "Брак у виробництві"  
  "Товари"  
  "Пайовий капітал"   "Каса"  
  "Неоплачений капітал"   "Рахунки в банках"  
  "Цільове фінансування і цільові надходження"   "Витрати майбутніх періодів"  
  "Забезпечення майбутніх витрат і платежів"  
  "Довгострокові позики"  
  "Довгострокові векселі видані"   "Розрахунки за податками й платежами"  
  "Довгострокові зобов'язання за облігаціями"  
  "Розрахунки за іншими операціями"  
  "Інші довгострокові зобов'язання"  
  "Матеріальні витрати"  
  "Короткострокові позики"   "Інші операційні витрати"  
  "Короткострокові векселі видані"   "Інші затрати"  
  "Розрахунки за іншими операціями"   "Загальновиробничі витрати"  
  "Адміністративні витрати"  
  "Доходи від реалізації"   "Витрати на збут"  
  "Інший операційний дохід"   "Інші витрати операційної діяльності"  
  "Інші доходи"  
      "Надзвичайні витрати"  

 

Процес постачання є невід’ємною ланкою кругообігу засобів. Покупець купує у продавця (постачальника) сировину і матері­али, пальне і мастильні матеріали, запасні частини та інші матеріальні цінності, необхідні для здійснення господарської діяльності. Від постачальників можуть поступа­ти також верстати, трактори, автомобілі, комп’ютери та інші об’єкти основних засобів. Підрядні організації виконують для замовників будівельні роботи, а також роботи і послуги вироб­ничого характеру — ремонтні роботи, внесення добрив, техніч­не обслуговування тощо. Взаємовідносини між підприємствами регулюються двосторонніми угодами. При організації обліку потрібно забезпечити виконання умов, зазначених в угодах.

Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками ведуть на рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядника­ми”. Це активно-пасивний рахунок, який може мати одночасно два сальдо: за дебетом — сума дебіторської заборгованості, а за кредитом — кредиторської.

Отже, дебет рахунку 63 (борги нам) потрібно відобразити в активі балансу, а кредит рахунку 63 (наші зобов’язання) — в пасиві балансу. Згідно з планом рахунків рахунок 63 знахо­диться в класі 6 “Поточні зобов’язання”, тобто є пасивним.

Рахунок 63 кредитують на суму фактично одержаних то­варно-матеріальних цінностей, спожитих робіт і послуг в ко­респонденції з дебетом матеріальних і затратних рахунків. За­пис роблять на підставі товарно-транспортних накладних, накладних, рахунків-фактур, актів приймання виконаних ро­біт і послуг. Отже, за кредитом рахунку 63 записують суму згідно з розрахунковими документами і відносять у дебет ра­хунків 15, 20, 21, 22, 23, 25, 91, 92, 93, 64. У зв’язку з тим, що виробничі запаси оприбутковують за цінами постачальників без суми податку на додану вартість (ПДВ), то за кредитом ра­хунку 63 записують загальну суму, яку потрібно заплатити згідно з одержаними документами, а за дебетом кореспондую­чих рахунків запис роблять без ПДВ, суму якого відносять у дебет субрахунку 641 “Розрахунки за податками”.

ДТ 20,22,28,15 КТ 63 1000

ДТ 641 КТ 63 200

_______________________

Якщо ПДВ окремо не виділяється (покупець або продавець не платники ПДВ, звільнені від сплати ПДВ або не отримана податкова накладна тощо), то на вартість придбаних цінностей відносять загальну суму, яка підлягає сплаті постачальникам.

ДТ 20,22,28,15 КТ 63 1200

За дебетом рахунку 63 обліковують уплачені суми для по­гашення заборгованості постачальникам і підрядникам, а та­кож внесення підприємством попередньої оплати або погашен­ня кредиторської заборгованості (табл. 1). Запис роблять на підставі виписок банку та інших документів, які підтверджу­ють факт проведення оплати.

ДТ 63 КТ 311 грошовими коштами

ДТ 63 КТ 36 залік зустрічних вимог

Рахунок 63 має три субрахунки:

— 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”;

— 632 “Розрахунки з іноземними постачальниками”;

— 633 “Розрахунки з учасниками ПФГ”.

На субрахунках 631, 632, 633 ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, нада­ні послуги відповідно з вітчизняними та іноземними поста­чальниками і підрядниками, а також з учасниками промисло­во-фінансових груп (ПФГ). ПФГ є видом об’єднань підпри­ємств. Вони діють відповідно до закону України від 21 листо­пада 1995 р. № 437/95-ВР “Про промислово-фінансові групи”, а також Господарського кодексу України.

 

Таблиця 1. Облік розрахунків з постачальниками і підрядни­ками

Зміст господарських операцій Кореспонденція рахунків
дебет кредит
Оплачено постачальникам і підрядникам:
• з поточного рахунку 63 “Розрахунки з поста­чальниками та підряд­никами” 311 “Поточні - рахунки в націо­нальній валюті”
• через акредитив 63 “Розрахунки з поста­чальниками та підряд­никами” 313 “Інші рахунки в банку в націо­нальній валюті”
• виданими векселями 63 “Розрахунки з поста­чальниками та підряд­никами” 62“Короткостро­кові векселі видані”
• за рахунок коротко­строкової позики банку 63 “Розрахунки з поста­чальниками та підряд­никами” 60 “Короткостро­кові позики”
• оприбутковано від постачальників матеріальні цінності 20 “Виробничі запаси”, 28 “Товари” 63 “Розрахунки з постачальника­ми та підрядника­ми”
• нараховано підряд­никам за виконані роботи і надані послуги згідно зі складеними актами 15 “Капітальні інвестиції”, 23 “Виробництво”, 91“Загальновиробничі витрати”, 92“Адміністративні витрати”, 93“Витрати на збут” 63 “Розрахунки з постачальника­ми та підрядника­ми”
• відображено ПДВ згідно з податкови­ми накладними постачальників 64 “Розрахунки за по­датками й платежами” 63 “Розрахунки з постачальника­ми та підрядника­ми”
• відображено залік взаємної заборгова­ності між поста­чальниками та покупцями 63 “Розрахунки з поста­чальниками та підряд­никами” 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”
       

 

ПФГ є об’єднанням, яке створюється виключно за рішен­ням Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реа­лізації державних програм розвитку пріоритетних галузей ви­робництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міжнародними договорами України, а також з метою виробництва кінцевої продукції. ПФГ не є юридичною особою.

Записи за кредитом рахунку 63 в журналі № 3 проводять на підставі пред’явлених постачальником (підрядником) і прий­нятих до оплати розрахункових документів (рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні). Дані за кожним документом записують окремим рядком. Надходження матеріальних ціннос­тей та виконаних робіт має бути підтверджене (підпис на доку­менті матеріально відповідальної особи про приймання ціннос­тей, прибутковий ордер, акт про приймання матеріалів тощо).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)