АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЕРЕДМОВА. Навчально-методичний посібник

Читайте также:
  1. В. Гюго «Передмова до драми «Кромвель».
  2. ПЕРЕДМОВА
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. Передмова
  6. Передмова
  7. ПЕРЕДМОВА
  8. ПЕРЕДМОВА
  9. ПЕРЕДМОВА
  10. ПЕРЕДМОВА
  11. ПЕРЕДМОВА
  12. ПЕРЕДМОВА

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК

 

Навчально-методичний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

 

 

Дніпропетровськ – 2015


МІНІСТЕРСТВО освіти і науки УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

 

 

 

 

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання,

які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»

галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво

за спеціальністю 8.03050401 - Економіка підприємства

 

Дніпропетровськ – 2015

ББК 65.052.201.2

 

С 30   Управлінський облік: навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво за спеціальністю 8.03050401 - Економіка підприємства. Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2015. – 89 с.

Посібник містить матеріали з усіх тем курсу, що допоможе оволодіти необхідним обсягом знань та отримати практичні навички із проведення аналітичного дослідження з управлінського обліку. В ньому представлені методичні рекомендації та завдання до практичної, самостійної роботи, список рекомендованої літератури для засвоєння дисципліни, контрольні заходи.

 

Автори-укладачі: В.В. Семенюта старший викладач кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії
  К.С. Жадько доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії
Рецензенти: Н.Ю. Пікуліна     Л.Б. Бараник кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії доктор економічних наук, завідувач кафедри оподаткування Дніпропетровської державної фінансової академії
Відповідальний за випуск: К.С. Жадько доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії  

 

 

Розглянуто та схвалено

науково-методичною комісією

економічного факультету

Протокол № 5 від 15.06.15_ р.

 

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

економіки підприємств

Протокол № 12 від 15.06.15р

ЗМІСТ

  Передмова………………………………………………………………..  
1. Програма навчальної дисципліни………………………………………  
2. Завдання та методичні рекомендації до самостійної роботи…………  
3. Завдання та методичні рекомендації до практичних занять……….....  
4. Індивідуальні завдання та методичні рекомендації до їх виконання...  
5. Контрольні заходи…………………………………………………….....  
6. Література………………………………………………………………...  
     
     

 


 

ПЕРЕДМОВА

 

Досить тривалий час бухгалтерський облік був одним з основних засобів реєстрації господарських операцій методом подвійного запису і складання фінансової звітності. Але уже на початку двадцятого століття стало зрозуміло, що традиційний облік не в повній мірі задовольняє потреби управління і умовах загострення конкуренції, ускладнення технологій та організації виробництва. Бухгалтерський облік не може одночасно із інформаційною функцією володіти в достатній мірі функціями аналітичного та контрольного характеру, тому з’явилася нова форма інтерпретації інформації, необхідної для планування, контролю і прийняття управлінських рішень. Сутність цієї форми полягає в тому, що на базі бухгалтерського обліку синтезовано елементи всіх видів господарського обліку, а також елементи економічного аналізу, що дає можливість активного спостереження за напрямками, доцільністю і ефективністю використання виробничих ресурсів.

Значний поштовх до переосмислення проблем розробки нової концепції інформації і управління було зроблено в зв’язку з прийняттям Державної програми реформування системи обліку і статистики в Україні.

Причини, що зумовили розробку нової концепції інформації і управління, обумовлені необхідністю гарантованого існування підприємства і пристосованості його до розвитку ринків та зовнішнього середовища. Рішення цих проблем пов’язано із своєчасним отриманням інформації, яка сигналізує про зміни та розвиток.

На сучасному етапі розвитку економіки для забезпечення життєдіяльності підприємств необхідною умовою являється вміння перебудувати свою діяльність відповідно до змін ринкового середовища. Тому зараз акцент в управлінні перемістився із задач контрольного характеру на задачі аналізу, оцінки діяльності, розробки стратегії розвитку та її реалізації, моделювання господарської діяльності.

Вибір економічної стратегії і прийняття обґрунтованих рішень щодо її виконання – одне з найважливіших питань, вирішенням якого займаються фахівці з управлінського обліку.

Економічна стратегія – це сукупність господарських дій, спрямованих на ефективну виробничу, комерційну та іншу діяльність у перспективі.

Одним із головних завдань управлінського обліку є розкриття за допомогою деталізації та цільової конкретизації відповідності фактичних показників показникам, які передбачені у планах (бізнес-планах).

Для виконання цього завдання використовується і не облікова економічна інформація (планова, нормативна, технологічна і т.д.), а також інша інформація, яка може вплинути на оптимізацію управлінських рішень, спрямованих на зменшення витрат, збільшення доходів і прибутку.

Навчально-методичний посібник з дисципліни «Управлінський облік» призначений для студентів економічних спеціальностей і стане у пригоді тим, хто прагне поглибити свої знання у важливій сфері економіки підприємства.

Навчально-методичний посібник складено на підставі програми навчальної дисципліни. Посібник призначений для придбання знань, вмінь і навичок у систематизації та узагальненні інформації про роль управлінського обліку в системі сучасного менеджменту та структурі управління підприємством. Перелік визначених тем дозволяє послідовно розкрити методичні та методологічні аспекти класифікації і поведінки витрат, системи обліку і калькулювання за повними, змінними і нормативними витратами, проводити аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку, формувати та контролювати бюджети, здійснювати контроль за витратами по центрах відповідальності.

Зміст дисципліни розкривається у восьми темах. У першому модулі розкривається сутність основних прийомів та методів за допомогою яких здійснюється систематизація та узагальнення економічної інформації для аналізу чутливості прибутку та прийняття ефективних управлінських рішень. У другому модулі визначені індивідуальні науково-дослідні завдання.

Вивчення дисципліни здійснюється у формі лекцій, практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи.

Засвоєння програмного матеріалу з дисципліни «Управлінський облік» забезпечується знаннями, які студенти отримують після вивчення таких дисциплін, як «Статистика», «Економіка підприємств», «Бухгалтерський облік».

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)