АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вихідні дані для побудови робочої моделі (формули розрахунку)

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. А) система для передачі крутного моменту від вала ротора до робочої машини (генератора)
  3. Аналітичні показники та середні характеристики рядів динаміки. Трендові моделі
  4. ВЕДЕННЯ РОБОЧОЇ КАРТИ
  5. Вибір моделі грошового потоку
  6. Вибір моделі транспортного засобу
  7. Вибір робочої рідини
  8. Визначення робочої точки насосної установки
  9. Витратні моделі економічної рівноваги. Моделі “витрати-випуск” та “вилучення-ін’єкції”.
  10. Вихідні дані
  11. ВИХІДНІ ДАНІ
  12. Вихідні дані для виконання розрахункової роботи

Малюнок 1.3


Потреба у сировині, кг/т карамелі (формули розрахунку)

 

 

Малюнок 1.4

 

 

Річна продуктивність ліній (формули розрахунку)

 

Малюнок 1.5

 

 


 

ІІ.

Після введення формул всіх обмежень і цільової функції для розв'язання задачі лінійного програмування за допомогою табличного процесора Мicrisoft Ехсеl потрібно виконати такі дії:

1. Створити новий лист – «Оптимізація» і скопіювати в нього лист «Базовий варіант».

Можна створити лист «Оптимізація» за допомогою наступної операції: відкрити лист «Базовий варіант», нажати кнопку Ctrl і мишкою потягнути за лист вправо й відпустити спочатку клавішу мишки, а потім кнопку Ctrl. Одержимо новий лист із назвою «Базовий варіант (2)», змінимо назву на«Оптимізація».

На листі «Оптимізація» проведемо обчислення для завдання.

2. В головному меню виберіть пункт «Сервис», далі «Поиск решения» (мал.1.6).

Малюнок 1.6

3. У поле «Установить целевую ячейку» введіть адресу або ім'я комірки, в якій знаходиться формула функції, що досліджується на екстремум. В нашому випадку ввести $М$9.

Щоб максимізувати значення цільової комірки шляхом зміни значень комірок шуканих невідомих змінних, встановіть перемикач «Равной» у положення максимальному значенню (Мах).

Щоб мінімізувати значення цільової комірки шляхом зміни значень комірок шуканих невідомих змінних, встановіть перемикач у положення мінімальному значенню (Міn).

Щоб знайти значення в цільовій комірці, яке дорівнює деякому числу шляхом зміни значень комірок шуканих невідомих змінних, встановіть перемикач у положення «значенню» і введіть у відповідне поле необхідне число.

В нашому випадку встановлюємо перемикач у положення максимальному значенню (Мах).

4. У поле «Изменяя ячейки» введіть іме­на чи адреси комірок шуканих невідомих змінних, розділяючи їх комами або за допомогою мишки вказати необхідні комірки. Допускається встановлення до 200 змінюваних комірок. В нашому випадку введемо $D$6:$L$6. Щоб автоматично знайти всі комірки, що впливають на цільову функцію, натисніть кнопку «Предположить».

5. У поле «Ограничения» введіть всі обмеження, що накладаються на пошук розв'язку. Для цього натисніть кнопку «Добавить». Відкриється вікно «Добавление ограничения» (мал. 1.7).

Малюнок 1.7

У поле «Ссылка на ячейку» ввести комірку чи діапазон, на значення яких необхідно накласти обмеження. Поле «Ограничение» служить для завдання умови, що накладається на значення комірки чи діапазону, зазначеного вполі «Ссылка на ячейку». Виберіть необхідний умовний оператор (<=, =, >=, цел або двоич) (мал. 1.8).

Малюнок 1.8

Введіть обмеження – число, формулу, посилання на чи осередок діапазон – у поле праворуч від списку, що розкривається. Натисніть на кнопку «Добавить», щоб, не повертаючись у вікно діалогу «Параметры поиска решения», накласти нову умову на пошук розв'язку задачі. В нашому випадку потрібно ввести (мал. 1.9):

$D$13<=$D$6,

$D$6 <=$D$12,

$E$13<=$E$6,

$E$6<=$E$12,

$F$13<=$F$6,

$F$6<=$F$12,

$G$13<=$G$6,

$G$6<=$G$12,

$H$13<=$H$6,

$H$6<=$H$12,

$I$13<=$I$6,

$I$6<=$I$12,

$J$13<=$J$6,

$J$6<=$J$12,

$K$13<=$K$6,

$K$6<=$K$12,

$L$13<=$L$6,

$L$6 <=$L$12,

$M$10<=$O$10,

$M$14<=$O$14,

$M$18<=$O$18,

$M$6<=$O$6,

$M$8<=$O$8.

Малюнок 1.9

6. Натисніть кнопку «Выполнить».

7.В результаті виконання програми повинно з’явитися повідомлення про коректність моделі і правильності розрахунків.

За допомогою цього діалогового вікна можна викликати звіти трьох типів: «Результаты», «Устойчивость», «Пределы» (мал. 1.10).

Малюнок 1.10

8. Щоб зберегти знайдений розв'язок, встановіть перемикачу діалоговому вікні «Результаты поиска решения» в положення «Сохранить найденное решение».

 

9. Отже, оптимальний розв'язок лінійної задачі програмування має вигляд:

х1=59; х2=89,87; х3=80; х4=80; х5=100,65; х6=99;
х7=66; х8=101,98; х9=72; F(x) max = 290005,44.

 

10. Більш детальну інформацію по результатам оптимізації дозволяють отримати звіт по результатам, звіт по стійкості, звіт по границям.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)