АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ділова гра «Функціональний розподіл праці в апараті управління організації»

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  4. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  5. III. Основні правила та обов’язки працівників
  6. VI. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА ЗДОРОВ'Я
  7. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  8. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  9. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  10. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  11. Автоматизовані системи управління проектами
  12. Адреса регістра управління завершується на: 11

Мета: Закріплення теоретичного матеріалу по темі "Розподіл і кооперація праці"

Постановка завдання: Розробити матрицю розподілу функцій між підрозділами підприємства. За основу узяти лінійно-функціональну структуру управління.

Методика проведення гри.

1. Ділова гра проводиться по підгрупах чисельністю 8-10 чоловік.

2. Основні етапи гри: постановка проблеми викладачем, аналіз проблемної ситуації в підгрупах, виконання завдань, обговорення рішень, підведення підсумків гри.

 

Методичні вказівки

Розподіл функціональних взаємозв'язків управління здійснюється у вигляді матриці (див. Таблицю 6.11), яка показує, хто і в якій мірі бере участь у виконанні певної функції управління, окремих видів робіт або яка участь приймає в розробці або реалізації управлінського рішення. Вона також відбиває об'єм і характер повноважень посадовців, що беруть участь в процесі управління, коли області повноважень і відповідальності перетинаються. Функціональна матриця служить інструментом аналізу розподілу повноважень і відповідальності на конкретному підприємстві або в конкретному структурному підрозділі. На підставі цього аналізу можна дати рекомендації по вдосконаленню розподілу повноважень і відповідальності між учасниками управлінського процесу.

Матриця зазвичай представляється у вигляді прямокутної таблиці. По стовпцях цієї таблиці дається перелік структурних підрозділів і посад. Якщо аналіз виробляється по підприємству в цілому, то вказуються посади керівників вищого рівня управління і структурні підрозділи (відділи, служби, цехи). Чи якщо матриця розробляється для окремих структурних підрозділів, то вказуються усі посади усередині підрозділу. По рядках матриці перераховуються види виконуваних робіт. Клітини матриці заповнюються прийнятими умовними позначеннями, що вказують міру або об'єм повноважень і відповідальності по кожному виду робіт.

Така матриця дозволяє в одному горизонтальному рядку вказати усіх посадовців і структурні підрозділи, що приймають, участь в реалізації цієї функції, а також міру і характер їх участі. Крім того, вертикальний стовпець вказує усі функції за виконання яких відповідально цей посадовець.

 

Таблиця 6.11

Функції управління Функціональні підрозділи та посадові особи
               
                   
                   
                   

Для заповнення застосовуються наступні умовні позначення:

О – відповідає за виконання цієї функції, організовує її виконання, готує і оформляє остаточний документ.

П – надає початкові дані, необхідну інформацію для виконання цієї функції.

У – участь у виконанні цього завдання, роботи, розробці варіантів рішення.

З – узгодження. Цей символ означає з ким узгоджується яке-небудь питання або документ при виконанні функції.

Р – приймає рішення, стверджує, підписує документ.

У будь-якому рядку матриці відповідальності має бути одна буква «О».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)