АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття «Дисципліна і мотивація праці» (2 год.)

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  4. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  5. II. Практичне завдання.
  6. II. Практичне завдання.
  7. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  8. V. Зміст теми заняття.
  9. V. Зміст теми попереднього заняття.
  10. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  11. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  12. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття

1. Поведінка особистості в групі.

2. Суть і різновиди дисципліни.

3. Сутність трудової, технологічної, виробничої дисципліни.

4. Механізм і методи управління дисципліною.

5. Мотиваційний моніторинг як умову ефективного впливу на поведінку персоналу

Мета практичного заняття:

– з’ясувати сутність трудової, технологічної, виробничої дисципліни;

– з’ясувати механізм і методи управління дисципліною;

– розкрити мотиваційний моніторинг як умову ефективного впливу на поведінку персоналу.

 

Запитання і завдання для перевірки знань

1. Що являє собою виробнича дисципліна?

2. Які дисциплінарні стягнення можуть застосовуватися при порушенні трудової дисципліни?

3. Якими правовими методами забезпечується трудова дисципліна?

4. Якими правовими нормами регулюється внутрішній трудовий розпорядок?

5. Які існують заходи заохочення дотримання трудової дисципліни?

6. Які існують види дисциплінарної відповідальності?

7. Порядок застосування дисциплінарного стягнення.

8 У чому полягає правове значення заходів громадського впливу до порушників трудової дисципліни?

9. Наведіть приклади трудової, технологічної, виробничої дисципліни.

Завдання 6.34. Наведіть приклади з практики українських та іноземних компаній, що ілюструють підходи до формування непрямих пакетів винагороди. Чи існує принципова відмінність у цих підходах в українських та іноземних компаній?

 

Завдання 6.35. Охарактеризуйте методи управління дисципліною, які Ви спостерігали під час проходження виробничої практики на підприємстві (організації). Наведіть приклади. Доведіть чи спростуйте їх дієвість на зміст праці для працівників даного(-ої) підприємства (організації).

 

Ситуаційне завдання: Мотиваційна система працівників підприємства "N"

При розробці стратегії управління персоналом керівництво турфірми "N" орієнтується перш за все на розвиток відчуття індивідуальної відповідальності і підвищення кваліфікації працівників. Надається також увага питанням підтримки корпоративної культури і згуртованості колективу.

Співробітникам фірми "N" надається можливість навчання як безпосередньо на робочому місці (на підприємстві), так і зовні підприємства з частковою або повною оплатою за рахунок організації.

Для всіх працівників підприємства передбачені пільги – безкоштовне харчування протягом робочого дня, службовий транспорт, а також можливість користуватися продукцією (послугами) підприємства за пільговими цінами.

У звітному періоді керівниками фірми "N" була розроблена і впроваджена експериментальна програма з розвитку в працівників відчуття відповідальності й згуртованості колективу. В рамках цієї програми службовцям надали право на самостійне ухвалення рішень (в межах компетенції співробітника) з деяких питань. Були також проведені заходи, спрямовані на поліпшення соціально-психологічного клімату в колективі. Був запрошений фахівець, який проводив тренінг з тактики розв’язання конфліктних ситуацій. Організовувалося проведення сумісних свят.

Був проведений аналіз робочих процесів шляхом складання працівниками карти (фотографії) використання робочого часу. При реалізації програми з поліпшення умов праці в звітному періоді було модифіковано 30% робочих місць.

У період літнього туристського сезону працівникам (менеджерам з продажу турпутівок) виплачувалися премії в розмірі 7 % від продажів у наднормований час, а також надбавки до зарплати за напружені умови праці. По закінченні року була розглянута книга відгуків клієнтів фірми і видані премії трьом співробітникам за відзначені в ній відгуки-подяки.

За порушення корпоративних правил і трудової дисципліни (розпорядку) накладалися штрафи в розмірі, визначеному внутрішніми документами фірми.

За звітний період були зареєстровані стягнення у вигляді штрафів за спізнення і неявки на роботу з неповажних причин, а також штраф за спотворення інформації при роботі з клієнтами.

За результатами поточної атестації один співробітник був зміщений на нижчестоящу посаду, одному співробітнику була знижена заробітна плата, двом підвищена. За незадовільне виконання посадових обов'язків оголошені догани трьом співробітникам, два співробітника було позбавлено щорічних премій, що розраховуються за результатами року.

Визначити:

1.Які з перелічених методів є складовими елементами:

а) системи моральної (матеріальної) мотивації;

б) системи заохочувального (примусового) стимулювання;

2. Які з представлених методів спрямовані на підвищення ефективності поточної діяльності підприємства, які – на результати в довгостроковому періоді?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)