АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задачі для самостійного розв’язання

Читайте также:
  1. V. Ситуаційні задачі
  2. В. Задачі для самоконтролю
  3. Відповідальність сторін та розв’язання спорів
  4. Відшукання способу розв'язування задачі
  5. Деякі задачі механіки та фізики
  6. Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).
  7. Задачі вивчення дисципліни
  8. Задачі для підготовки до іспиту з економетрики
  9. Задачі для самостійного розв’язання
  10. Задачі для самостійного розв’язання
  11. Задачі для самостійного розв’язання
  12. Задачі для самостійного розв’язання

Завдання 1. Яким має бути щомісячний внесок для того, щоб забезпечити накопичення достатньої грошової суми в розмірі 60 тис. грн. для придбання квіткового бізнесу через 2 роки, якщо банк пропонує 12 % річних зі щомісячним нара­хуванням процентів?

Завдання 2. Щоквартальні платежі за договором оренди складського приміщення надходять наприкінці кожного кварталу в розмірі 5500 грн. Середньоринкова ставка доходу -15%. Визначити майбутню вартість орендних платежів за перші 3 квартали.

Завдання 3. Власник нерухомості планує здійснити ремонт будівель через 3 роки. Сьогоднішня вартість такого ремонту дорівнює 44500 грн., щорічне зростання вартості будівельних матеріалів і ремонтних робіт прогнозується в розмірі 5 % на рік. Яку суму слід вносити наприкінці кожного року на рахунок під 10 %річних, щоб мати змогу провести ремонт через 3 роки?

Завдання 4. Прогнозується отримання доходу від екс­плуатації готельного комплексу в розмірі 1250 тис. грн. протягом перших 3 років та в розмірі 1400 тис. грн. протягом наступних 2 років. Якою буде поточна вартість доходів від експлуатації готельного комплексу за всі 5 років, якщо середньоринкова доходність аналогічних об'єктів - 20 %?

Завдання 5. Фінансування діяльності підприємства здійснюється на 50 % за рахунок власних коштів і на 50 % за рахунок позики. Вимоги доходності для позикових коштів – 20 %, для власних – 15 %. Очікувані середні темпи зростання прибутку – 4 %. Розрахувати загальний коефіцієнт капіталізації.

Завдання 6. Для оновлення автопарку підприємство залучило банківську позику в розмірі 300 тис. грн. під 15 % річних зі щоквартальним погашенням протягом 4 років. Визначити залишок заборгованості за основною сумою боргу через 3 роки.

Завдання 7. Власник складських і торговельних приміщень планує протягом 4 років отримувати щорічний дохід від оренди в розмірі 60 тис. грн., після чого передбачається продати приміщення за 1350 тис. грн. Ліквідаційні витрати плануються в розмірі 2 % від продажної ціни. Розбіжності в рівні ризиків, пов'язаних із прогнозуванням доходів від оренди та доходів від продажу, обумовлюють різний рівень ставок дисконту: 8 % - для доходів від оренди приміщень і 20% - для доходів від продажу. Розрахувати поточну вартість загальної суми доходів від оренди та майбутнього продажу приміщень.

Завдання 8. За 6 років вартість устаткування збільшилась із 5100 грн. до 7500 грн. Визначити процентну ставку, за якою відбувалось зростання вартості.

Завдання 9. За допомогою «методу депозитної книжки» потрібно визначити, яку суму треба внести на депозит під 12 % річних, щоб потім шість років підряд знімати по 300 тис. грн. (Поточна вартість одиничного ануїтету 4,11141). Яка функція грошової одиниці використовується для вирішення задачі?

Завдання 10. Позика 250000 грн. амортизується 4 роки з виплатами у кінці року. Виплати кожен рік збільшуються на 5000 грн. Річна процентна ставка становить 8%. Необхідно обчислити перший внесок та скласти графік амортизації.

Завдання 11. Вартість нерухомості дорівнює 1500 тис. грн. Для її придбання було залучено позику в розмірі 70 % від вартості нерухомості під 14 % річних із погашенням кожні півроку протягом 3 років. Розрахувати залишок заборгованості за основною сумою позики через 2 роки.

Завдання 12. Підприємець планує придбати офісне приміщення через 2 роки. Вартість аналогічного приміщення сьогодні оцінюється в 120000 грн. і прогнозується її збільшення на 5 % щорічно. Чи вистачить у підприємця коштів на придбання офісу, якщо він вкладатиме наприкінці кожного року 50000 грн. на рахунок під 15 % річних?

Завдання 13. Щомісячні орендні платежі надходять на початку кожного місяця у розмірі 12000 грн. Середньоринкова місячна ставка доходу – 6 %. Якою буде майбутня вартість платежів наприкінці 8-го місяця?

Завдання 14. Розрахувати суму щорічного внеску на банківський рахунок під 11 % річних для придбання нової технологічної лінії вартістю 45000 грн. через 3 роки?

Завдання 15. Власник планує продавати свій бізнес через 1 рік за попередньою оцінною вартістю в100 тис. грн. Чи достатнім для придбання бізнесу через 1 рік буде внесок у розмірі 80 тис. грн., якщо річна банківська процента ставка становить 20 %, а нарахування процентів відбувається щоквартально?

Завдання 16. Яку суму сьогодні необхідно депонувати в банк під 20 % річних із щоквартальним нарахуванням відсотків для того, щоб через рік мати змогу придбати у власність бізнес вартістю 100 тис. грн.?

Завдання 17. Власник підприємства планує придбати нове обладнання для виробничого підрозділу через 3 роки. На сьогоднішній день вартість такого обладнання оцінюється в 35000 грн. Чи вистачить у власника коштів на переобладнання цеху, якщо він вкладатиме наприкінці кожного кварталу 4500 грн. на рахунок під 24 % річних?

Завдання 18. Визначити ставку дисконту для підприємства, діяльність якого фінансується за рахунок власного та позикового капіталу, якщо частка позикового капіталу – 50 %, номінальна безризикова ставка доходу – 6 %, коефіцієнт b – 1,8, середньоринкова ставка доходу – 12 %, процента ставка за користування банківською позикою – 8 %, ставка податку на прибуток – 23 %.

Завдання 19. Розрахувати ставку капіталізації для ТОВ «Галс», яке здійснює свою діяльність у сфері виробництва будівельних матеріалів, кумулятивним методом на основі наступних даних:

- ставка за валютними депозитами для юридичних осіб терміном до 90 днів категорії «А» на дату оцінки 30.01.2004 р. дорівнює – 10 % (за внесками від 10000 доларів США);

- відповідно до міжнародної практики, середня надбавка для невеликих підприємств за розмір (ризик розміру величини підприємства та зіставлення його з можливостями) складає від 2 до 6 %. У силу того, що в порівнянні з підприємствами-аналогами оцінюване підприємство має менший розмір, існує можливість того, що в перспективі воно може мати менший рівень прибутковості, а отже, для нього потрібен максимальний рівень надбавки для оцінки альтернативних витрат;

- надбавка на галузеву оцінку альтернативних витрат становить 5 %, з огляду на те, що конкуренція на ринку виробників будівельних матеріалів досить висока;

- надбавка за оцінку фінансових альтернативних витрат складає 3 %, тому що підприємство після нормалізації балансу та звіту про прибутки і збитки має низькі показники ліквідності й оборотності за умов суттєвої залежності від позикового капіталу;

- надбавка за ризик різноманітної діяльності – 5 %, зважаючи на те, що продукція підприємства досить широко розповсюджена на ринку;

- надбавка на оцінку професійності менеджменту – 5 %, тому що за умов наявності висококваліфікованих менеджерів у роботі персоналу існують певні недоробки;

- середній темп зростання чистого прибутку склав 7 % на рік.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)