АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 5. Речове право

Читайте также:
  1. IX. МОРАЛЬ И ПРАВО. ВЕЧНЫЕ ИСТИНЫ
  2. VII.ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО.
  3. X. МОРАЛЬ И ПРАВО. РАВЕНСТВО
  4. Административное право и публичное право. Административное право и частное право.
  5. Вопрос 69: Профессия и право.
  6. Глава 1. Государство и право. Их роль в жизни общества
  7. Заняття 1. Господарське право. Господарське
  8. Кооперативне право. Підручник / За ред. чл.-кор. НАН України В. I. Семчика.- К.: 1н Юре, 1998.
  9. Кримінальне право. Загальна частина
  10. Материальное и процессуальное право. Соотношение материального и процессуального права в разных правовых системах.
  11. Международное таможенное право. Принципы международного таможенного права
  12. Обязательственное право.

Об'єкти право

Термін об'єкт права є одній з найважливіших категорій сучасного цивільного права. Існує розвинена класифікація об'єктів, застосовуються різні терміни для позначення цього поняття.В значній мірі і сучасна класифікація об'єктів, і відповідні терміни мають своє походження в римському праві, хоча багато що в цій області є результатом тривалої еволюції категорій в епоху рецепції римського права і в період буржуазних кодифікувань цивільного права.

По тих, що склалися до XIX в. уявленням, об'єктом права може бути все, що служить засобом для задоволення потреби людей, оскільки користування даним засобом вважається дозволеним і володіння їм потребує особливої охорони з боку права. (1) Іншими словами, об'єкт право - це всяке благо, що задовольняє людську потребу, користування і розпорядження яким дозволяється існуючим правопорядком і володіння яким забезпечується правовим захистом.

Ті або інші блага стають об'єктами право, коли піддаються грошовій оцінці, тобто відображають певний матеріальний інтерес. У зв'язку з цим, їх позначають термінами господарські блага, споживні вартості і ін.

Об'єкти права (господарські блага) підрозділяються на речі і дії осіб. Таке ділення проводилося в римському праві в інших виразах, а саме, існували такі поняття, як речі тілесні і речі безтілесні. В даний час широко використовуються такі терміни для позначення відповідних явищ, як: майно і майнові права, матеріальні і нематеріальні блага.

Поняття майно, вельми поширене в сучасному праві і в цивільному обороті, позначалося в римському праві різними термінами, наприклад, universitas iuris (сукупність речей) bona (добро), patrimonium (отчина), res (річ) і ін. У пандектному праві майно визначалося як сукупність тих, що піддаються грошовій оцінці правовідносин, що мають загального носія. (2) У його складі розрізняли активне майно (сукупність тих, що належать особі право) і пасивне майно (сукупність тих, що належать обличчю обов'язків).

Але в римському праві самостійний об'єкт не позначався терміном майно. Універсальним поняттям для цього був термін річ (res), і право приділяла значна увага опису різних юридичних властивостей речей, встановлюючи відповідну їх класифікацію. Про це свідчить ввідний фрагмент Титулу першого Другої книги Інституцій, який так і називається - "Про ділення речей" (De rerum divisione): "Речі або знаходяться в наший власності або не знаходяться. Одні речі представляються такими, користування якими, згідно природному праву, доступно всім; інші утворюють державну власність; треті належать юридичним особам (universitatis); четверті не знаходяться ні в чиєму приватному володінні, нарешті, велика частина речей належить окремим особам, які набувають їх по різних законних підставах..."

Як і ця приведена класифікація речей по їх приналежності різним суб'єктам, так і інші описи не складають в римському праві єдиного блоку категорій. Проте подальша наукова обробка саме римських правових понять підготувала таку класифікацію речей, яка володіє рисами стійкості, внутрішньої єдності і широко використовується як сучасними законодавцями, так і доктриною.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)