АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Грошово-кредитне регулювання економіки

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  2. Антропогенез і регулювання стосунків
  3. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  4. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  5. Велика Британія: політика державного регулювання
  6. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  7. Вопрос Правове регулювання ціни та ціноутворення.
  8. Вплив держави на економічну рівновагу. Модель економічної рівноваги за методом “витрати-випуск” для змішаної закритої економіки.
  9. Господарські зобов’язання та господарська відповідальність. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання.
  10. ГОСПОДАРСЬКІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ДОГОВІРНИХ ВІДНОСИН
  11. Господарські правовідносини, як предмет регулювання господарського права, їх ознаки та види.
  12. Грошово-кредитне регулювання ек-ки: методи впливу на грошову Пр, політика “дорогих” та “дешевих” грошей.

Грошово-кредитна, або монетарна, полі­тика є одним із головних інструментів державного регулю­вання економіки. Саме на цій політиці держави акценту­ють свою увагу монетаристи. Грошово-кредитна політика найбільш ефективно і оперативно виконує функції регу­лювання економічного циклу, попередження і подолання спаду виробництва.

Мета грошово-кредитної політики — досягнення на національному ринку рівноваги, що характеризується пов­ною зайнятістю та відсутністю інфляції. Суть цієї політики полягає в регулюванні обсягу грошової пропозиції для стабілізації економіки. Так, під час спаду виробництва монетарна політика зводиться до стимулювання зростання пропозиції грошей, а в періоди високої інфляції, навпаки, до її обмеження.

Головним суб'єктом монетарної політики держави є Національний банк, який здійснює грошову емісію і регу­лює грошово-кредитну діяльність комерційних банків.

У своїй політиці Національний банк застосовує такі методи: операції на відкритому рийку; зміна рівня міні­мальної резервної норми; визначення рівня облікової ставки.

Операції на відкритому ринку — найбільш важливий метод з точки зору регулювання пропозиції грошей. Суть цього методу полягає в купівлі-продажу Національним банком урядових цінних паперів на відкритому ринку. В процесі купівлі-продажу цих паперів Національний банк вступає у відносини з комерційними банками, нефінан­совими фірмами і населенням. Купуючи або продаючи урядові цінні папери, Національний банк здатний збіль­шувати або зменшувати резерви в банківській системі і таким чином впливати на пропозицію грошей.

Змінюючи мінімальну обов'язкову резервну норму, Національний банк також може впливати на кредитні можливості комерційних банків. Збільшення норми резер­ву призведе до скорочення грошової пропозиції і підви­щення відсоткової ставки. Гроші стають «дорогими», що означає рестриктивну політику. І навпаки, знижуючи резервну норму. Національний банк здійснює експан­сіоністську політику, тобто політику «дешевих» грошей.

Облікова ставка — це відсоток, під який Національний банк надає кредити комерційним банкам. Національний банк може надавати безпосередньо позику комерційним банкам, призначаючи низьку (дисконтну) облікову ставку. Тому ця політика називається також дисконтною. Вона призводить до збільшення резервів у комерційних банках і зростання пропозиції грошей, що знижує відсоткову ставку на грошовому ринку. І навпаки, підвищуючи облікову ставку. Національний банк скорочує резерви комерційних банків. У них погіршуються можливості до кредитування економіки, пропозиція грошей зменшується, а відсоткова ставка зростає.

Розглянута грошово-кредитна політика держави має безпосередній вплив на рівень національного виробницт­ва, забезпечення зайнятості в економіці та цінову стабіль­ність.

Отже, ефективна грошово-кредитна політика розгляда­ється як невід'ємний компонент антиінфляційної політи­ки тому, що помилкове, необгрунтоване збільшення гро­шової пропозиції спричинює інфляцію.

На результати монетарної політики значно впливають і процеси, що відбуваються в світовій економіці

Для будь-якої економіки поряд із підтримкою внутріш­ньої рівноваги виключно важливою є проблема досягнен­ня балансу між експортом та імпортом.

До складу грошової пропозиції входять як депозитні, так і готівкові гроші, тобто: ПрГ = ГГ + ДГ, де ГГ — готівкові гроші.

Крім того, грошовий обіг має ще один канал вилучень — це готівкові гроші. За умов зміни величини готівки вели­чина депозитних грошей в складі грошей, залучених бан­ками, змінюється в протилежному напрямку. Це впливає на здатність банків створювати нові гроші.

Щоб визначити модель грошової пропозиції з ураху­ванням усіх обставин, визначимо два додаткових показни­ки, що впливають на її величину.

Коефіцієнт готівки (Кг) — це відношення готівкових грошей до депозитних грошей:

Кг = ГГ / ДГ, звідси ГГ = Кг х ДГ.

Грошова база (ГБ) — це сума готівкових грошей та банківських резервів: ГБ=ГГ+БР.

З урахуванням цього формула грошової бази набуває вигляду:

ГБ = Кг х ДГ + ДГ х Рн = ДГ х (Кг + н).

Звідси депозитні гроші дорівнюють: ДГ = ГБ / (Кг + Рн).

Виходячи з цього, модифікуємо формулу готівкових грошей:

ГГ = Кг х ДГ = Кг х [ГБ / (Кг + Рн)].

Отже, розгорнута формула грошової пропозиції може бути записана:

ПрГ = ГГ + ДГ = ГБ / (Кг + Рн) х Кг + ГБ / (Кг + Рн) = ГБ х [(1 + Кг) / (Рн + Кг)].

Тобто, остаточна формула грошової пропозиції прий­має вигляд:

ПрГ = ГБ х [(1 + Кг) / (Рн + Кг)].

У цій формулі вираз [(1 + Кг) / (Рн + Кг)] – це грошовий мультиплікатор, який враховує два канали вилучень у формі готівки та банківських резервів:

Для пояснення неокласичного розуміння впливу грошово-кредитної політики на економіку використаємо модель IS─LM.

Розглянемо графік моделі IS─LM, на якому відображена зміна рівноваги під впливом змін у грошовій масі (рис. 7.2). Збільшення грошової маси зміщує лінію LM1 праворуч у положення LM2. Якщо грошова пропозиція збільшиться, відсоткова ставка зменшиться з і1 до і2. Оскільки величина інвестицій знаходиться в оберненій залежності від ставки відсотка, то за таких умов схильність до інвестування зросте. Виходячи з еластичності взаємозв’язку між відсотковою ставкою і величиною інвестицій, можна очікувати зміни інвестицій та мультиплікативного впливу на величину випуску, що приведе до збільшення випуску з Y1 до Y2. Таким чином, неокласики вважають монетарні дії ефективним способом впливу на реальний випуск.

Однак наведена логіка має певні вади, що пов’язано з обмеженими можливостями грошово-кредитної системи, надавати кошти для інвестицій у реальний сектор економіки. Для з’ясування цієї проблеми уведемо до нашого аналізу певні уточнення, які стосуються виду кривої LM.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)