АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічна рівновага в умовах відкритої економіки. Чистий експорт як компонент сукупних видатків

Читайте также:
  1. I. Запроваджується в умовах воєнного стану.
  2. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  3. III. Зменшення державних видатків.
  4. III. ИНДИВИДУАЛИЗМ КАК ВАЖНЕЙШИЙ БАЗОВЫЙ КОМПОНЕНТ АМЕРИКАНИЗМА
  5. VI. ЕКОНОМІЧНА САМОСТІЙНІСТЬ
  6. Адміністративно-командна економічна система
  7. Анализ объекта проектирования. Описание компонента РЭС
  8. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  9. Аналіз моделі IS-LMдля відкритої економіки при фіксованому обмінному курсі.
  10. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  11. Безазотистые органические компоненты крови.
  12. БИЛЕТ 20 Ивенстиции как компонент совокупных расходов. Спрос на ивестиции.

В основі моделі Манделла-Флемінга знаходиться відома модель IS-LM, яка ще має назву модель Хікса-Хансена, і дозволяє визначати стан одночасної рівноваги на товарному і грошовому ринках за умов різних комбінацій ставки відсотка і рівня доходу. На відміну від моделі Хікса-Хансена модель Манделла-Флемінга описує одночасну рівновагу товарного, грошового і зовнішнього ринків у малій відкритій економіці.

Визначимо вид рівнянь кривих IS-LM.

Рівняння кривої IS можна вивести, використовуючи основне кейнсіанське рівняння:

Y= C + I + G

С = С + С'(1 -t)Y

1 = 1-bi,

де b - коефіцієнт еластичності інвестицій від відсоткової ставки

G = G.

Із вищенаведених рівнянь отримуємо:

Y = C + I + G + C'(l-t)Y-bi.

Якщо позначити суму автономних видатків С + І + G через Е, отримуємо:

Якщо позначити через α, матимемо такий варіант кривої IS:

Y=α(E-bi)

Крива IS має від'ємний нахил оскільки збільшення відсоткової ставки зменшує інвестиції і завдяки мультиплікаційному ефекту призводить до зменшення рівня доходу.

Хn = X - nq - m'Y.

Формула кривої IS набуває вигляду:

Крива LM описує взаємозв'язок між грошовим попитом, доходом і відсотком LM:

k - коефіцієнт еластичності попиту на гроші від розміру реального випуску;

h - коефіцієнт еластичності попиту на гроші від ставки відсотка.

Рівняння описує рівновагу грошового ринку. Крива LM має позитивний нахил,оскільки k > 0. Зростання доходу збільшує h попит на гроші, і якщо не існує відповідної пропозиції грошей, то відсоткова ставка зростає, і попит повертається до початкового рівня. Зрушити криву LM може зміна у номінальній пропозиції грошей.

Платіжний баланс включає рахунок поточних операцій СА і рахунок руху капіталу КА та рахунок зміни офіційних резервних активів AR. Сума СА та КА становить баланс офіційних розрахунків ВР

ВР = СА + КА.

Модель IS - LM- ВР

Якщо баланс офіційних роз­рахунків відображає чисту купівлю іноземних товарів, послуг та активів, дисбаланс може бути профінансований за рахунок офіційних валютних резервів Центробанку ЛК. Якщо при­пустити, що величина іноземних ва­лютних резервів відповідає величині офіційних валютних резервів Центробанку, то рахунок офіційних валютних резервів фактично ві­дображає величину зміни чистих ва­лютних резервів Центробанку.

ВР = ∆R

Рівняння кривої ВР може бути представлено у такому вигляді:

і - і* - різниця між внутрішньою і світовою ставками відсотка.

Крива ВР завжди має позитивний нахил, що обумовлено зростанням доходу Y, імпорту М, збільшенням дефіциту за поточним рахунком і як наслідок збільшенням внутрішньої відсоткової ставки. Зрушити криву ВР можуть зміни обмінного валютного курсу, активна торговельна політика, зміни в потоках капіталу.

У моделі Манделла-Флемінга передбачається, що в економіці існує абсолютна мобільність капіталу, а це означає, що в малій відкритій економіці внутрішня ставка відсотка визначається світовою відсотковою ставкою і = і*. За таких умов крива ВР є горизонтальною, що відображає абсолютну еластичність доходу від світової ставки відсотка.

Платіжний баланс має дефіцит в області вище кривої ВР, відповідно платіжний баланс позитивний в області нижче кривої ВР.

Економіка більшості країн є відкритою, отже вони експортують та імпортують певні товари й послуги. Тому одним із компонентів сукупних видатків виступає чистий експорт – різниця між експортом і імпортом товарів і послуг. Чистий експорт є додатною величиною, коли експорт перевищує імпорт, і має від’ємне значення, коли імпорт більший за експорт. Додатній чистий експорт збільшує, а від’ємний зменшує сукупні видатки на купівлю національного продукту країни. Тому додатній чистий експорт стимулює збільшення реального ВВП, тоді як від’ємний спричиняє його зменшення.

Експорт сприяє підвищенню сукупних видатків на купівлю нац. продукту країни, бо певна його частина споживається за кордоном. Завдяки експорту реальний ВВП країни та кількість робочих місць у ній зростають.

Загальний вплив зовн.торгівлі на сукупні видатки в країні залежить від чистого експорту. Додатний чистий експорт збільшує сукупні видатки порівняно з їхньою величиною у закритій економіці, в якій немає експортно-імпортних операцій. На рисунку лінія сукупних видатків (С+І+ ) переміщується вгору стосовно лінії видатків (С+І). Тому реальне ВВП країни зростає від до . Від’ємний чистий експорт знижує сукупні видатки порівняно з рівнем видатків у закритій економіці. Лінія сукупних видатків (С+І+Х2) переміщується до низу разом відносно лінії (С+І). Це означає, що реальне ВВП країни знижується з Y1 до Y3. При цьому приріст або скорочення рівноважного ВВП дорівнюють добуткові величини чистого експорту та мультиплікатора чистого експорту. Мультиплікатор чистого експорту є мультиплікатором видатків і дорівнює простому мультиплікаторові.

Імпорт, як і інші вилучення зменшує сукупні видатки на купівлю вітчизняних товарів і послуг. Для врахування впливу імпорту на мультиплікатор видатків введемо поняття граничної схильності до імпорту МРМ, яке показує, на скільки збільшиться імпорт зі збільшенням використовуваного доходу на одну одиницю.

Складний мультиплікатор відображає ступінь впливу на рівноважний ВВП усіх можливих витікань із потоку „видатки-доходи”. Для обчислення розміру цього мультиплікатора потрібно врахувати, крім заощаджень, ще два інші види витікань – податки та імпорт.

Чим вищі гранична схильність до заощадження, граничний податковий коефіцієнт та гранична схильність до імпорту, то менший розмір мультиплікатора. Отже, мультиплікатор відкритої економіки менший за мультиплікатор закритої економіки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)