АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Регулювання валютних курсів

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  2. Антропогенез і регулювання стосунків
  3. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  4. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  5. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.
  6. Велика Британія: політика державного регулювання
  7. Види валютних операцій, їх характеристика.
  8. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  9. Вопрос Правове регулювання ціни та ціноутворення.
  10. Господарські зобов’язання та господарська відповідальність. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання.
  11. ГОСПОДАРСЬКІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ДОГОВІРНИХ ВІДНОСИН
  12. Господарські правовідносини, як предмет регулювання господарського права, їх ознаки та види.

Грошовий ринок країни знаходиться в стані рівноваги, якщо попит і пропозиція врівноважені і визначають рівноважну відсоткову ставку і. Якщо грошова маса всередині країни зростає, а грошова маса в зарубіжній країні-партнері є постійною, то в короткотерміновому періоді це призводить до знецінення національної валюти у першій країні і, навпаки, якщо грошова маса у нашій країні зменшується, а грошова маса в зарубіжній країні є постійною, то обмінний курс національної валюти зменшується. Зростання грошової маси в зарубіжній країні за умови незмінної грошової маси в даній країні призводить до збільшення курсу національної валюти останньої і, навпаки, зменшення грошової маси у зарубіжній країні за умови незмінної грошової маси в нашій країні призводить до зменшення обмінного курсу вітчизняної валюти.В довгостроковому періоді зміна курсів так само визначається зміною грошової маси, але динаміка зміни більш значна, що обумовлено інфляційними очікуваннями. Зміна відсоткових ставок, що пов’язана з міжнародним перетіканням капіталу, значно впливає на динаміку валютних курсів. Наприклад, якщо відносне зростання відсоткової ставки в даній країні внаслідок проведення стримувальної грошово-кредитної політики сприяє зростанню курсу її валюти, іноземні інвестори конвертують свої активи у національній валюті у валюту даної країни. Це призводить до збільшення попиту на валюту даної країни, збільшує доходність активів і подальше зростання валютного курсу. Збільшення реальних доходів у країні призводить до зростання курсу її валюти, в той же час зростання відсоткових ставок, пов’язаних з інфляційними процесами, не призводить до зростання валютного курсу.

У світі існує дві системи валютних курсів: система гнучких валютних курсів і система фіксованих валютних курсів.Система гнучких валютних курсів передбачає невтручання Центрального банку в діяльність валютного ринку, де рівноважний валютний курс встановлюється в точці перетину кривих попиту й пропозиції на валютному ринку.Слід зазначити, що валютний курс знаходиться під впливом значної кількості чинників, що впливають на криві попиту й пропозиції на валютному ринку. Серед таких чинників найбільш вагомими є такі:зміна рівня валового випуску і доходу Y і як наслідок зміна сукупного попиту на імпортні товари й послуги;

очікування суб’єктів ринку відносно майбутніх змін валютного курсу;зміни процентних ставок у країнах, викликані міжнародним перетіканням капіталу.

а системи фіксованих валютних курсів Центральний банк фіксує валютний курс на певному рівні і бере на себе зобов’язання підтримувати цей рівень. У разі відхилення фіксованого валютного курсу від установленого рівня Центральний банк здійснює інтервенцію на валютному ринку. Валютна інтервенція являє собою спробу стабілізації рівня валютних курсів за рахунок блокування ринкових сил, що підвищують або знижують обмінний курс валюти.Наприклад, якщо курс американського долара до євро зменшується з Е1 до Е2, крива пропозиції доларів зміщується з положення S1 до S2 (рис. 9.5.). Федеральна резервна система США (ФРС), яка виконує функції Центрального банка, може здійснити такий захід: вона продає деноміновані в євро цінні папери дилеру в Німеччині і отримує платежі у вигляді деномінованого в євро трансакційного депозита у Німецькому банку – Центральному банку Німеччини. Під час здійснення цієї угоди Німецький банк діє як посередник ФРС. З метою отримання доларів Німецький банк продає деномінований в євро депозит будь-якому відділенню одного з комерційних американських банків у Німеччині. Розраховуючись за вказаний депозит, комерційний банк знімає гроші в доларах із балансового залишку свого резервного рахунку, який він має у ФРС. Кінцевим результатом операції є придбання ФРС певної кількості доларів. Тим самим досягається ефект збільшення попиту на долари. Внаслідок цього крива попиту на долари зміщується праворуч з положення D1 у положення D2. Нова рівновага встановлюється в точці Е3, в якій рівень обмінного курсу не знижується, оскільки попит і пропозиція зростають в однаковій мірі.

Якщо в іншій ситуації ФРС вважає необхідним протистояти дії ринкових сил, які призводять до зростання вартості долара, вона має здійснити прямо протилежні заходи. ФРС купує деномінований у євро депозит в американському комерційному банку, кредитуючи резервний рахунок цього банку в ФРС на необхідну кількість доларів. ФРС використовує деномінований у євро депозит для купівлі цінних паперів уряду Німеччини. Така послідовність угод впливає на зовнішні валютні ринки в напрямку зменшення вартості долара.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)