АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Українських земель

Читайте также:
  1. IV. Поземельные книги и другие системы оглашений (вотчинная и крепостная системы)
  2. Абсолютная земельная рента. Причины , условия и источники образования абсолютной земельной ренты
  3. Анализ действующего законодательства Иркутской области в сфере земельного законодательства
  4. Б) земельні ділянки з еродованими, перезволоженими, з підвищеною кислотністю або засоленість, забрудненими хімічними речовинами ґрунтами та інші.
  5. Блок 8-13. ҐРУНТИ І ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ.
  6. В области земельных отношений и охраны окружающей среды, управления муниципальной собственностью
  7. Виды ответственности за нарушения земельного законодательства
  8. Виды правонарушений земельного законодательства.
  9. Від земельної ділянки
  10. Відповідні функції становлять зміст управління в галузі використання і охорони земель.
  11. Вопрос 15. Рынок земельных ресурсов и земельная рента. Равновесие на рынке услуг земли. Дифференциальная земельная рента. Цена земли как дисконтированная ценность.
  12. Глава 13. РЫНОК ЗЕМЕЛЬНЫХ РЕСУРСОВ И ЗЕМЕЛЬНАЯ РЕНТА

Людиноподібні істоти виникли на Землі 6-5 млн. років тому. Понад 2 млн. років тому – з’явилися перші люди. Ознаки життя первісних людей (стійбища) – архантропів - на території України відносять до часів раннього палеоліту (від появи людини до 150 тис. років тому). Це, передусім, найдавніша в Україні стоянка Королеве у Закарпатті (1 млн. років тому), а також стоянки людей на Півдні Криму (Киїк-Коба), Приазов’ї (стоянка Амвросіївка), Середнього Подністров’я (Лука-Врублевецька), на Волині (Житомирська стоянка), у Надпорожжі (стоянка Круглик). Всього відомо більше 30 стоянок епохи раннього палеоліту (1 млн. – 150 тис. років).

У період середнього палеоліту (бл. 150-35 тис. років назад) давні люди (неандертальці) заселяли значну частину території сучасної України. Відомі стоянки людей у Криму (Чокурча, Старосілля та ін.), у Дніпровському Надпорожжі (Стоянка Кодак), на Середньому Дністрі (Молодова І), на Черкащині (Нечаєве – 3, Лип’янка – 1, Маслове - 5) та ін. – всього 200 стоянок. У цей період розпочалося закладання духовного світу людей. З’являються релігійні вірування, образотворче мистецтво.

У пізньому палеоліті (бл. 35-10 (11) тис. років назад) уся територія сучасної України була заселена людьми (кроманьйонці – сучасний тип людей). Стоянки людей існували на р. Дністрі (Молодова V), в басейні річок Горинь та Тетерев, на території Києва (Кирилівська стоянка), на Десні (Мізинська стоянка, Пушкарі), на Полтавщині (Гінцівська стоянка), стоянка Межиріч на Росі та інші – всього понад 1000 стоянок.

В епоху палеоліту люди займалися збиральництвом та полюванням. Відбувалося становлення родового ладу, формується племінна організація людності (внаслідок переходу від ендогамії до екзогамії). У пізньому палеоліті використовувалося близько 100 типів знарядь праці. Інтенсивно формується релігійна свідомість людей, формами якої виступали тотемізм, анімізм, фетишизм і магія. Тотемізм – віра в спільного для колективу предка – певної тварини, рослини, об’єкта. Анімізм – віра в існування душі і духів, які керують усім матеріальним світом. Фетишизм – поклоніння предметам неживої природи, віра у надприродні сили матеріальних речей. Магія – обряди чаклунства, віщування, віра у вміння викликати певні явища. Розвивалося образотворче та прикладне мистецтво, очевидно пов’язане з ритуалами полювання. Виготовлялися прикраси, статуетки птахів і тварин, людей. Збереглися малюнки тодішніх людей на кістках та стінах печер. Виникла музика і танці (збереглася флейта із кістки оленя, ударні інструменти з кісток мамонта, статуетки танцюючих жінок).

У добу мезоліту (бл. 10-7 тис. років до н. е. – середній кам’яний вік) розвивалося рибальство, у полюванні застосовувався лук, виникають нові знаряддя праці (сокира, ніж, долото, спис). Стоянки людей: Таш-Аір І, Мурзак-Коба, Замиль-Коба І та ІІ, Фатьма-Коба в Криму, Гребеники на Нижньому Дністрі, Дніпровець і Добрянка на Черкащині та інші – всього відомо близько 1000 стоянок.

В епоху неоліту (6-4 тис. до н. е. – новий кам’яний вік) родоплемінна організація людності отримала продовження, відбувається „неолітична революція” перехід від привласнюю чого господарства до відтворюючого. У неоліті відбувається поступовий перехід до нових занять – до землеробства та скотарства. Поселення людей епохи неоліту відкриті на всій території сучасної України (Маріупольський могильник, Кам’яна могила та ін.) – майже 500 осередків неолітичної людності. У цей період з’являється система землеробських і скотарських культів.

В енеоліті (мідний, або мідно-кам’яний вік) та в епоху бронзи (4 – початок 1-го тис. до н. е.) землеробство і скотарство отримує значний розвиток. Ця епоха представлена племенами трипільської культури (назва походить від сучасного села Трипілля Київської області). Носії трипільської культури жили у великих населених пунктах у двоповерхових будівлях. Виробили власне уявлення про будову Всесвіту (збереглися зображення сонця, місяця, води), поклонялися своїм богам, культу плодоріддя, символом якого виступали статуетки жінок.

У перші століття І-го тис. до н. е. бронзовий вік замінив залізний. Перші залізні вироби відомі у виконанні племен чорноліської культури. Проживала на території між Дніпром і Дністром.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)