АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне завдання № 8

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

 

І. Терапія

Фельдшер виїхав на виклик до хворого П. 52 років. Зі слів рідних він хворіє цукровим діабетом, отримує інсулін. Після тяжкої психічної травми три дні тому з’явились в’ялість. Багато пив рідини і спав, із-за різкої слабкості змушений був знаходитись у ліжку. Зранку рідні прийшли відвідати хворого, але не змогли розбудити. Об’єктивно: хворий без свідомості, шумне дихання, запах ацетону із рота. Обличчя гіперемійоване, очні яблука м’які, зіниці звужені. Язик сухий покритий коричневим нальотом. АТ – 90/60 мм рт. ст. Ps – 96 уд/хв., слабкого наповнення. В легенях на фоні ослабленого дихання велика кількість сухих розсіяних хрипів. Тони серця приглушені. Живіт м’який.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Складіть схему диференційної діагностики, та визначте свою тактику.

3. Проведіть аускультацію легень.

 

ІІ. Хірургія

Ви фельдшер ФАПу. До вас звернувся пацієнт 69 років.

Скарги: на відчуття заніміння пальців стопи, біль при ходьбі, яка проходить

при відпочиванні через кожні 50 м. Раніше за допомогою не звертався.

Анамнез: вважає себе хворим близько 2 років.

Об'єктивно: Шкіра і видимі слизові звичайного кольору. Пульс – 88 за 1 хв. АТ 140/90 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне. Живіт м’який, безболісний. Пальці стопи бліді, холодні при пальпації. Пульсація тильних артерій стоп різко послаблена,підколінних-послаблена, стегнових – задовільна. Відмічається незначна атрофія м'язів. Трофічних виразок і некрозу не відмічається.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Визначте свою тактику.

3. Здійснити обробку рук розчином “С – 4”.

 

ІІІ. Акушерство

У першороділлі О., 23 років На висоті однієї з потуг народився живий, доношений плід з оцінкою по шкалі Апгар 8 б. і масою 3 200 г, довжина 50 см. Через 10 хвилин після народження плода, дно матки піднялось вгору і відхилилось у праве підребер’я. Зовнішній відрізок пуповини подовжився на 10 см, визначається витинання над лоном. Крововтрата близько 200 мл.

1. Сформулюйте акушерський діагноз та обгрунтуйте його.

2. Визначте ознаки відокремлення плаценти та подальшу тактику ведення пологів.

3. Продемонструйте на фантомі зовнішні прийоми виділення посліду з матки, визначте показання і умови щодо їх застосування.

 

ІV. Педіатрія

Фельдшер ФАПу на патронажі корегує вигодовування: дитині 7 днів, знаходиться на штучному вигодовуванні, вага при народженні 3 500 г.

1. Розрахуйте разовий об’єм їжі.

2. Складіть меню на 1 день.

3. Проведіть гігієнічну ванну.

 

V. Завдання

Випишіть парацетамол. Визначте групу, фармакологічну дію.

 

Викладачі: ___________________________________

___________________________________

___________________________________

 

 


Розглянуто на засіданні циклової комісії клінічних дисциплін Лікувальна справа Пр. № 5 від «03» січня 2013р. Голова комісії ______ Сінєпол А.Г.   Затверджую заступник директора з навчальної частини __________Л.А.Корчменко «____» _______________ 2013 р.

Практичне завдання № 9

І. Терапія

Фельдшер прибув на виклик до хворої Д., 71 року, яка скаржиться на періодичний тупий біль в області серця, задишку при незначному фізичному навантаженні, серцебиття, набряки на нижніх кінцівках, збільшення живота. З анамнезу: хворіє ішемічною хворобою серця більше 10 років, протягом 2 років турбує миготтлива аритмія. Об’єктивно: ортопноє, шкіра бліда, акроціаноз. Кількість дихальних рухів – 28, аускультативно над легенями в нижніх відділах з обох боків вологі, дрібнопухирцеві хрипи. АТ – 150/90 мм рт. ст. Ps – 104 уд/хв., аритмічний. Тони серця послаблені, ритм неправильний, миготтлива аритмія. Живіт збільшений в об’ємі за рахунок асциту. Печінка на 4 см нижче краю реберної дуги, чутлива, масивні набряки на гомілках і стопах.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження та лікування.

3. Продемонструйте техніку визначення пульсу, верхівкового поштовху, визначення АТ.

ІІ. Хірургія

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до будівельника.

Скарги: біль в животі в ділянці пупка. Самостійно піднявся, хотів продовжити роботу, але з'явилось головокружіння, нудота, блювання. Рухи посилювали біль в животі, - приліг в тіні з надією на покращення, але стан погіршувався і колеги по роботі викликали фельдшера.

Анамнез: Травмувався 1 годину тому назад, виконуючи покрівельні роботи, упав з даху висотою 3 м на живіт.

Об'єктивно: Риси обличчя загостренні. Хворий лежить на лівому боці з приведеними до живота ногами, просить пити. Пульс 120 за хв, А/Т – 110/60 мм.рт.ст. ЧДР –24 за хв. Язик сухий, покритий білим нальотом, живіт злегка здутий, не приймає участі в акті дихання. При пальпації – чітко виражено напруження м'язів. Межі печінкової тупості не визначаються. Гази не відходять, стільця не було.Симптоми подразнення очеревини чітко позитивні по всьому животу.

1. Надайте ПМД та визначте вашу тактику.

2. Накладіть колосоподібну пов’язку на плечовий суглоб.

ІІІ. Акушерство

Першовагітна О., 20 років звернулась до фельдшера ФАПу. Скаржиться на нудоту, блювання 8 – 10 разів на добу, слиновиділення, слабкість, запаморочення, відсутність апетиту, зниження працездатності. З анамнезу встановлено: остання менструація 2,5 місяців тому, нудота і блювання визначаються на протязі 2-х тижнів. Загальний стан прогресивно погіршується. За час захворювання схудла на 3 кг. Об’єктивно: шкіра бліда, суха. Температура тіла 37,2°С, АТ – 100/60 – 90/60 мм рт. ст., Рs – 86 уд/хв. ритмічний. В останньому аналізі сечі визначається ацетон. Клінічний аналіз сечі: жовта, мутна, реакція кисла, питома вага 1022, лейкоцитів – 2 – 6 в полі зору. Гінекологічне дослідження: зовнішні статеві органи розвинуті правильно. Оволосіння за жіночим типом, піхва вузька, шийка матки конічної форми, ціанотична. Тіло матки в антефлексо м’якої консистенції, тонізується при пальпації, збільшене до 8 тижнів вагітності. Придатки без особливостей. Виділення серозні.

1. Поставте діагноз та обгрунтуйте його.

2. Тактика фельдшера в даному випадку.

3. Продемонструйте на фантомі техніку піхвового дослідження.

ІV. Педіатрія

На ФАП звернулася мама з дитиною 7 років. Скарги на часте сечовипускання, біль в животі, блювання, нудоту, температуру 37,7°С. При обстеженні: блідість шкіри та слизових оболонок, позитивний симптом Пастернацького справа. В клінічному аналізі лейкоцити 40 – 50 у полі зору, еритроцити 3 – 4 у полі зору, бактерії, вміст білка 0,161 г/л..

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Вкажіть принципи лікування.

3. Продемонструйте збір сечі на бактеріологічне дослідження.

V. Завдання

Випишіть гепарин. Вкажіть групу, фармакологічну дію, побічні ефекти.

Викладачі: ___________________________________

___________________________________

___________________________________


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)