АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етапи життєвого циклу товару та їх характеристика

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  9. Product Positioning (Позиціонування товару)
  10. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  11. V. Порівняльна характеристика урядів держав Західної Європи
  12. VII. Характеристика мероприятий и ведомственных целевых программ государственной программы

Життєвий цикл товару умовно можна поділити на наступні етапи.

0. Розробка товару. Цей етап передує власне життєвому циклу товару і не входить до нього. Саме тому йому надано номер 0. Але цьому етапу підводиться дуже важлива роль, оскільки від якості його виконання вирішальною мірою залежить успіх чи невдача товару на ринку.

Детальний аналіз цього етапу викладено далі в розділі 12.

1. Впровадження на ринок. Цей етап, як і життєвий цикл товару, розпочинається з виведення товару на ринок. Обсяги збу­ту зростають повільно, що пояснюється труднощами формування системи збуту і товароруху, певним консерватизмом споживачів, сповільненою їх реакцією на заходи щодо стимулювання збуту, повільним розгортанням нового виробництва тощо. Для 35-50% нових товарів (за різними даними) життєвий цикл на цьому і закінчується, тобто вони не переходять на наступний етап і йдуть з ринку.

Прибутку на цьому етапі ще немає, оскільки обсяги продажу незначні, а питомі витрати на просування нового товару на ри­нок досягають максимуму. Ціни залежать від виду товару і обраної ціно­вої стратегії. Так, якщо підприємство прагне відразу охопити значну частину ринку, то застосовується стратегія низьких цін. У випадку коли конкуренції немає і в найближчому майбутньому вона не очікується, а продукція користується попитом у спожи­вачів, застосовують стратегію «зняття вершків».

Головну увагу на цьому етапі слід приділяти формуванню системи збуту, інформативній рекламі та іншим складовим ком­плексу стимулювання, формуванню системи сервісу, пошуку шля­хів більш повного і ефективнішого задоволення потреб і запи­тів споживачів.

На цьому етапі (наприкінці його) вже слід прогнозувати загаль­ну тривалість життєвого циклу і планувати виведення нового товару на ринок, роботу над яким слід починати при переході до наступного етапу - етапу зростання. Тобто, виводячи товар на ринок, слід прогнозувати і планувати час його виведення з ринку і заміни новим. Це є особливо актуальним для сучасних умов, коли провідні товаровиробники перейшли на інноваційний шлях розвитку і постійно оновлюють свою продукцію.

Якщо товар сприймається споживачами, то починається на­ступний етап його життєвого циклу.

2. Зростання обсягів збуту. Цей етапхарактеризується швидким зростанням обсягів реалізації і прибутку, що можуть сягати максимуму. Цим привертається увага конкурентів, їх кількість і рівень конкуренції починають швидко зростати. На ринку з'яв­ляються товари-аналоги. Витрати на маркетинг з метою проти­дії конкурентам збільшуються, але вони припадають на більший обсяг продажу, і питомі витрати зменшуються.

Для різних груп споживачів можна встановлювати різні ціни. Крім того, рівень цін залежить від рівня конкуренції: при його зростанні ціни зменшуються і навпаки. Ефективною також може бути стратегія плинної спадаючої ціни, тобто зниження ціни в міру насичення ринку.

Реклама на цьому етапі переходить від інформування спожи­вачів до стимулювання їх переключення на новий товар. Для цього також широко застосовуються заходи пропаганди і стиму­лювання збуту. Сам товар також може бути модифікованим.

Головну увагу на цьому етапі приділяють пошуку шляхів підвищення конкурентоспроможності товару, підвищенню його споживацьких властивостей, розробці і впровадженню більш ді­євих засобів стимулювання споживання і збуту товару, розши­ренню збутової мережі, пошуку нових ринків чи сегментів існу­ючого ринку.

3. Зрілість. Це найбільш тривалий етап життєвого циклу товару. Більшість товарів на ринку перебуває саме на цьому ета­пі. Він характеризується уповільненням зростання обсягів збуту і їхньою стабілізацією внаслідок того, що товар уже сприймаєть­ся більшістю потенційних покупців, тобто ринок є насиченим.

Прибуток стабілізується і поступово знижується. Це пов'яза­но з досить інтенсивною ціновою конкуренцією, зростанням ви­трат на стимулювання збуту, модифікацію товару і системи збу­ту. В кінці етапу залишаються тільки найсильніші конкуренти. Звичайно, практично всі конкуренти зацікавлені в тому, щоб продовжити етапи зростання і зрілості. Для цього можуть бути застосовані такі підходи.

Модифікація ринку. З метою інтенсифікації споживання і збільшення обсягів збуту товаровиробник шукає нові ринки збу­ту, нові групи споживачів. Інтенсифікації споживання можна досягти шляхом застосування заходів стимулювання: знижен­ня ціни, знижки при дотриманні певних умов продажу, сезонний розпродаж тощо

Модифікація товару. Проводиться шляхом підвищення яко­сті, поліпшення властивостей, поліпшення дизайну. За рахунок цього товар стає більш конкурентоспроможним і привабливим для споживачів.

Поліпшення якості має на меті удосконалення функціональ­них характеристик товару (економічність, довговічність, надій­ність, швидкість, смак і т.д. залежно від виду товару). Поліпшення властивостей провадиться шляхом розширення властивостей товару, забезпечення його більшої універсальності, безпечності, зручності. Поліпшення зовнішнього оформлення (дизайну) проводиться для підвищення зовнішньої привабливості товару. Цей прийом часто застосовують виробники легкових автомобілів, які на осно­ві базової моделі шляхом зміни форми кузова, внутрішнього об­ладнання салону і т.д. виготовляють різні модифікації, що кори­стуються попитом у різних груп споживачів.

Модифікація маркетингових заходів. Для залучення нових покупців, переключення на себе клієнтури конкурентів застосо­вують заходи комплексу маркетингу: комплектацію виробів на вимоги замовника, більш повне урахування запитів споживачів до товару і методів його реалізації; різні аспекти цінової політи­ки, яка стимулює споживання; розширення рівня сервісу; засто­сування цінових і нецінових методів стимулювання збуту.

Основна увага товаровиробників має бути зосереджена на про­веденні захисної політики, яка передбачає утримання досягнутих ринкових позицій, підтримання інтересу споживачів до товару і протидію конкурентам.

Однак, незважаючи на ці заходи, прийде час, коли товар пере­стане користуватися попитом споживачів і його необхідно буде виводити з ринку.

4. Вихід з ринку. Товар йде з ринку, як правило, унаслідок появи нових, більш ефективних у споживанні товарів, що повні­ше враховують споживацькі запити. Крім того, потреби і запити споживачів з часом змінюються, що вимагає нових товарів. Падіння обсягів збуту може бути поступовим і розтягнутим у часі, а може бути досить швидким, наприклад, для модних това­рів. На цьому етапі можливе навіть тимчасове зростання обсягів збуту. Це відбувається за рахунок того, що підприємство припи­няє роботи з модифікації товару, перестає проводити заходи зі стимулювання збуту і т.д. При цьому зменшуються його витра­ти і відповідно собівартість товару, що дозволяє зменшити ціну і підвищити споживацьку привабливість товару.

Загалом, товари, які переходять на цей етап, слід своєчасно виводити з ринку, оскільки саме їх існування викликає в спожи­вачів підозру, що товаровиробник вичерпався і не може оновлю­вати продукцію. Крім того, намагання утримати товари, які прак­тично перестають користуватися попитом споживачів, пов'язане зі значними і непродуктивними витратами коштів і часу, які можна було б використати для виведення на ринок і просування на ньому нових товарів і є, як свідчить вітчизняна і зарубіжна практика, безперспективним.

 

Питання для самоконтролю

1. В чому зміст життєвого циклу товару?

2. Назвіть основні етапи життєвого циклу товару та охарактеризуйте їх.

 

Питання для самостійного вивчення

 

1. Життєвий цикл товарної категорії різновиду товару.

2. Різновиди кривих життєвого циклу товару.

3. Життєвий цикл товару на світовому ринку.

4. Управління життєвим циклом товару.

5. Стратегія маркетингу на різних етапах життєвого циклу товару.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)