АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика дослідження риби на опісторхоз

Читайте также:
  1. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  2. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  3. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  4. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
  5. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  6. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  7. Блок 3. ГЕОГРАФІЯ НОВОГО ЧАСУ. СУЧАСНІ ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
  8. Блок 8-4. ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ДО ПОЧАТКУ XX СТ.
  9. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  10. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.
  11. В 3. Порядок ценообразования. Методика расчета отпускной цены продукции.
  12. Взяття крові з вени для бактеріологічного дослідження

Опісторхоз (opisthorchosis) — хронічний трематодоз, який викликається паразитуванням статевозрілої сибірської (котячої) двоустки Opisthorchosis felineus.

Етіологія. Збудник має листкоподібне тіло, звужене спереду і заокруглене ззаду, довжиною 4-13 мм. Для фіксації і пересування йому служать два присоски — ротовий і черевний. Цей гельмінт є гермафродитом. Матка займає середню частину тіла і відкривається перед черевним присоском поряд з отвором сім'явивідної протоки. Яйця блідо-жовтого кольору, з кришечкою на одному кінці та потовщенням шкаралупи на протилежному кінці. Розміри яєць — 0,026-0,03х0,01-0,015 мм.

Розвиток паразита відбувається зі зміною хазяїв. Кінцевим хазяїном можуть бути: людина, кіт, лисиця, свиня, видра, росомаха, норка, тхір. Першим проміжним хазяїном є прісноводний молюск Bithynia inflata, другим проміжним або додатковим хазяїном — карпові риби: язь, чебак, плотва, лящ, карась, сазан, жерех, вусач та інші.

У кінцевого хазяїна статевозрілі гельмінти паразитують у внутрішньопечінкових ходах та протоках підшлункової залози, виділяючи яйця, які з калом виходять назовні. За добу одна особина виділяє біля 1000 яєць. В яйцях міститься личинка (мірацидій), вкрита віями. У воді їх ковтають молюски Bithynia inflata. В останніх мірацидій виходить з яйця і проникає в тканини молюска, де перетворюється в спороцисту. У спороцисті утворюються редії, а з них — церкарії. З одного яйця утворюється 100-120 церкаріїв. Зрілі церкарії виходять у воду, звідки попадають на плаваючу рибу, прилипаючи до її шкіри, і згодом занурюються в її тіло. У м'язах і сполучній тканині риб церкарії перетворюються в метацеркарії і інцистуються. Через 6 тиж метацеркарії досягають інвазивної стадії. Дозрілі метацеркарії мають вигляд цисти овальної форми, розмірами 0,24х0,34 мм, з товстою сполучнотканинною оболонкою, всередині якої міститься личинка, вкрита дрібними шипиками. Зараження кінцевого хазяїна відбувається при споживанні риби, інвазованої метацеркаріями.

У дванадцятипалій кишці під дією шлункового соку та травних ферментів м'ясо риб перетравлюється і метацеркарії звільняються від оболонки. По загальній жовчній протоці вони потрапляють у печінку і в жовчний міхур, а по вірсунговій протоці — у підшлункову залозу. Статеве дозрівання метацеркаріїв в організмі кінцевого хазяїна відбувається протягом 3-4 тиж. Увесь цикл розвитку О. felineus займає 4-4,5 міс. Тривалість паразитування опісторхісів в організмі людини 10-30 років і більше.

Епідеміологія. Опісторхоз — природно-осередкове захворювання. Великий ендемічний осередок його знаходиться у Західному Сибіру та Східному Казахстані, в Об-Іркутському басейні з максимальним рівнем захворюваності в приобських районах, Ханти-Мансійському національному окрузі, Тюменській та Томській (північні райони) областях, де екстенсивність інвазії місцевого населення досягає 85 % (С.А. Бер, 1985). Тут же відмічається висока інвазованість котів — 100 %, собак — 27-50 %, свиней — 40 %. Ендемічна по опісторхозу Об-Іркутська територія охоплює 15 країв і областей Росії та Казахстану.

Другою за величиною територією є басейн Дніпра і його приток (Псел, Сула, Сейм, Ворскла та ін.). Рівень ураженості населення коливається від 10 до 15 % у Полтавській та Чернігівській областях і до 71-82 % — у Сумській.

Зараженість опісторхозом м'ясоїдних тварин (переважно котів) в басейні Дніпра і його приток складає 32 %, Південного Бугу — 28 %, Сіверського Дінця — 25 %, Дністра — 19 %. Зараженість молюсків церкаріями в басейнах Дніпра, Ворскли і Десни коливається від 0,3 до 1,5 %, риб з родини карпових метацеркаріями — від 3 до 18 %.

Третя за розмірами ендемічна по опісторхозу територія — Волго-Камський басейн. Зони з високим рівнем ендемії реєструються у Пермській області (60 % ураженого населення в окремих селищах) і в Татарстані.

Виявлені осередки опісторхозу в басейні ріки Урал, де біля Магнітогорська, Верхньоуральського і Магнітогорського водоймищ щорічно реєструється опісторхоз у місцевих жителів, а також у котів і деяких видів риб.

В деяких регіонах СНД є потенційні осередки опісторхозу людини. Це русла таких річок: Воронеж, Усмань, Дністер, Південний Буг, Кубань, Північна Двина, Вятка, малі річки Казахстану.

У Південно-Східній Азії збудником опісторхозу є Opisthorchis viverrini. Інвазія ним широко розповсюджена в Таїланді, В'єтнамі, Лаосі, Малайзії, на Тайвані. Зараження людини відбувається при споживанні в їжу слабо провареної чи смаженої, в'яленої та сирої риби.

Інтенсивні осередки опісторхозу спостерігаються переважно в районах з широко розвиненим рибальством, де населення споживає свіжозаморожену рибу (струганину), малосольну та в'ялену. Серед різних груп населення найбільш ураженими опісторхозом є рибалки, члени їх сімей.

Метацеркарії мають велику життєздатність, особливо стійкі до низьких температур: при -3..-12 °С зберігаються до 25 діб, при –30..-40 °С — 5-6 год.

Патогенез і патоморфологія. Опісторхіси локалізуються в жовчних ходах печінки, жовчному міхурі, в протоках підшлункової залози. Ферменти і продукти метаболізму, які вони виділяють, спричиняють на організм хазяїна токсичну і сенсибілізуючу дію. Присоски опісторхісів втягують у свою порожнину слизову і защемлюють її. Це зумовлює порушення мікроциркуляції крові. Внаслідок накопичення великої кількості гельмінтів в жовчних і панкреатичних протоках сповільнюється відтік рідини, що може призвести до їх кистозного розширення. Алергічні реакції в гострій стадії хвороби супроводжуються проліферативними процесами в лімфатичних вузлах і селезінці, проліферативно-ексудативною реакцією шкіри, слизових оболонок дихальних шляхів, травного каналу.

Клініка. В ранній стадії хвороби підвищується температура тіла, іноді до 39-40 °С. Можуть спостерігатись висипання на шкірі, набряк обличчя за типом Квінке, пронос. У всіх хворих відмічається гепатомегалія, під час гарячки спостерігається біль у суглобах. При значній інвазії розвиваються ерозивно-виразковий гастродуоденіт, алергічний гепатит, міокардит. Зі сторони крові відмічаються еозинофілія і лейкоцитоз, порушується функціональний стан печінки (білірубінемія, диспротеїнемія, позитивні осадові проби). Гостра фаза хвороби триває від декількох днів до 2 міс.

В хронічній стадії опісторхозу клінічні симптоми можуть не виявлятись тривалий час. Основні скарги хворих: важкість у правому підребер'ї, ниючий, іноді сильний біль, який віддає у праву руку, під лопатку. Шкіра і видимі слизові оболонки бліді, субіктеричні. Печінка збільшена, болюча при пальпації. Біохімічні методи виявляють помірне порушення функцій печінки і підшлункової залози.

Застійні явища на фоні дискінезій сприяють проникненню мікробної флори і розвитку холангіту, холециститу, абсцесу печінки, панкреатиту. При хронічному опісторхозі трапляються випадки цирозу печінки, раку печінки і підшлункової залози.

Діагностика. Виявити опісторхоз допомагають знання характерних симптомів захворювання і епідеміологічний анамнез. Кінцевий діагноз ставиться після знаходження яєць опісторхісів в жовчі та калі. Однак при гострому опісторхозі протягом перших 6 тиж (в період дозрівання опісторхісів в організмі хазяїна) яйця паразит не виділяє. В цей період діагноз можна підтвердити за допомогою імунологічних методів (РНГА, імуноферментний аналіз). Крім овоскопії жовчі і дослідження нативного мазка фекалій використовується товстий мазок за Като, метод Калантарян.

Лікування. В гострій стадії опісторхозу проводять переважно десенсибілізуючу терапію протягом 2-3 міс у зв'язку з тим, що молоді опісторхіси мало чутливі до специфічного лікування. Лікування в хронічній стадії опісторхозу треба починати з призначення спазмолітичних, седативних препаратів, комплексу вітамінів, травних ферментів всередину з метою покращання загального стану хворого і функцій органів травлення. При ускладненні хронічного опісторхозу бактерійною інфекцією жовчовивідних шляхів хлоксил призначають після лікування антибіотиками.

Дегельмінтизацію здійснюють за допомогою хлоксилу. Курс лікування триває 3-5 днів. Хлоксил призначають з розрахунку 300 мг на 1 кг маси тіла на курс. При триденному курсі добова доза 100 мг/кг, а при п'ятиденному — 60 мг/кг на 3 прийоми через 15-20 хв після їди. Препарат треба запивати молоком. За 2 дні до цього, під час лікування і в наступні 2 дні обмежують вживання жирів, виключають прийом алкоголю.

На другий день після закінчення курсу лікування для покращання відтоку жовчі та вимивання опісторхісів і їх яєць проводиться дуоденальне зондування або сліпий тюбаж за Дем'яновим, який повторюють кожні 5-7 днів впродовж 1,5-2 міс (зранку натще хворий випиває 30 мл теплого 33 % розчину магнію сульфату і лягає на 2 год на правий бік з грілкою, після цього встає і робить 10 глибоких вдихів, щоб покращити відтік жовчі).

Ефективність лікування контролюють через 4-6 міс триразове з інтервалом 7 днів. За необхідності проводять повторні курси лікування з інтервалом 6 міс (не більше 4-5 курсів). Диспансерний нагляд за реконвалесцентами здійснюють протягом року.

Замість хлоксилу можна призначити празиквантель, який приймають одноразово в дозі 50 мг/кг.

Профілактика. У боротьбі з опісторхозом важливу роль відіграють заходи, спрямовані на виявлення ендемічних осередків і дегельмінтизацію хворих людей та інвазованих домашніх тварин (собак, свиней).

В осередках опісторхозу проводять масове обстеження населення, в першу чергу рибалок і членів їх сімей, осіб із захворюваннями печінки, жовчних проток і підшлункової залози методами Като і Калантарян, лікування виявлених інвазованих. Велике значення мають заходи, спрямовані на охорону довкілля від фекального забруднення, особливо прісноводних водоймищ; забезпечення прибережних населених пунктів вбиральнями та їх благоустрій, знешкодження нечистот на пароплавах перед їх спуском у річку. Для оздоровлення осередків опісторхозу здійснюють заходи, спрямовані на знищення молюсків — проміжних хазяїв опісторхісів. Для цього застосовують фенасал та його натрієву сіль, які не шкідливі для людини і тварин.

Особиста профілактика опісторхозу передбачає якісну обробку риби перед її споживанням, відмову від вживання сирої або недостатньо термічно обробленої. Рибу необхідно смажити тонкими пластівцями не менше 15-20 хв, варити шматками 15-20 хв, у вигляді фрикадельок — 10 хв від часу закипання.

Засіл риби проводять при температурі 16-20°С протягом 2 тиж з розрахунку 14 % солі до маси риби. Гаряче копчення повністю знешкоджує рибу. В'ялення риби в домашніх умовах можливе за умови, що довжина риби не перевищує 25 см, а сама обробка триває 3 тиж.

В замороженій рибі, яка зберігається при температурі 8-12 °С, метацеркарії гинуть через 17-20 діб, при температурі 20 °С — через 72 год, при 30 °С — через 6 год, при 60 °С — через 3 год.

У пошарово засоленій дрібній рибі (при концентрації солі 15 %) загибель метацеркаріїв настає через 3-5 днів, а у великій рибі (масою до 1 кг) — через 10 діб.

Велике значення надається санітарно-освітній роботі серед населення, особливо в ендемічних осередках.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)