АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація сплавів по особливостям властивостей і режимів зварювання

Читайте также:
  1. А. Рішення на застосування одного з перших трьох режимів радіаційного захисту
  2. Аксіома про потенційну небезпеку. Класифікація небезпек
  3. Б. Рішення на застосування четвертого або п'ятого режимів радіаційного захисту
  4. Види податків і податкових платежів та їх класифікація
  5. Виділення суміші пігментів листка. Дослідження фізико-хімічних властивостей пігментів
  6. Визначення групи кредитних операцій за станом обслуговування позичальником боргу за ними. Класифікація кредитного портфеля
  7. Випадкові події. Класифікація подій
  8. Виробництво – це вплив людини на матеріальний світ природи з метою надання йому властивостей і форм природи, придатних для задоволення потреб людини.
  9. Відмінності за метою, особливостями впливу на організм і проявом різних тренувальних ефектів
  10. ГІГІЄНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ПРАЦІ
  11. Гігієнічна класифікація умов праці
  12. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини

В результаті комплексного аналізу властивостей зварюваності умовно розбиті на вісім груп.

1. Низьковуглецеві сталі (група 1). Сталі зі складом до 0,25% С бувають звичайні і якісні. Останні мають більш вузькі границі складу вуглецю і домішок в кожній марці. В залежності від повноти розкислення вони можуть бути спокійними киплячими (кп) і напівзаспокоєними (пс).

Середні значення питомого електроопору (ρо ~ 13 мкОм*см), малий опір деформації (σд ~ 200 МПа), низька чутливість до термічного циклу і вибризків дозволяють зварювати ці сталі як на жорстких так і на м’яких режимах при невеликому зварювальному струмі Ізв і малому зварювальному зусиллі Fзв електродами з плоскою робочою поверхнею, електропровідністю не менше 80% електропровідності міді і твердістю НВ 120 – 140. Зазвичай використовують один імпульс струму с постійним зусиллям. Однак ковальське зусилля прискорює охолодження металу і при зварюванні сталей зі складом більше 0,2 % С може викликати утворення мартенситу загартування, знизити пластичність з’єднання.

2. Сереньовуглецеві і низьколеговані (група 2) Це сталі зі складом 0,25 – 0,45 % С і сталі з сумарним складом легуючих елементів (Mn, Ni, Cr, Si, Ti, Zr, Nb, W, Mo) до 2,5 %. Зі збільшенням складу вуглецю і легуючих елементів росте питомий електроопір, опір деформації, розширюється ТІК і збільшується схильність до кристалізованих тріщин, збільшується схильність до загартування, яка супроводжується утворенням мартенситу в ядрі і околошовній зоні.

Такі властивості сталей потребують повільного підігріву – м’якого режиму з довжиною протікання зварювального струму в 4 -5 разів більшому ніж для сталей групи 1. корисний також плавний підігрів, або плавне збільшення струму особливо при товщині деталей більше 1,5 мм.

Струм підігріву Іпід утворює відпуск загартованої точки. Зону зварювання при цьому нагрівають до температури, близької до Ас1. параметри Іпід, tпід, tп вибирають в залежності від марки і товщини сталі. Зазвичай іпід = (0,7 – 0,8)Ізв, tпід = (1,5 – 1,8)tзв, tп= (1,1 – 1,4)tзв. По відношенню до зварювання металів групи 1 Fзв збільшують в 1,5 – 2 рази.

Шовне зварювання виконують на порівняно м’яких режимах, з постійним, але трохи збільшеним зусиллям роликами з циліндричною формою поверхні.

3. Леговані сталі і сплави.

Аустенітні сталі мають порівняно високий ρо (70мкОм*см) і малий λ. Тому для них зварювальний струм має бути істотно нижчим ніж для сталей групи 1.

Підвищений опір деформації (300МПа) при tзв≈tзв1 Fзв≈Fзв1 де tзв1 і Fзв1 відповідно час і зусилля для металів групи 1.

Шовне зварювання виконують з безперервним обертанням роликів і імпульсним включенням струму, формуючи безперервний міцно густий шов з перекриттям точок на 30 – 60 %

Жароміцні сталі і сплави типу ХН75МБТЮ, ХН70Ю, ХНз8ВТ являють собою дисперсійно твердіючі сплави з інтерметалідним зміцненням. Невелика кількість бора, церію сприяють підвищенню міцності зерен.

Ці сплави відрізняють дуже великим ρо (90 мкОм*см) і дуже малим λ. Тому потрібен зварювальний струм Ізв = 0,71Ізв1. виский опір деформації (500 МПа) потребує для попередження внутрішніх вибризкувань дуже м’яких режимів при tзв= (2…3)tзв1 і великих зусиль Fзв = (2.5…3)Fзв1. ці матеріали зазвичай зварюються електродами з плоскою робочою поверхнею (з циліндричною робочою поверхнею роликів). Однак внаслідок малого ρо електропровідність металу електродів і роликів може бути знижена до 45 % а твердість має бути підвищена до 160 – 240 МПа

Сплави підвищеної жаростійкості типу ХН70ВМТЮФ, ХН77ТЮР, ХН60ВТ, ХН56ВМТЮ і ін. відрізняються складним складом. Зазвичай вони зміцнюються методом дисперсійного твердіння, деякі з них мають тугоплавкі мають тугоплавкі фази між границями зерен, слабо взаємодіючи з основою при нагріві.

Така будова різко підвищує ρо (до 120 – 150 мкОм*см) і σд (до 700 МПа) тому струм істотно зменшують (Ізв=0,61Ізв1 tзв=(2,5-4) tзв1) і попередній підігрів. Бажано плавне підвищення струму. Підвищують максимальне зусилля Fзв = (3,,,4)Fзв1. Великі значення ρо і висока жаростійкість матеріалів цієї підгрупи потребують особливо твердих електродних матеріалів (до 240 МПа) з низькою електропровідністю.

4 Титанові сплави. По структурі після нормалізації ці сплави ділять на три групи: α (ВТ5, ВТ1-0), α+β (ВТ3-1, ВТ6С, ВТ14, ВТ22) і β – сплави (ВТ15). Сплави титану мають високий питомий опір (140-160 мкОм*см) тому для зварювання потрібен невеликий зварювальний струм Ізв=(0,6…0,7)Ізв1, порівняно невисока σд (350 МПа), мала схильність до утворення гарячих тріщин дозволяють зварюватися без вибризкуваннь при tзв≈tзв1, і постійним зусиллям Fзв≈Fзв1 використовуючи цикл а. Для шовного зварювання застосовують циклограму б, Титанові сплави з’єднують з електродами з плоскою або сферичною робочою поверхнею із матеріалів з пониженою електропровідністю і підвищеною твердістю. Взагалі порівняно з іншими металами титанові сплави мають найкращу зварюваність як на жорстких так і на м’яких режимах, утворюючи з’єднання з розвинутою литою зоною.

5. Алюмінієві сплави. Деформовані сплави, зміцнені загартуванням типу АМц, АМг, АМг3 мають порівняно низький інтервал кристалізації і помірну схильність до гарячих тріщин.

Сплави цієї підгрупи відрізняються винятково малим ρо (4-5мкОм*см) і високим λ. Тому їх зварюють на жорстких режимах (tзв=0,5 tзв1) при великому зварювальному струмі Ізв=(3…3,5)Ізв1. В зв’язку з високою активністю до масопереносу застосування жорстких режимів краще.

Деформовані сплави, упрочнені термообробкою (Д16Т, Д19Т, Д20Т, 1420, 1395...) а також сплав АМг6 мають широким інтервалом кристалізації (до 130˚С) і схильні до гарячих тріщин цьому сприяє і дендритна ліквідація з утворення товстих евтектичних прошарків в литому ядрі. Механічні властивості металу ядра приближуються до властивостей випаленого металу.

Вельми малі значення ρо (6-13 мкОм*см) і високий λ потребують вельми жорстких режимів при tзв як для підгрупи а. В зв’язку з більш високим σд (100-140 МПа), а також схильністю до внутрішніх виплесків і гарячих тріщин зварювальне зусилля збільшують до 1,2…1,4)Fзв1. Чим жорсткіший режим тим більше установлюють Fзв. Наприклад при зварюванні сплаву Д16Т на конденсаторних машинах Fзв =(1,5…2)Fзв1.

Зміцнений нагартуванням сплав АМг6 має найбільше σд (160 МПа). Для попередження виплесків трохи збільшують Fзв (на 15-20% більше чим при зварюванні сплаву Д16Т) і пом’якшують режим, підвищуючи tзв в 1,5 – 2 рази.

Для попередження гарячих тріщин, починаючи з товщини 0,5 мм рекомендовано прикладати ковальське зусилля при Fк=(2…9)Fзв.

При шовному зварюванні матеріалів товщиною до 2 мм рекомендується цколгарма б з безперервним переміщенням дуалів. Для великих товщин – циклогрма в з кроковим переміщенням й проволокою. Робоча поверхня електродів і роликів для зварювання алюмінієвих сплавів повинна бути сферичної форми а електродні матеріали – з підвищеною електропровідністю (не нижче 85% електропровідності міді) і твердістю 100-125МПа.

6 магнієві сплави. Сплави на основі магнію відрізняються від інших конструкційних матеріалів малою густиною, порівняно високою міцністю, гарною властивістю гасити ударні і вібраційні навантаження, хімічною стійкістю в лугах, бензині, маслах.

Точковим і шовним зварювання з’єднують в основному деформовані сплави, зміцнені загартуванням (АМ1, МА8, МА2, МА2-1, МА5, МА10 і ін.) та жароміцні сплави, зміцнені термообробкою (МА11, МА13 та ін.)

Магнієві сплави мають низьке ρо (12 мкОм*см) тому їх зварюють на жорстких режимах. Одна занижене σд і висока пластичність при нагріванні дозволяють знизити Fзв без небезпеки прояву внутрішніх вибризкувань. Для попередження тріщин і великих короблений застосовують циклограму б. форму електродів та робочої поверхні вибирають як для алюмінієвих сплавів.

7 Мідні сплави. Завдяки низькому ρо як і у алюмінієвих сплавів (6-8 мкОм*см) і високому λ мідні сплави зварюються на жорстких режимах: tзв=(0,5-0,7) tзв1 при великому зварювальному струмі Ізв=(2,5 – 3) Ізв1.через порівняно невисокий σд (120-130МПа) зварювальне зусилля Fзв≈Fзв1. Застосовують циклограму а, без небезпеки утворення внутрішніх виплесків. Однак при зварюванні високоміцних бронз, що пройшли термообробку, необхідно ускладнювати цикли зусилля і струму.

Шовне зварювання ведуть при безперервному обертанні і імпульсному включенні струму.(циклограма б) Електроди і ролики установлюють так як для алюмінієвих сплавів.

8 тугоплавкі сплави. Умовно тугоплавкими вважаються метали і сплави с температурою ліквідусу вище температури плавлення хрому (1875˚С) До них відносять Cr, V, Mo, Ta, Nb, Re, W (в порядку збільшення Тпл).

Зварювання тугоплавких хімічно активних сплавів вольфраму і молібдену ускладнюється їх високими температуропровідністю і електропровідністю, а також високою температурою плавлення (3400˚С вольфраму і 2620˚С молібдену). Ці властивості викликають появу в контакті електрод – деталь високих температур, швидке пом’якшення і підплавлення робочої поверхні електродів.

Інші тугоплавкі хімічно активні метали на основі ніобію і танталу задовільно зварюють точковим і шовним зварюванням на режимах більш жорстких чим для титанових сплавів, із застосуванням циклограми без ковальського зусилля.

Чисту мідь через її високі теплопровідність і електропровідність зварюють використовуючи теплові екрани або електродні вставки з вольфраму, кіриту. Можливе також і пряме розплавлення з утворенням ядра на потужних конденсаторних машинах з дуже жорстким імпульсом струму (tзв<0,02 с). відсутність інтервалу кристалізації дозволяє використовувати простий цикл з постійним Fзв. Шовне зварювання для міді не застосовують.

Нікель частіше зварюють двома імпульсами струму: невеликий перший імпульс підігріває зону зварювання і підвищує її електроопір, а інший зварює. В паузі електрод охолоджується і його присипання до деталі зменшується. З цією ж ціллю інколи на поверхню деталей наносять тонкий шар графіту. Замість підігрівного імпульсу модулюють передній фронт зварювального струму. Через малий σд і невеликої схильності до зварювальних тріщин застосовують циклограму а з постійним Fзв.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)