АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цивілізації як східці розвитку людства - Міфологічна цивілізація

Читайте также:
  1. II. Сучасний стан розвитку освіти
  2. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  3. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  4. Аналіз розвитку МСБ в країнах ЄС
  5. Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки
  6. Аноректальні вади розвитку.
  7. Антична цивілізація в римській оболонці.
  8. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  9. Вади розвитку, які супроводжуються кишковою непрохідністю
  10. Вибір розрахункових схем розвитку пожежі
  11. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  12. Види ігрової діяльності дошкільника і їх роль у психічному розвитку

Міфологічна цивілізація виникає разом з первіснообщинною формацією і продовжує жити у світогляді, інститутах, способі життя наступних поколінь і цивілізацій в знятому і перетвореному виді. Тут ще раз треба нагадати, що цивілізація є продуктом певного світогляду (міфологічного, релігійного, філософського). Наявний в суспільстві світогляд проявляється в способах організації громадського виробництва - демосоциального, економічного, політичного, у формі відповідних благ (людей, порядку) і відповідних інститутів.

 

Міфологічна цивілізація як певна ієрархічна спільність людей характеризується міфологічним світоглядом і ментальністю, відповідними ним інститутами (табу, традиції, сім'я, родове самоврядування і тому подібне), міфологічним способом життя індивідів.

 

У міфологічному світогляді відсутній розподіл на світ реальний, земний, тлінний і світ вигаданий, небесний, вічний. Цей світогляд спирається на уяву як найважливішу рису ментальності людей. Писемність відсутня, і чуттєві представлення, думки носять усний або графічний характер. У міфології є присутньою віра в надприродне, але в ній містяться і багато емпіричних даних, що є результатом пильного спостереження за світом. Міфологія відбиває уявлення людини про будову світу, основні сили природи, походження і смерть людина, необхідності і випадковості життя і тому подібне.

 

У міфологічному світогляді відсутнє уявлення про час, а простір обмежений безпосередньо спостережуваною частиною світу. У нім слабо наявні ідеали, оскільки немає уявлення про майбутнє. Для міфології є тільки теперішній час і простір, в яких живе людина. Окрім земного часу і простору існує простір і час небесне, в якому мешкають боги і душі померлих. До обожнювання схильні безпосередні сили природи: сонце, вода, вогонь, вітер і тому подібне. Ментальність міфологічної людини була сукупністю міфів, у формі яких існували ідеали, цінності, норми міфологічноїцивілізації.

 

Міф грунтується на результатах чуттєвого спостереження і уяві людей. Він є чуттєво-образним знанням про якісь важливі сили світу (сонці, воді, смерті і тому подібне), символічне, що має, і тим самим понятійне значення для людей, що представляє "образ буття особового". У міфі особа і значущі для неї речі зливаються в єдність, що утворює міфологічну свідомість людей. Міф як форма духовного освоєння світу первіснообщинною людиною детально проаналізований А.Ф. Лосевым.

 

 

Найважливішим інститутом первіснообщинного суспільства було родове самоврядування, яке являлося, з одного боку, формою вираження світогляду, ментальності, характеру своїх членів, а з іншого боку, чинило величезний вплив на їх формування через первіснообщинну формацію, спосіб громадського виробництва, реалізацію матеріальних потреб людей.

 

Первіснообщинні народи ведуть кочовий або землеробський спосіб життя, в якому, з одного боку, реалізуються їх світогляд і ментальність, а з іншої - конкретні умови життя. До останніх відноситься, передусім, циклічність в природі: дня і ночі, пір року і тому подібне. Тому спосіб життя цих людей подібний до круга, що має початок, розквіт і кінець. Внаслідок нестачі предметів споживання (їжі, одягу, сексуальних партнерів і тому подібне) індивідуальні способи життя носили конфліктний характер. Щоб їх здолати, були введені жорсткі табу на те, що усе виходить за рамки відносно безконфліктного існування людей в роді. Це відноситься як до конкретних видів життєдіяльності (землеробство, полювання, рибальство, війна, похорони т.п.), так і до "ваги" (значущості) цих видів життєдіяльності в структурі способу життя. Існували обмеження на їх розвиток і дозвіл тільки в крузі (циклі) повторення.

 

 

Цивілізаційна міфологічна ієрархія включала: 1) родовий сакральний усний текст, в якому йшла мова про походження племені, видатних тварин, а також виборного вождя роду; 2) старійшин, які розвивали усний переказ цього роду і стежили за його знанням і дотриманням у усього дорослого населення; 3) дорослі члени роду і підростаюче покоління, які вивчали сакральний текст, мали відповідну ментальність, норми поведінки і спосіб життя.

 

Міфологічна цивілізація знаходиться у відносній гармонії з навколишньою природою: кліматом, ландшафтом, природними засобами споживання і тому подібне. Ця цивілізація в особі первісних пологів, як відмічають усі дослідники, була дуже крихкою і постійно піддавалася знищенню як з боку стихійних природних лих, так і в результаті конфліктів між сусідніми пологами. Але вона постійно відтворювалася іншими пологами на основі первіснообщинної формації, безпосередньо пов'язаної з природою. Можна вважати, що раз виникнувши в одній або декількох точках землі, первісне суспільство в єдності своєї цивілізації і формації все ж змогло зберегти себе і розвинутися в інші суспільства, формації, цивілізації. Це стосується, як ми вже говорили, міфологічного світогляду, інститутів (магічних) і способу життя.

 

У П. Сорокина виділено три типи цивілізації: 1) идеациональный, 2) чуттєвий, 3) змішаний (інтеграційний). Вони розрізняються передусім способом сприйняття світу людьми. У идеациональном типі цивілізації люди сприймають світ переважно як прояв прихованої (і сакральною) реальності: Бога, Абсолютної ідеї і тому подібне. У чуттєвій цивілізації люди сприймають світ переважно органами чуття. У змішаній - сприйняття світу носить сакрально-чуттєвий характер. Виходячи з цього можна сказати, що міфологічна цивілізація є синкретичною, об'єднана міфологічною самосвідомістю (ментальністю), що носить синкретичний характер, з якого потім за певних умов проросли идеациональная і чуттєва, а потім і інтегральна форми цивілізації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)