АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Головні терміни та поняття енергозбереження

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  11. Виробничий процес: поняття та структура
  12. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
(на підставі Модельного закону про енергозбереження, прийнятого на дванадцятому пленарному засіданні Міжпарламентської Асамблеї держав-учасников СНГ - Постанова № 12-5 від 8 грудня 1998 року)

 

Альтернативні види палива – види палива (скраплений газ, біогаз, генераторний газ, продукти переробки біомаси, водо-вугільне паливо, тверді побутові відходи тощо), використання яких скорочує або заміщує споживання паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) більш дефіцитних або дорогих;

Альтернативне джерело енергії - спосіб, споруда або пристрій, який дозволяє отримати електричну, або інший необхідний вид енергії й замінює собою традиційні джерела енергії, які функціонують на нафті, природному газі та вугіллі. Мета пошука альтернативних джерел енергії — необхідність отримати її з поновлюваних або практично невичерпних природних ресурсів та явищ.

Альтернативність технологій - можливість використання для виробництва однієї і тієї ж продукції різних технологій. Прикладами альтернативних технологій в ЖКГ є перевезення пасажирів різними видами транспорту; обеззараження питної води шляхом хлорування, озонування або з використанням іонів срібла; теплопостачання від ТЕЦ, районних або домових котелень, індивідуальні опалювальні системи.

Аналіз «Вартість-вигода» (АВВ) (СВА або Cost Benefit Analysis ) – аналіз, який забезпечує оцінювання того, скільки організація може приділити коштів для зниження ризику або запровадження інновацій, виходячи з власних ресурсів та вимог конкуренції. АВВ виражає у грошовій кількості скільки коштів і які прибутки від пропозиції є реальними, включаючи і ті позиції, яким ринок не забезпечує релевантної міри економічної вартості.

Аналіз «Вартість-ефективність» (АВЕ) (CEA або Cost Effectiveness Analysis ) – аналіз, який допомагає визначити де і як краще використати ресурси, які є у розпорядженні, для запровадження інновацій та скорочення ризику і запобігання втрат.

Аналіз впливу – систематичне оцінювання потенційних подій, викликаних різними ризиками. Воно призначене для розуміння ступеню потенційних втрат (і різних інших небажаних впливів), які можуть відбутися. Цей аналіз розкриває не тільки прямі фінансові збитки, але і інші втрати, такі як втрата репутації.

Аудит теплової ефективності житлового будинку – складова частина енергетичного аудиту.

Біогаз – газ, який отримується водневим або метановим бродінням біомаси. Метановий розклад біомаси відбувається під впливом гідролізних, кислотоутворюючих та метаноутворюючих бактерій, які у ланцюжку харчування живляться продуктами життєдіяльності попередніх. Різновидом біогазу є біоводень.

Відновлювальні джерела енергії – « невичерпні» джерела, які можуть безперервно використовуватися (сонце, вітер, вода).

Вироблений енергоносій – енергоносій, отриманий як продукт виробничого технологічного процесу: пара котельних установок та інших парогенераторів; гаряча вода, стиснуте повітря, ацетилен, продукти переробки органічного палива та біомаси тощо.

Вторинні ПЕР – паливно-енергетичні ресурси, отримані як відходи або побічні продукти (викиди, скиди) виробничого технологічного процесу: гарячі продукти спалювання, гази та рідини систем охолодження, відпрацьована водяна пара, тверді та рідкі відходи і газоподібні викиди нафтопереробної, нафтовидобувної, хімічної та інших галузей промисловості, тверді побутові відходи тощо.

Втрати енергії – різниця між кількістю енергії, що підведена (первинної), та енергією, що спожита (корисна).

Вузьке місце – ситуація в складній системі, коли від однієї чи декількох її ланок залежить ефективність функціонування системи у цілому, або своєчасне чи якісне виконання проекту. Стосовно проблеми енергозбереження вузьким місцем звичайно звуть ту ланку системи чи установку, яка витрачає найбільшу частку енергії з загальної енергії, що споживається.

„Дрібниця” - ступінь нехтування тим чи іншим чинником з точки зору його впливу на протікання або результат операції (процесу), яка залежить від міри розуміння умов і суті операції (процесу), тобто від інформаційного забезпечення.

Евристика інтуїтивні правила вирішення проблеми, що спираються не на строгий математичний опис, а на лінгвістичний опис типу „якщо виконуються умови А, В і С, то рішення, скоріш за все, можна очікувати адекватним”. Евристичні методи передбачають опору на практику і досвід там, де відсутні строгі визначення і моделі, використання методів спроб і похибок і самонавчання на підставі реакцій на ті чи інші спроби (принцип зворотного зв’язку). Евристичні методи не гарантують математичну оптимальність, але дозволяють приймати адекватні рішення в умовах невизначеності.

Екологічний показник (будь-якого процесу чи технології) – показник, який зазначає вплив процесу (технології) на довкілля: ступінь забруднювання середовища токсичними скидами чи викидами, стійкість цих забруднювачів, можливість їхнього використання в інших технологічних процесах як сировини тощо.

Економія ПЕР – порівняльне у співставленні з базовим (еталонним) значенням скорочення споживання ПЕР на виробництво продукції, виконання робіт та надання послуг встановленої якості без порушення екологічних та інших обмежень згідно з вимогами суспільства. Енергетичне обстеження – обстеження споживачів ПЕР з метою встановлення показників ефективності їхнього використання і опрацювання економічно обґрунтованих заходів задля їхнього підвищення. Енергетичний експрес-аудит – аудит за скороченою програмою, як правило з мінімальним використанням приладів, який виконується для загальної оцінки ефективності використання ПЕР і виявлення ділянок нераціональних витрат енергоресурсів, потенціалу енергозбереження підприємства, пріоритетних напрямків зниження витрат на енергоносії. Енергетичний паспорт промислового споживача ПЕР – нормативний документ, який віддзеркалює баланс споживання і показники ефективності використання ПЕР в процесі господарчої діяльності об’єкта виробничого призначення і який може містити у собі енергозберігаючі заходи. Енергетичний паспорт цивільної споруди – документ, який містить геометричні, енергетичні і теплотехнічні характеристики споруд та їхніх проектів, огороджуючих конструкцій і який встановлює відповідність їх вимогам нормативних документів. Енергоаудит – Див. енергетичне обстеження. Енергоємність виробництва продукції – параметр споживання енергії або палива для виконання головних та допоміжних технологічних процесів виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг в конкретній системі. Енергоефективність – властивість обладнання, технології, виробництва або систем взагалом, яка характеризує міру використання енергії на одиницю кінцевого продукту. Енергозбереження - реалізація правових, організаційних, наукових, виробничих, технічних та економічних заходів, спрямованих на ефективне використання ПЕР і на залучення у господарчий обіг поновлювальних джерел енергії. Енергозберігаюча технологія – новий або удосконалений технологічний процес, який відрізняється більш високим коефіцієнтом корисного використання ПЕР. Енергоконсалтінг – консультаційна діяльність, спрямована на роз’яснення переваг реалізації завдань енергозбереження, на надання практичної допомоги в розв’язанні енергетичних проблем замовника, на вибір та обґрунтування енергоефективних рішень, навчання персоналу замовника.

Енергоменеджмент - цільове використання енергоресурсів з урахуванням таких критеріїв, як ефективність/вартість, ефективність/екологічність, ефективність/ризик тощо.

Енергоносій – речовина чи форма матерії, яка може перебувати у різних агрегатних станах (твердому, рідкому, газоподібному, плазмовому, у формі поля чи випромінювання). Енергія цих речовин за певних умов може бути використана для завдань енергозабезпечення.

Енергоустановка – комплекс взаємопов’язаного устаткування та споруд, призначених для виробництва чи перетворення, передавання, накопичення, розподілу або споживання енергії.

Імовірність характеристика того, наскільки вірогідна матеріалізація ризику. Категорії імовірності наступні: висока, середня, низька. Інколи використовують такі категорії: майже точно (висока) – зовсім не дивно, якщо подія відбудеться; імовірно (висока) – це може відбутися, іноді навіть швидко; можливо (середня) – це може відбутися у певний момент, але не обов’язково найближчим часом; малоймовірно (низька) – якщо подія відбудеться, це буде досить дивно; рідко (низька) – якщо подія відбудеться, це буде дуже дивно, але цього не можна зовсім виключити.

Інновація - запровадження сучасних методів генерування, перетворення та транспортування енергії, економії вичерпних енергоресурсів на базі використання нових технологій, а також шляхом використання нетрадиційних, відновлюваних джерел енергії;

Коефіцієнт корисного використання енергії – відношення усієї енергії, що корисно використовується в господарстві (устаткуванні, системі) до сумарної кількості енергії, що витрачена. Коефіцієнт корисної дії – відношення корисної енергії до тієї, що підведена, тобто параметр, який характеризує досконалість процесу генерування, перетворення або передавання енергії. Корисна енергія – енергія, яка необхідна (за ідеальних умов) для здійснення технологічних процесів, виконання необхідних операцій, виконання роботи й надання послуг. Непродуктивні витрати ПЕР – витрати, які обумовлені недотриманням або порушенням вимог стандартів, нормативних актів, нормативних та методичних документів. Організація-енергоаудитор – юридична особа (організація), яка здійснює енергетичне обстеження споживачів ПЕР і має на це відповідну ліцензію.

Паливо - речовина, яка може бути використана в господарчій діяльності для отримання теплової енергії, яка генерується під час його спалення.

Паливно-енергетичні ресурси (ПЕР) – сукупність природних та вироблених енергоносіїв, запасена енергія яких за відповідних умов розвитку техніки та технології доступна для використання у господарській діяльності підприємств, транспорту, у ЖКГ.

Паливно-енергетичний баланс – система показників, яка віддзеркалює повну кількісну відповідність між надходженням та витратами (включаючи втрати й залишок) ПЕР у господарстві у цілому або на окремих його ланках (галузь, підгалузь, регіон, підприємство, цех, процес, устаткування) за обраний інтервал часу. Первинна енергія – енергія, що міститься у ПЕР. Показник економічності енергоспоживання виробом – кількісна характеристика експлуатаційних властивостей, яка характеризує технічну досконалість конструкції, якість виготовлення, рівень чи ступінь споживання енергії або палива під час використання цього виробу за прямим функціональним призначенням. Показник енергетичної ефективності – абсолютний, питомий або відносний параметр споживання чи втрат енергетичних ресурсів для продукції будь-якого призначення або технологічного процесу. Показник енергозбереження – якісна чи кількісна характеристика заходів з енергозбереження. Політика енергозбереження – комплексне системне проведення на державному рівні програми заходів, спрямованих на створення необхідних умов організаційного, фінансового, матеріального характеру для раціонального використання й економного витрачання ПЕР. Поновлювальні ПЕР – природні енергоносії, які постійно поновлюються в результаті природних процесів (сонячна і вітрова енергія, енергія річок, морів та океанів, внутрішня теплота Землі, води, повітря, енергія біомаси, енергія від утилізації відходів).

Природний енергоносій – енергоносій, який утворюється в наслідок природних процесів (вода гідросфери, що використовується як рушійна сила гідротурбін; гаряча вода і пар геотермальних джерел; повітря атмосфери – енергія вітру; органічне паливо у вигляді вугілля, нафти, газу, торфу, сланців; біомаса).

Раціональне (ефективне) використання ПЕР – використання ПЕР, яке забезпечує досягнення максимальної (за існуючих рівнів розвитку техніки та технології) ефективності з урахуванням обмеженості їхніх запасів і дотримання вимог зниження техногенного впливу на довкілля та інших вимог суспільства.

Сертифікація енергоспоживаючої продукції – підтвердження відповідності продукції нормативним, технічним, технологічним, методичним і іншим документам щодо споживання енергоресурсів паливо- та енергоспоживаючим устаткуванням. Споживач ПЕР – фізична чи юридична особа, яка використовує паливо, електроенергію чи теплову енергію.

Теплофізичні властивості (ТФВ) або теплофізичні характеристики (ТФХ) речовин, матеріалів та виробів - коефіцієнти теплопровідності, температуропровідності, тепловіддавання, теплопередавання, термічний опір теплопередавання, питома об’ємна або вагова теплоємність, температура насичення.

Умовне паливо (у.п.) – прийнята при техніко-економічних розрахунках одиниця, яка використовується для співставлення теплової цінності різних видів органічного палива, Теплота згоряння 1 кг твердого умовного палива (або 1 м3 газоподібного) складає 29,3 МДж (7000 ккал).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)