АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V. Вивчення нового матеріалу. 1) освітлювальна мережа приміщення;

Читайте также:
  1. I. Анализ конечных результатов нового учебного года
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Вивчення нового матеріалу
  4. I. Сприйняття нового матеріалу.
  5. II. Вивчення нового матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  7. II. Сприйняття нового матеріалу
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Изучение нового материала.
  11. III. Опрацювання нового матеріалу
  12. IV. Вивчення нового матеріалу.

План вивчення.

1) освітлювальна мережа приміщення;

2) побутові електроприлади;

3) автоматичний захист.

1) Побутова освітлювальна мережа призначена для освіт­лення житлових приміщень і забезпечення електроенергією побутових електроприладів. До цієї мережі входить електро­проводка з електроарматурою для вмикання побутових електроприладів.

Електроенергію в квартири підводять через квартирний щиток. На ньому встановлено вимикачі живильних ліній, лічильник електричної енергії, запобіжники. Квартирні щитки встановлюють на стіні біля вхідних дверей або в спе­ціальній ніші на сходовій клітці.

У квартирах обладнана розгалужена мережа. Вона скла­дається з живильних ліній, які розподіляють енергію між стаціонарними і переносними споживачами. Живильні лінії можуть забезпечувати електроенергією окремі частини квар­тири (кімнату, кухню, коридор та ін.).

Стаціонарні освітлювальні прилади (люстри, бра тощо), кухонні вентилятори, електродзвоники приєднують до мережі за допомогою колодок.

Інші споживачі електроенергії (праски, кип'ятильники, електробритви, пилососи, телевізори) вмикають до освітлю­вальної мережі через штепсельні розетки, які встановлюють у зручних для цього місцях.

Електрична проводка у квартирах може бути схованою і відкритою. У житлових приміщеннях переважно застосовують сховану проводку. Проводи прокладають безпосередньо по стіні до того, як наноситься штукатурка, або в зроблені у штукатурці борозни, які потім замазують, або ж під сухою штукатуркою. Для схованої електропроводки застосовують проводи марок ППВ, АППВ, для відкритої — ППВ, АППВ, ПР, ПРД, ПРГ.

Проводи прокладають паралельно стелям, карнизам, двер­ним і віконним прорізам та архітектурним лініям. Електричні проводи, що проходять крізь стіни і перегородки, захищають спеціальними втулками. Розгалужують проводку в спеціаль­них коробках.

Проводи з'єднують, а місця з'єднань захищають ізоля­ційною стрічкою або спеціальними ковпачками.

Вимикачі розміщують біля входу, причому так, щоб їх не закривали двері. Вими­качі для санітарних вузлів і ванн установлюють поза цими приміщеннями.

Штепсельні розетки розміщують переважно на висоті 0,8 м від підлоги. Якщо їх установлюють на висоті 0,3 м і менше, застосовують розетки із захисними пристроями, що закривають гнізда розеток.

Квартирні щитки встановлюють так, щоб циферблат лі­чильника був на висоті 1,4...1,7 м від підлоги.

2) Важко знайти сферу нашого побуту, де б не застосовува­лися електроприлади. Вони потрібні для підготовки (картоп­лечистки, тістомісилки, хлібо- та овочерізки, міксери), збері­гання (холодильники, морозильні камери) та переробки (соко­вижималки, соковарки, тертушки) продуктів. Для прибиран­ня приміщення використовують пилосос і натирач підлоги; комфорт у квартирі створюють вентилятори, зволожувачі повітря, кондиціонери та ін. Полегшують працю пральні машини, мікрохвильові печі, посудомийні машини тощо. Дуже широко засто­совуються нагрівальні електроприлади.

Наша про­мисловість випускає понад 200 типів побутових нагрівальних електроприладів. За призначенням їх поділяють на п'ять груп:

для приготування їжі (плити, жаровні, каструлі, ско­вороди);

для додаткового опалення житлових приміщень (радіатори, рефлектори, конвектори, каміни);

для нагрівання рідини (чайники, самовари, кип'ятильники);

для особистої гігієни та прасування (праски, прилади м'якого тепла, фени),

нагрівальні електроінструменти (паяльники, випалю­вачі, глянсувачі, вулканізатори).









На корпусі електроприладу є технічний паспорт — мета­лева пластинка, на якій зазначено робочу напругу, потуж­ність, номер стандарту, дату випуску і завод-виготовлювач. До кожного побутового електроприладу додається інструкція-паспорт, де зазначаються технічні характеристики, особ­ливості експлуатації, будови та принципу роботи, правила безпечної експлуатації.

3) До апаратури захисту належать різні запобіжники, реле та ін. Призначення запобіжників в електричному колі полягає в тому, що в разі перевантаження в них перегоряє вставна дротина з легкоплавкого сплаву, розривається коло і тим самим вимикається електричний струм. За конструк­цією запобіжники бувають пробкові, трубчасті, пластин­часті та ін.

Пробкові плавкі запобіжники підбирають залежно від величини навантаження в електричному колі. У квартирній електромережі найчастіше використовують запобіжники, плавка вставка яких розрахована на струм 4, 6 або 10 ампе­рів.

.

Запобіжники

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)