АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №4 Аналіз ринку

Читайте также:
  1. Case 2. Маркетингове середовище міжнародних ринків та його аналіз
  2. II. Контрольна робота.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Мета: надати інформацію щодо ємності ринку та перспектив вашого розвитку на ньому.

Зміст:

§ потенційні споживачі продукції;

§ потенційні конкуренти;

§ розмір ринку і його зростання;

§ частка ринку.

Методичні рекомендації:

 

Ринок є вирішальним фактором успіху проекту. Найгеніальніші технології виявляються марними, якщо на них немає своїх покупців. Зважаючи на те, що дохід залежить від кількості проданого товару, можна сказати, що успіх бізнесу залежить від правильного визначення місткості ринку. Тому цей розділ є найбільш важким для написання. Для того щоб переконати інвестора в існуванні ринку для продукції проекту, потрібно визначити той сегмент ринку, що буде для підприємства головним. Вибір сегментів необхідно робити з урахуванням таких вимог, висунутих до сегментів.

Вимога 1. Сегменти повинні бути досить значними, для того щоб підприємці мали можливість одержати бажаний дохід від вкладених зусиль. Розмір сегмента може залежати як від чисельності споживачів, так і від установлених квот або ліцензії.

Вимога 2. Сегменти мають бути чітко виділеними. Кожен сегмент повинен відрізняться від інших. На практиці майже неможливо знайти такі сегменти, які б не перетиналися по будь-яких параметрах з іншими сегментами. Ваше завдання – забезпечити мінімум таких перетинів.

Вимога 3. Сегменти повинні бути доступними. Ви повинні бути впевнені, що існують шляхи для виходу товарів або послуг на обраний Вами ринок (регіональний, міжнародний тощо).

Вимога 4. Сегменти повинні бути довгостроковими. Ви повинні бути впевнені, що час існування сегмента на ринку не менше, ніж тривалість життєвого циклу Вашого товару. Це стосується в основному товарів, що потребують трудомістких і тривалих наукових розробок, а також тривалого виробничого циклу.

Споживачі продукту та послуги. Необхідно визначити, хто є споживачем Ваших продуктів/послуг або хто може стати ним у майбутньому.

При цьому потенційні споживачі повинні бути класифіковані за відносно однорідними групами відповідно до загальних ідентифікованих характеристик (наприклад, на основі сегментів ринку).

Сегмент – це група споживачів, що однаково реагують на певний набір стимулів маркетингу і виявляють специфічний попит на товар (послугу) з відмінними характеристиками.

Ознаки сегментування для ринків споживчих товарів і товарів виробничого призначення різні.

Для ринків споживчих товарів частіше використовуються такі ознаки сегментування:

§ географічні (регіон, його розмір, густота населення та його чисельність, кліматичні умови, віддаленість від підприємства-виготовлювача);

§ демографічні (вік, стать споживачів, національність, розмір і життєвий цикл родини, кількість дітей);

§ соціально-економічний (заняття, освіта, рівень доходів, соціальна приналежність);

§ психографічний (спосіб життя, особливості особистості);

§ поведінковий (привід здійснення покупки, шукані вигоди, інтенсивність споживання).

Для товарів виробничого призначення основне значення мають:

§ галузева приналежність і сфера діяльності підприємств-споживачів (фірм);

§ географічне розташування підприємств-споживачів (фірм);

§ розмір фірм-споживачів;

§ специфіка закупівель (обсяг і періодичність замовлень, строки поставок, умови оплати).

Покажіть, чи легко вийти на споживачів, як вони будуть здійснювати процедуру купівлі (через оптовиків, у роздріб, через біржу тощо). Опишіть особливості процесу купівлі клієнтами, враховуючи те, що є для них головним при купівлі (ціна, якість, термін поставки, обслуговування після продажу).

Назвіть також потенційних споживачів, що не виявили зацікавленості в запропонованому продукті/послузі. Поясніть, як Ви збираєтеся їх завоювати; покажіть, як швидко, на Вашу думку, продукт займе на ринку вагомі позиції.

Можливі тенденції розвитку ринку. Оцініть на п'ять років розмір ринку. Покажіть можливе щорічне зростання ринку Вашого продукту або послуги, принаймні для п'яти років для кожної з основних груп споживачів, якщо можливо, у регіональному та страховому розрізах. Опишіть основні фактори, що впливають на зростання ринку (наприклад, тенденції розвитку галузі, соціально-економічні тенденції, урядова політика та зміни в демографічному складі країни), дайте огляд попередніх тенденцій розвитку ринку. Будь-які розходження між минулими та проектованими тенденціями темпів росту ринку необхідно пояснити. Отриману інформацію подати наочно у вигляді діаграм.

Конкуренція та конкурентна перевага. У цьому розділі Ви повинні повідомити Вашим потенційним партнерам й інвесторам усе, що Ви знаєте про конкуренцію на ринку, куди повинна надійти Ваша продукція. Конкретно Ви маєте відповісти на такі запитання:

1. Хто є найбільшим виробником аналогічних товарів?

2. Як їх справи з обсягами продажів, з доходами, з впровадженням нових моделей, з технічним сервісом (якщо мова йде про машини й устаткування)? Чи багато часу та коштів вони витрачають на рекламу своїх виробів?

3. Що собою являє їхня продукція: основні характеристики, рівень якості, дизайн, думка покупців?

4. Який рівень цін на продукцію конкурентів? Яка, хоча б загалом, їхня політика цін?

Порівняйте конкуруючі продукти та послуги, а також ті продукти та послуги, що їх заміщають, з погляду сегмента ринку, якості, ціни, характеристик, надійності, термінів поставок, обслуговування після продажу, гарантії та інших особливостей (табл. 4.3).

Таблиця 4.3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)