АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операційний день банку

Читайте также:
  1. Аналіз ліквідності банку
  2. Аналіз фінансової стійкості банку
  3. Банку України
  4. Бухгалтерські рахунки якого класу кореспондують тільки між собою, а їх залишки не враховують під час складання фінансової звітності банку?
  5. Бухгалтерському обліку витрат банку
  6. Бухгалтерському обліку доходів банку
  7. Види доходів і витрат банку
  8. Визначення і облік фінансового результату діяльності банку
  9. Використання клаузури для створення банку ідей і пропозицій
  10. ВНИМАНИЕ: записи, не проведенные по банку, не будут учитываться ни в одной форме бухгалтерской отчетности.
  11. Глава 12 ПОВНОВАЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ
  12. Глава 15 КРИТЕРІЇ ВІДНЕСЕННЯ БАНКУ ДО ПРОБЛЕМНИХ ТА НЕПЛАТОСПРОМОЖНИХ

 

Операційним днем банку називається період, протягом якого відбувається перехід банку з одного фіксованого фінансового стану в інший. Фіксованим станом банку є фінансовий стан, відповідне документарному балансу. Початок операційного дня характеризується балансом на початок дня і датою операційного дня. При стандартному початку роботи дата операційного дня збігається з поточною датою. У деяких випадках дата операційного дня може не збігатися з поточною, але дата операційного дня повинна збігатися з машинною датою. Поки операційний день не визначено, заблоковані всі операції з документами на цю дату.

Зміна стану операційного дня банку здійснюється на підставі введення банківських документів, що викликають виконання банківських операцій.

Зміна відбувається при виконанні операцій, що змінюють поточне сальдо на рахунках: Виконання внутрішньобанківських проводок, операції по касі, введення документів від філій, введення платіжних документів. При виконанні операцій, що змінюють атрибути рахунків, умови договорів, зміна стану операційного дня не відбувається.

Підставою для введення інформації в програмне забезпечення операційного дня, є наявність відповідним чином оформлених паперових документів. Інформація послідовно, документ за документом, переноситься в програму. При цьому встановлюється деякий проміжний стан документа. Документ в цьому стані не змінює поточне сальдо на рахунках, тобто не надходить в оплату.

Можливі різні технології перекладу документів в оплату. Як правило, технологія введення залежить від традиції банку, кваліфікації та ступінь відповідальності персоналу.

Крім обробки платіжних документів, протягом операційного дня відбувається робота з касовими документами, а також ведення кредитних, депозитних та кореспондентських рахунків і договорів.

Касові операції здійснюються за допомогою трьох документів прибуткового, видаткового і прибутково-видаткового ордера. Касові операції проводяться паралельно з іншими роботами у відповідності з технологічним ланцюжком.

Кредитні та депозитні рахунки ведуть окремі виконавці. У їх обов'язок входить:

- формування об'єктів типу договір;

- зміну відповідно до договору відсотків за кредитом (депозитом);

- відстеження сплати відсотків (по розрахункових рахунках клієнтів) і занесення суми виплачених процентів на рахунок;

- виставлення рахунків на прострочення (або шляхом зміни відсотка, або шляхом заклади нового рахунку).

Частина документів впливають на стан рахунків надходить в машинному вигляді. До таких документів відносяться:

- документи, які готуються у філії;

- документи клієнтів, які використовують систему клієнт-банк;

- документи банків-кореспондентів, що використовують інші автоматизовані системи;

- документи, сформовані ділінговими системами, системами обліку вкладів населення, внутрішньої бухгалтерією.

Перераховані документи знаходяться в електронному вигляді, придатному для використання стандартної операції експорту-імпорту даних.

Всі введені документи підлягають контролю. Розглядаються два типи контролю: допустимість оплати та контроль правильності заповнення.

Контроль на допустимість оплати здійснює бухгалтер (або головний бухгалтер). Контроль здійснюється на допустимість оплати візуально, безпосередньо на робочому місці бухгалтера з екрану або за допомогою контрольної роздруківці.

Подальший контроль на правильність заповнення здійснюється візуально, і по контрольних сумах пачки. Велика частина перевірок здійснюється у процесі введення документів.

Технологія відправки в РКЦ або в інший банк-кореспондент також може бути різною. При відправці стану документів змінюються, тобто хоча оплата документів ще не зроблена, необхідно їх помітити і здійснити вивантаження у зовнішній файл, який і використовується системою пересилання документів.

Переклад в оплату здійснюється пачками або іншими групами документів (наприклад, всі документи, введені протягом дня). При переведенні в оплату потрібні документи позначаються, і виконується процедура групової зміни на стан в «оплату». При цьому змінюється стан відповідних рахунків (поточне сальдо й обороти).

Пересилання документів в РКЦ, пересилання документів дня з філії в банк або з банку до філії, може виконуватися різними технологіями обміну. Однак при застосуванні будь-якої технології першим кроком є вивантаження документів в деякий зовнішній по відношенню до системи файл (текстовий, dbf або інший тип формату). Далі цей файл підтримується системою передачі інформації та пересилається за місцем призначення. Зазвичай процедура відбору документів для вивантаження та формування зовнішнього файлу оформляється у вигляді запиту, який послідовно ініціює відбір інформації і видачу відповідного звіту в потрібний файл або видачу з відповідною специфікацією.

Крім пересилання документів, необхідний прийом документів з інших систем. Перш за все, це прийом виписок за початковим і відповідним документам з РКЦ. Початкові дебетові документи готуються в банку, потім вони вивантажуються і передаються в РКЦ. Після обробки їх у РКЦ в банк приходить виписка. Відповідно до виписки відбираються документи і переводяться в оплату. Відповідні кредитові документи готуються в інших банках. Потім вони передаються в РКЦ і з РКЦ приходять в банк спочатку у вигляді виписок. Виписки за допомогою стандартних процедур завантажуються в систему у вигляді документів і переводяться в проміжний стан (не в оплату). Далі в міру приходу додатків з РКЦ документи перекладаються в оплату.

У кінці операційного дня необхідно виконати наступні операції. Провести відповідні документи в оплату, якщо за технологією вони повинні проводитися.

1. Сформувати всі необхідні звіти (щоденні, п'ятиденні, місячні в кінці місяця, квартальні в кінці кварталу, оборотні відомості, виписки по рахунках). Деякі складні звіти формуються за допомогою зовнішніх програм. Для цього запускається відповідна автономна програма, яка і формує звіт.

2. Після закінчення операційного дня фіксується стан бази даних і створюється копія. Копію можна розмістити на стримери або на технологічній машині. Технологічної називається машина, на якій паралельно основному ОДБ може виконуватися відпрацювання операцій іншого ОДБ. У найменування копії обов'язково повинна включатися дата операційного дня. Зберігати копії на тій же машині (і тим більше на тому ж диску), на якому зберігається основна база даних, не допускається.

У загальному випадку в системі зберігаються всі документи та операції за будь-який період часу. У залежності від документообігу, обсягу дисків, потужності файл сервера і мережі визначається термін зберігання в основній базі. Документи зберігаються протягом місяця, кварталу, року. Документи, термін зберігання яких закінчився, підлягають архівації. На цьому операційний день закінчено і можна приступати до нового операційного дня.

Для великих банків зручною є технологія застосування двох поколінь бази. Технологія передбачає виконання послідовних операцій при завершенні операційного дня.

У кінці робочого дня після видачі балансу знімають копію системи на технологічну машину.

На основній базі починається обробка нового операційного дня (введення документів і т.д.).

На технологічній копії проводиться видача звітів (виписок, розрахунок нормативів, аналіз операцій), які вимагають багато часу і ресурсів.

На початку наступного дня технологічна копія пакується і з неї формується резервна копія, а основна база стає технологічною.

У разі псування основної бази даних (аварії з файл сервером і т.п.) технологічна копія практично без затримки стає основною.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)