АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пишання для самоперевірки

Читайте также:
  1. ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ
  2. ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ СТУДЕНТА при ПІДГОТОВЦІ ДО К/Р№1
  3. ПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 1 ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ
  4. ПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 2 ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ
  5. ПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ З ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ
  6. Ситуації для самоперевірки
  7. Ситуації для самоперевірки
  8. Ситуації для самоперевірки
  9. Ситуації для самоперевірки
  10. Ситуації для самоперевірки
  11. Ситуації для самоперевірки

1. Назвіть закононодавчі акти, які регулюють загальні засади функціонування платіжних систем в Україні.

2. Дайте визначення термінів "авторизований ліміт", "кліринг", "еквайринг".

3. Визначте суб'єкти господарської діяльності, які беруть участь у системі еквайрингу.

Рекомендована література

1. Про платіжні системи та переказ грошей в Україні: Закон України // Урядовий кур'єр. — 2001. — № 84. - 16 трав. — Ст. 1, розд. II, III; // Голос України. - 2001. - № 84 - 16 трав. - С 4-7.

2. Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене постановою Правління НБУ від 24.09.1999. — №479//Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. - 1999. - Вип. 12 - п. З, 4, 6.

3. Про використання чеків у системі безготівкових розрахунків// Вісник НБУ. - 2001.- № 4.- С 62-65.

4. Инструкция о безналичных расчётах в Украине в национальной валюте // Бухгалтерия.- 2001.- № 20. - С. 8-31.

5. Савченко А., Кравець В. Розвиток платіжної системи України за десятиріччя // Вісник НБУ. - 2001.- № 5. - С 10-12.

6. Циганок Ю. Банківські платіжні картки в господарській


Горбач Л.М., КаунО.Б. Ринок фінансових послуг

діяльності підприємств // Податки та бухгалтерський облік. — 2001.- № 74.-С 33-39.

7. Жить "по карточке"// Бухгалтерия.- 2001.- № П.— С. 43-56.

8. Кравець В. Перспективи здійснення безготівкових розрахунків в Україні // Банківська справа. - 2000.- № 6.- С. 3—8.

9. Гришко С. Электронные деньги: да или нет? // Бизнес-информ.

- 1999.- № 9-10. - С. 134-138.

10. Фінансові послуги України: Енциклопедичний довідник. У 6 т.

- К.: Укрбланковидав, 2001. -Т. 1, п. 1.8.5.2, 1.8.5.4.


Словник

Словник

Авторизаційний ліміт - це мінімальна сума операції, вище якої авторизація емітентом чи особою, що діє за його дорученням, є обов'язковою.

Авторизація — це процедура отримання дозволу на проведення операцій із застосуванням платіжної картки.

Акцептант (від англ. accept — приймати, визнавати) — це фірма, де пластикові картки приймаються для оплати товарів і послуг як засіб безготівкових розрахунків.

Американські валютні опціони — це опціони, які дають право купити чи продати базовий актив у будь-який час від дня закінчення терміну дії контракту.

Андеррайтинг — це процес розміщення цінних паперів нового випуску серед інвесторів інвестиційним банком або брокерського фірмою-посередником.

Банки — це фінансові установи, функціями яких є залучення у вклади грошових коштів громадян і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах і на власний ризик, відкриття та ведення банківських рахунків громадян та юридичних осіб.

Банківські кредитні послуги — це послуги банків з надання коштів відповідно до законодавства у позику юридичній або фізичній особі на визначений ний термін, для цільового використання та під процент.

Банківські послуги - це певні дії банку, які є супутніми при здійсненні тієїчи іншої банківської операції, спрямовані на задоволення потреб клієнта з метою збільшення доходу від банківської діяльності.

Безстроковий інститут спільного інвестування — це інститут спільного інвестування, який створюється на невизначений строк.

Валютний арбітраж — це операції з валютами з метою одержання прибутку через використання у визначений момент часу існуючих на фінансових ринках розривів між курсами і відсотковими ставками по касових і строкових операціях.

Валютні операції — це операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності; використанням валютних цінностей як засобу платежу в міжнародному обігу; ввезенням, переказом та пересиланням на територію країни та за її межі валютних цінностей.

Валютний опціон — це договірне зобов'язання, що дає право (для покупця) і зобов'язання (для продавця) купити або продати певну


Горбач Л. М., КаунО.Б. Ринок фінансових послуг

кількість однієї валюти в обмін на іншу за фіксованим у момент укладання угоди курсом на наперед узгоджену дату або протягом узгодженого періоду.

Випуск цінних паперів — це зареєстрована в установленому порядку сукупність цінних паперів одного емітента з одним державним реєстраційним номером, що можуть мати різні умови емісії, але надають покупцям однакові права.

Гарантія — це зобов'язання третьої особи погасити борг пози­чальника у випадку його неплатоспроможності, яке оформляється як самостійний обов'язок гаранта чи поручителя.

Державне регулювання ринку інвестиційних послуг — комплекс економічних, організаційно-технічних та інших заходів держави, спрямованих на створення сприятливого інвестиційного клімату, структурну перебудову, підвищення ефективності національної економіки.

Державне правове регулювання лізингових операцій — це діяльність державних органів, спрямована на регламентування порядку здійснення лізингових операцій.

Державне регулювання ринку фінансових послуг — це об'єднання в єдину систему певних методів та інструментів, об'єктів і суб'єктів, що дозволяють упорядкувати діяльність усіх його учасників і операцій між ними шляхом установлення державою певних вимог та правил задля підтримки рівноваги взаємних інтересів всіх учасників.

Державний реєстр фінансових установ — це система одержання, накопичення, зберігання, захисту, використання та поширення адміністративної інформації (даних) про фінансову установу.

Довгострокові інвестиції- це вкладення капіталу на період більше одного року.

Еквайринг — це напрям бізнесу, пов'язаний із обслуговуванням пластикових карток, зокрема, прийом від фірм-акцептантів даних про трансакції, перенаправления їх в систему обміну даними і здійснення розрахунків з цими фірмами.

Еквайрингова установа (еквайр) — це юридична особа — член платіжної системи, яка здійснює еквайринг.

Емітент цінних паперів — це юридична особа, яка від свого імені випускає цінні папери і зобов'язується виконувати обов'язки, що випливають з умов їхнього випуску.

Європейські валютні опціони — це опціони, які можуть бути реалізовані тільки в день закінчення терміну дії контракту.


Словник

Інвестиції (з економічного погляду) — це видатки на створення, розширення, реконструкцію та технічне переозброєння основного капіталу, а також на пов'язані з цим зміни оборотного капіталу, оскільки зміни у товарно-матеріальних запасах здебільшого залежать від руху видатків на основний капітал.

Інвестиції (з фінансового погляду) - це всі види активів (коштів), що вкладаються в господарчу діяльність з метою отримання доходу.

Інститут спільного інвестування —це корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд, який провадить діяльність, пов'язану з об'єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітентів.

Картковий рахунок (картрахунок) — це поточний рахунок, на якому обліковуються операції за платіжними картками.

Кліринг — це система безготівкових розрахунків за товари, цінні папери, послуги, що грунтується на врахуванні банками взаємних вимог і зобов'язань.

Концесієдавець — це орган виконавчої влади або відповідний орган місцевого самоврядування, уповноважений відповідно.

Концесійний платіж — це плата, обумовлена у концесійному договорі, яку вносить концесіонер за право створення (будівництва) та (або) управління (експлуатації) об'єктами, що надаються у концесію.

Концесіонер - це суб'єкт підприємницької діяльності, який відповідно до Закону України "Про концесії" на підставі договору отримав концесію.

Концесія — це договір, який держава укладає з суб'єктом підприємницької діяльності (як правило, іноземним інвестором), на експлуатацію промислових підприємств, земельних ділянок, при­родних ресурсів або підприємство, створене на основі такого договору. Згідно із чинним законодавством України, концесія - це надання з метою задоволення громадських потреб уповноваженим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування на підставі концесійного договору на платній та строковій основі юридичній та фізичній особі (суб'єкту підприємницької діяльності) права на створення (будівництво) та (або) управління (експлуатацію) об'єкта концесій (строкове платне володіння), за умови взяття суб'єктом підприємницької діяльності (концесіаром) на себе зобов'язань по створенню (будівництву) та (або) управлінню (експлуатації) об'єктом концесії, майнової відповідальності та можливого підприємницького ризику.


Горбач Л. М., КаунО.Б. Ринок фінансових послуг

Короткострокові інвестиції — це вкладення капіталу на період, не більше одного року (наприклад, короткострокові депозитні внески, купівля короткострокових ощадних сертифікатів і т.ін.).

Корпоративний інвестиційний фонд — це інститут спільного інвестування, який створюється у формі відкритого акціонерного товариства і провадить виключно діяльність із спільного інвестування.

Кредитна спілка — це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

Кредитний ризик — це ризик несплати позичальником кредитору основного боргу і процентів за його користування.

Лізинг — це довгострокова оренда машин і обладнання, куплених орендодавцем для орендатора з метою їх виробничого використання, при збереженні права власності на них за орендодавцем на весь термін договору.

Лізингова компанія — це організація, яка купує предмети тривалого кредитування (машини, обладнання, транспортні засоби тощо) і надає їх у довгострокову оренду (на 5—8 років і більше) фірмі-орендарю, яка поступово сплачує лізинговій компанії вартість взятого в оренду майна.

Ліцензування — це видача за певних умов дозволів на право здійснення визначених операцій.

Ліцензія — це документ, який видається Кабінетом Міністрів України або уповноваженим органом виконавчої влади, згідно з яким власник ліцензії має право займатися певним видом підприємницької діяльності.

Ломбарди — це фінансові установи, виключним видом діяльності яких є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам готівкою чи у безготівковій формі за рахунок власних або залучених коштів, крім депозитів, під заставу майна та майнових прав на визначений строк і під відсоток, а також надання супутніх ломбардних послуг.

Ломбардна операція — це операція фізичних чи юридичних осіб з отримання коштів від юридичної особи, кваліфікованої як фінансова установа згідно із законодавством України.

Ломбардний кредит — це короткотерміновий кредит під заставу рухомого майна, яке можна швидко реалізувати.

Ломбардні послуги — це фінансові послуги, що надаються фізичним чи юридичним особам у формі позички коштів ломбардною установою під заставу товарів або валютних цінностей.


Словник

Непрямі інвестиції — це інвестиції, які опосередковані іншими особами (інвестиційними або фінансовими посередниками).

Овердрафт — це короткостроковий кредит, що надається банком у разі перевищення суми операції за платіжною карткою встановленого витратного ліміту.

Оперативний чи сервісний лізинг - це орендні відносини, при яких витрати лізингодавця, пов'язані з придбанням і змістом предметів, що здаються в оренду, не покриваються орендними платежами протягом одного лізингового контракту.

Опціон кол — це право купити валюту для захисту від її потенційного подорожчання або в розрахунку на потенційне підвищення її курсу.

Опціон пут - право продати валюту для захисту від її потенційного знецінення або в розрахунку на її потенційне знецінення.

Пайовий інвестиційний фонд — це активи, що належать інвесторам на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються останньою окремо від результатів її господарської діяльності.

Первинний ринок — це ринок, на якому продаються вперше випущені цінні папери, де емітентами можуть бути держава, кредитно-фінансові установи, підприємства, компанії тощо.

Портфельні інвестиції — це купівля акцій, які не дають права вкладникам впливати на функціонування підприємств і складають не менше 10% у загальному акціонерному капіталі підприємства, а також облігацій, векселів та інших боргових цінних паперів власного і позичкового капіталу.

Послуги — це зміна в стані інституціональної одиниці, що відбулася в результаті дій і на основі взаємної угоди з іншою інституціональною одиницею.

Правове регулювання ринку банківських послуг— це діяльність держави щодо встановлення обов'язкових для виконання юридичних норм поведінки суб'єктів банківського права.

Прямі інвестиції— це інвестиції, які робляться прямими інвесторами, тобто юридичними чи фізичними особами, які повністю володіють підприємством чи контролюють не менше 10% акцій або акціонерного капіталу підприємства, що дав право на участь в управлінні підприємством.

Реальні інвестиції — це вкладення коштів у реальні активи — як матеріальні, так і нематеріальні (іноді вкладення коштів у нематеріальні активи, пов'язані з науково-технічним прогресом, характеризуються як інноваційні інвестиції).


Горбач Л.М., Каун О. Б. Ринок фінансових послуг

Рейтинг — це короткострокова оренда, термін якої становить від одно го дня до одно го року.

Ринок послуг — це певна сукупність економічних відносин з приводу надання, споживання і купівлі-продажу послуг.

Ринок банківських послуг - це специфічний вид ринку, на якому купуються і продаються кредитні ресурси та банківські послуги.

Ринок інвестиційних послуг — це ринок інструментів фінансового інвестування.

Ринок комерційних послуг з цінних паперів — це система еко­номічних та правових відносин, пов'язаних із обігом цінних паперів.

Ринок лізингових послуг — це система економічних відносин, які виникають з приводу купівлі-продажу специфічного товару "ломбардні послуги" в процесі задоволення суспільних потреб у кредитуванні під заставу рухомого майна.

Ринок фінансових послуг (з економічного погляду) — це економічні відносини, що виникають між фінансовими посередниками та іншими економічними агентами з приводу розподілу фінансових ресурсів, купівлі-продажу тимчасово вільних грошових коштів і цінних паперів.

Ринок фінансових послуг (з організаційного погляду) — це сукупність фінансових інститутів, що обумовлюють перетікання коштів від власників фінансових ресурсів до їх користувачів під контролем державних органів управління.

Ринки фінансових послуг (згідно з чинним законодавством) — це сфери діяльності учасників ринків фінансових послуг з метою надання та споживання певних фінансових послуг. До ринків фінансових послуг належать професійні послуги на ринках банківських послуг, страхових послуг, інвестиційних послуг, операцій з цінними паперами та інших видах ринків, що забезпечують обіг фінансових активів.

Стоп-лист — це список платіжних карток (номерів платіжних карток), за якими заборонено проведення операцій.

Строковий інститут спільного інвестування — це інститут спільного інвестування, який створюється на певний строк, встановлений у проспекті емісії, після закінчення якого зазначений інститут ліквідується або реорганізується.

Трансакція (від. англ. transaction) — це або одиничний факт використання картки для придбання товарів чи послуг, отримання готівки чи інформації за картковим рахунком, або в іншому значенні терміна — послідовність повідомлень, які виробляються і передаються один одному учасниками системи для обслуговування держателів пластикових карток.


Словник

Факторинг- це поступлення позичальником банку права отримання платежу за платними дорученнями за поставлений товар, виконані роботи, надані послуги, згідно з договором (угодою).

Фінансова звітність — це сукупність форм бухгалтерської звітності, шо містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух грошових коштів підприємства за звітний період. Фінансова звітність складається з балансу, звіту про фінансові результати; звіту про рух грошових коштів; звіту про власний капітал і приміток до звітів.

Фінансовий лізинг — це вид лізингу, при якому лізингодавець зобов'язується придбати у власність вказане лізингоотримувачем майно у певного продавця і передати лізингоотримувачу це майно як предмет лізингу за певну плату, на певний строк і на певних умовах у тимчасове володіння і користування.

Фінансові активи — це кошти, цінні папери, боргові зобов'язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів.

Фінансові інвестиції— це вкладення коштів у різні фінансові активи, серед яких найбільш значущу частку посідають вкладення коштів у цінні папери.

Фінансові інститути — це правила, норми фінансового права, фінансові установи, які збирають кошти окремих осіб чи державних органів та інвестують їх або дають у позику.

Фінансові інструменти — це різноманітні види ринкового продукту фінансової природи (зокрема цінні папери, грошові зобов'язання, ф'ючерси, опціонитощо).

Фінансові операції — це операції залучення фінансових активів вкладника в депозит або інші види управління, а також торгівлю фінансовими активами. До фінансових включені операції із залучення депозитів (внесків, вкладів), страхування (перестрахування), видачі або передачі позикабо кредитів, довірчого управління майном, фінансового лізингу, надання фінансових гарантій та зобов'язань, торгівлі валют­ними цінностями, цінними паперами та іншими видами фінансових активів, випуску та торгівлі строковими біржовими контрактами, надання послуг, пов'язаних з внесенням платежів та грошовими переказами (включаючи видачу та інкасацію дебетових та кредитних карток, дорожніх, банківських та персональних чеків), ломбардних послуг, випуску та розповсюдження лотерей та проведення розіграшів, рулетка та ігрові автомати з грошовими призами (ставки на результати матчів), букмекерська діяльність, надання банківських послуг, що можуть здійснюватися виключно банками.


Горбач Л. М., КаунО.Б. Ринок фінансових послуг

Фінансові посередники — це фінансові установи, чиї функції полягають в акумулюванні коштів громадян та юридичних осіб і подальшому їх наданні на комерційних засадах в розпорядження позичальників. До них належать спеціалізовані інвестиційні компанії, кредитні спілки, страхові компанії, пенсійні фонди, позичково-ощадні асоціації, фінансові компанії, ощадні банки, комерційні банки, взаємні фонди грошового ринку.

Фінансові ресурси — це сукупність усіх видів грошових коштів, фінансових активів, якими розпоряджається економічний агент.

Фінансові установи — це юридичні особи, які надають одну чи декілька фінансових послуг та які внесені до відповідного державного реєстру у визначеному законодавством порядку.

Фондова біржа — це організований ринок цінних паперів, що функціонує на основі офіційно зареєстрованих правил ведення торгівлі, де угода про розміщення і купівлю-продаж цінних паперів здійснюється обмеженою кількістю біржових посередників.

Ф'ючерсні валютні операції — це строкові угоди на біржах, що являють собою купівлю-продаж золота, валюти, фінансових та кредитних інструментів за фіксованою в момент укладання контракту ціною, з виконанням операції через певний проміжок часу (більше від 3-х днів і до 2-3 років).

Хайринг — це середньострокова оренда, строк якої становить від одного року до трьох років.


Додатки

Додаток 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)