АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Статистичний критерій перевірки основної гіпотези

Читайте также:
  1. U-критерій Манна-Уїтні
  2. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  3. Аналіз основної частини КСД.
  4. Б. Зерно основної культури, мікроорганізми, шкідники хлібних запасів, повітря
  5. ГІПОТЕЗИ В ДОСЛІДЖЕННІ ТА ЇХ ПЕРЕВІРКА
  6. Гіпотези негнучкості цін і зарплат у короткостроковому періоді
  7. Глава 14 ІНСПЕКЦІЙНІ ПЕРЕВІРКИ БАНКІВ
  8. Дієприслівник передає додаткову дію по відношенню до основної, вираженої
  9. ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ
  10. Думки і слова, розвиток) і критерій істинності.
  11. Еволюція прокаріот. Гіпотези виникнення еукаріот, колоніальних і багатоклітинних організмів.
  12. Етапи перевірки статутного капіталу в ході аудиту звітності

Перевірку статистичної гіпотези можна здійснити лише з використанням даних вибірки. Для цього слід вибрати деяку випадкову статистичну характеристику (вибіркову функцію),точний або наближений розподіл якої відомий і з допомогою цієї характеристики перевірити основну гіпотезу.

Статистичним критерієм перевірки гіпотезиназивається випадкова величина K, розподіл якої (точний або наближений) – відомий, і яка застосовується для перевірки основної гіпотези.

Якщо статистична характеристика розподілена за нормальним законом, то критерій позначають літерами U або Z. Якщо статистична характеристика розподілена за законом Фішера-Снедекора, то її позначають літерою F. У випадку розподілу статистичної характеристики за законом Стьюдента її позначають літерою T, а у випадку розподілу «хі-квадрат» — .

Наприклад, для перевірки гіпотез про рівність дисперсії двох нормальних генеральних сукупностей за статистичну характеристику K вибирають відношення виправлених вибіркових дисперсій

 

У різних дослідах дисперсія буде набувати різні, невідомі наперед, значення тому ця величина — випадкова. Вона розподілена за законом Фішера-Снедекора.

Емпіричним (спостереженим) значенням критеріюназивається значення відповідного критерію, обчислене за даними вибірки.

Наприклад, якщо за даними вибірок із двох нормальних генеральних сукупностей знайдено виправлені вибіркові дисперсії то спостережним значенням критерію буде

Критична область

 

Після вибору певного критерію множину всіх його значень поділяють на дві підмножини: одна з них містить значення критерію, при яких основна гіпотеза відхиляється, а друга — при яких вона приймається.

Критичною областю називається сукупність значень критерію, при яких основна гіпотеза відхиляється.

Областю прийняття гіпотези називається сукупність значень критерію, при яких основна гіпотеза приймається.

В курсі СА критерій — це одновимірна випадкова величина, усі значення якої належать даному інтервалу, тому критична область та область прийняття рішень в цьому випадку також будуть інтервалами, тобто існують точки, які відокремлюють ці інтервали.

Критичними точками (межами) критерію називаються точки , які відокремлюють критичну область від області прийняття гіпотези.

Розрізняють однобічну (правобічну, лівобічну) та двобічнукритичні області.

Правобічною називається критична область, що визначається нерівністю.

Лівобічною називається критична область, що визначається нерівністю:

Двобічною називається критична область, що визначається двома нерівностями:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)